Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Τέλος τα νάιλον από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

 

Με κανονιστική απόφαση θα ρυθμιστεί το θέμα της τοποθέτησης αυθαίρετων κατασκευών
Με κανονιστική απόφαση θα ρυθμιστεί το θέμα της τοποθέτησης αυθαίρετων κατασκευών

Απαγορεύεται η τοποθέτηση νάιλον ακόμα και στους ιδιωτικούς χώρους, από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με κανονιστική απόφαση θα ρυθμιστεί το θέμα της τοποθέτησης αυθαίρετων κατασκευών σε ιδιωτικούς χώρους, από το Δήμο Βόλου.

Ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης έλαβε επιστολή από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Νίκο Μόσχο και καλείται, όπως επίσης το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, να γνωμοδοτήσουν επί της απόφασης. Ο Σύλλογος Εστίασης συμφωνεί με την απόφαση του κ. Μόσχου.

Η κανονιστική συντάχθηκε μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες καταστηματαρχών, εις βάρος συναδέλφων τους, οι οποίοι διατηρούσαν νάιλον και άλλες αυθαίρετες κατασκευές σε ιδιωτικούς χώρους, όπου ο Δήμος δεν μπορούσε να επέμβει για να τις ξηλώσει.

Σύμφωνα με τη νέα κανονιστική που συντάχθηκε, θα αγορεύεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε εμπορικά καταστήματα, η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών παραπετασμάτων σε χώρους εντός του οικόπεδου, εντός της οικοδομικής γραμμής και στους ακάλυπτους χώρους αυτών, όπως πρασιές, ακάλυπτοι, εξώστες, αυλές.

Θα απαγορεύεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε εμπορικά καταστήματα, η δημιουργία περίκλειστων χώρων στους εξωτερικούς χώρους της οικοδομής.

Θα επιτρέπεται μόνο η ανάπτυξη πλαϊνών παραπετασμάτων – διαχωριστικών αποτελούμενα

στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους έως 60 εκ. και άνωθεν αυτών θα τοποθετείται κρύσταλλο securit στερεωμένο σε πλαίσια 8Χ8 ύψος 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο, ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80 μ.

Η παραβίαση της απόφασης θα σημαίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Κατά την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών από κοινόχρηστους χώρους, παρουσιάστηκαν περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν αναπτύξει νάιλον και πλαστικά παραπετάσματα σε χώρους του οικόπεδου και εντός οικοδομικής γραμμής, σε χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι ως πρασιά, ακάλυπτος, εξώστης.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού παρουσιάζεται το φαινόμενο στην ίδια οδό (π.χ. οδός Μαιάνδρου, Μπότσαρη, Γ. Δήμου) να λειτουργούν και να δραστηριοποιούνται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα οποία κάποια να μην μπορούν να αναπτύξουν τέτοιες κατασκευές και κάποια άλλα να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε περίκλειστους από πλαστικές και νάιλον κατασκευές χώρους.

Η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών και μάλιστα σε περίκλειστη μορφή, επιβαρύνει την όψη της πόλης, την αισθητική του αστικού τοπίου και δημιουργεί συνθήκες παραγκούπολης και γενικότερης αισθητικής υποβάθμισης.

«Κάθε Δήμος αποτελεί μια σύνθετη λειτουργική δομή και όχι άθροισμα οικοδομών, με τα κτίρια να αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της δομής. Η σημασία των κτιρίων και των όψεων είναι προφανής για την αισθητική εικόνα του αστικού τοπίου, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του. Παρά την ιδιωτικότητα των προσόψεων των κτιρίων, η δημόσια θέασή τους είναι αυτή που καθορίζει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή της πόλης. Με έναν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της αισθητικής των κτιριακών μετώπων, με τη θέσπιση όρων για τη διασφάλιση του σεβασμού της εικόνας και της ιστορίας της περιοχής, η πόλη θα μπορέσει να γίνει πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και φιλική για τον κάτοικό της και τον επισκέπτη, να αναδειχθεί ο χαρακτήρας της περιοχής αλλά και να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι ακίνητες περιουσίες», τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το