Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Σταγόνα στον ωκεανό» το «σπάσιμο» λογαριασμών

 

Δεν υπάρχει κλίμα διασποράς για άνω των 100.000 ευρώ στις τράπεζες του Βόλου
Δεν υπάρχει κλίμα διασποράς για άνω των 100.000 ευρώ στις τράπεζες του Βόλου

Πολύ κακό για το τίποτα. Οι πληροφορίες ότι τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες Έλληνες καταθέτες προσέρχονται στις τράπεζες και ζητούν να «σπάσουν» τους λογαριασμούς τους άνω των 100.000 ευρώ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν στελέχη τραπεζών του Βόλου, όπου το «σπάσιμο» καταθέσεων άνω των 100.000 είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Άλλωστε πόσοι διαθέτουν σήμερα καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ…

Μπορεί όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ, να είναι ελάχιστοι σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο και όσοι έχουν, δεν προχωρούν μαζικά σε «σπάσιμο» των λογαριασμών τους σε μικρότερα ποσά, φοβούμενοι μήπως η τρόικα βάλει χέρι στα χρήματά τους, όπως συνέβη στην Κύπρο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη μεγάλων τραπεζών στο Βόλο, με αφορμή τις πληροφορίες περί «σπασίματος» λογαριασμών που κυκλοφορούν άφθονες στο διαδίκτυο και όχι μόνον.

Τέτοια τάση δεν υπάρχει στο Βόλο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, επισημαίνουν δύο γνωστά τραπεζικά στελέχη, με αφορμή τις εξελίξεις στις κυπριακές τράπεζες, όπου έγινε «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από την κοινοτική νομοθεσία. Ωστόσο, υπάρχει μία… λεπτομέρεια: Η κρατική εγγύηση των 100.000 ευρώ ισχύει στην Ευρώπη για τους καταθέτες των τραπεζών που χρεοκοπούν. Όχι όμως και για την επιβολή φόρων και έκτακτων εισφορών, όπως συνέβη στην Κύπρο. Δηλαδή, ένα άλλο Εurogroup στο μέλλον μπορεί να αποφασίσει και πάλι την επιβολή ενός φόρου στις καταθέσεις, ανεξαρτήτως ύψους, σε ένα δημοσιονομικά απείθαρχο κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ρεπορτάζ, το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πλήθος αιτημάτων, που ζητούν να βάλουν συνδικαιούχους στους λογαριασμούς.

«Δεν υπάρχει ανησυχία μεταξύ των καταθετών. Μόνον τρεις καταθέσεις είχαμε από μικρότερες τράπεζες 80.000 ώς 100.000 ευρώ, που τις έσπασαν από εκατοστάρια που είχαν με τη λογική της διασποράς» δήλωσε στη «Θ» στέλεχος μεγάλης τράπεζας του Βόλου. «Τους δίνουμε να καταλάβουν, ότι άλλο πράγμα συνέβη στην Κύπρο και άλλο συμβαίνει στην Ελλάδα. Ρωτάνε και τους δίνουμε εξηγήσεις» πρόσθεσε το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.

Στην Ελλάδα περίπου το 90% των καταθετών διατηρεί καταθέσεις μικρότερες από 100.000 ευρώ. Ένα ανάλογο μέτρο στην Ελλάδα θα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Και το ερώτημα είναι αν ληφθεί παρόμοια απόφαση για την Ελλάδα, θα αφορά μόνο στις καταθέσεις άνω των «εγγυημένων» 100.000 ή, λόγω του μικρού αριθμού τους, η φορολογία θα αφορά και στις μικρότερες;

Φρόνιμο είναι, όσοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες, να τις διαχωρίσουν σε μερίδια των 20.000 ευρώ ή μικρότερα και να τις τοποθετήσουν σε διαφορετική τράπεζα (όχι διαφορετικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα).

Η ελληνική νομοθεσία, προβλέπει ότι ακόμη και σε περίπτωση που καταρρεύσει μια τράπεζα στην Ελλάδα, ο καταθέτης θα αποζημιωθεί για κατάθεση μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ, από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ) – ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στου οποίου το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν κατά 60% η Τράπεζα της Ελλάδος και κατά 40% η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Το όριο αυτό ισχύει ανά τράπεζα και όχι ανά λογαριασμό. Έτσι, αν κάποιος έχει δύο λογαριασμούς των 20.000 ευρώ στην ίδια τράπεζα, είναι εξασφαλισμένος μόνο για τις 20.000 ευρώ. Αντίθετα, αυτός που έχει από 20.000 ευρώ σε δύο τράπεζες, είναι εξασφαλισμένος για το σύνολο του ποσού. Με απλά λόγια όταν κάποιος έχει καταθέσεις 18.000 ευρώ σε μια τράπεζα που χρεοκοπεί λαμβάνει και τις 18.000, δηλαδή όλο το ποσό. Κάποιος που έχει 50.000 ευρώ θα λάβει 20.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα θα περιμένει τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης.

«Δεν «σπάζουν» λογαριασμούς, γιατί λίγο πολύ όλοι έχουν συνδικαιούχους. Το έχουν φροντίσει. Δημιουργούν ένα κλίμα οι μικρές τράπεζες, για να ωφεληθούν από τις μεγάλες. Είναι ένα παιχνίδι αυτό, για να εξισορροπήσουν τα μερίδια της αγοράς και δεν μας αφορούν» σημειώνει στέλεχος μεγάλης τράπεζας του Βόλου.

«Εν πάση περιπτώσει αυτός που έχει πολλά λεφτά, πρέπει να γνωρίζει πού τα τοποθετεί. Μου δίνουν υψηλό επιτόκιο; Όποιος πλειοδοτεί σε επιτόκια, έχει ζόρια… Γι’ αυτό και οι καταθέσεις πρέπει να γίνονται σε σίγουρα μαγαζιά. Άμα κάνεις διασπορά, δεν θα βάλεις τα λεφτά σε μαγαζί που θα πέσει έξω» πρόσθεσε το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.

Τι ισχύει

Τα δάνεια των πελατών μιας τράπεζας σε περίπτωση χρεοκοπίας της, εισπράττονται από τον εκκαθαριστή.

Στον αντίποδα, καμία κάλυψη δεν έχουν όσοι έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και συντάξεων στην περίπτωση που πτωχεύσει η ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζονται. Και αυτό γιατί οι περιπτώσεις αυτές δεν καλύπτονται από το Ταμείο που υπάρχει για τις ασφάλειες αυτοκινήτων.

Πλήρως εκτεθειμένοι παράλληλα είναι και όσοι έχουν επενδύσει σε μετοχές, καθώς η αξία του χαρτοφυλακίου τους μπορεί να μηδενιστεί, αν οι εταιρείες στις οποίες έχουν επενδύσει, πτωχεύσουν ή σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο.

Περισσότερο περίπλοκη είναι η κατάσταση στην περίπτωση επενδύσεων σε ομόλογα, καθώς εκεί οι εξελίξεις εξαρτώνται από τον εκδότη της ομολογίας. Στην περίπτωση που πρόκειται για κρατικά ομόλογα, είτε της Ελλάδας είτε κάποιας άλλης χώρας, πρέπει το κράτος-εκδότης να κηρύξει πτώχευση, ενώ ακόμα και σε αυτή την περίπτωση συνήθως την έκδοση εγγυάται και κάποια άλλη πιστωτική οντότητα, που αναλαμβάνει να καλύψει μέρος της αξίας της επένδυσης.

Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για ομόλογα επιχειρήσεων ή ακόμα και τραπεζών, αν ο εκδότης πτωχεύσει – όπως συνέβη στην περίπτωση της Lehman Βrothers – ο κάτοχος των χρεογράφων είτε χάνει εξ ολοκλήρου τα χρήματά του, είτε, αν υπάρχει και κάποιος άλλος εγγυητής, εισπράττει ένα κομμάτι της επένδυσης, αφού εκποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το