Photo Gallery, Τοπικά

Σύγχυση ασφαλισμένων με τις τιμές των φαρμάκων

Η απόδειξη του ασφαλισμένου, αδιάψευστος μάρτυρας

Μεγάλη αρνητική έκπληξη και απορία έχει προκαλέσει σε αρκετούς ασφαλισμένους το γεγονός ότι αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ενός φαρμάκου σε σχέση με την αναγραφόμενη στο κουτί τιμή.

Μάλιστα η σύγχυση γίνεται τώρα πιο έντονη, που οι ασφαλισμένοι, λόγω της κινητοποίησης των φαρμακοποιών με την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους το φάρμακο, οπότε προσέχουν περισσότερο τις τιμές.

Από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας επισημαίνεται πως λόγω των συνεχών αλλαγών στην τιμολόγηση των φαρμάκων από το υπουργείο, οι εταιρείες δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν τις τιμές στα κουτιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η απόκλιση μεταξύ της αναγραφόμενης και της πραγματικής.

Πάντως η γενική κατεύθυνση είναι πως στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η πραγματική τιμή τους είναι μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο κουτί.

Χθες, συνταξιούχος ασφαλισμένος δεν έκρυψε την αγανάκτησή του, καθώς, όπως μας ενημέρωσε, αγόρασε από φαρμακείο δύο κουτιά με φάρμακα για το ουρικό και για τα οποία, ενώ έπρεπε να πληρώσει 2,62 ευρώ σύμφωνα με την αναγραφόμενη τιμή, τελικά πλήρωσε 5,08 ευρώ.

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως στους ασφαλισμένους έχει δημιουργηθεί σύγχυση, αφού η αναγραφόμενη τιμή στα κουτιά δεν ισχύει, και η πραγματική τιμή είναι αυτή που βλέπουν οι ίδιοι από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα που έχουν στα φαρμακεία τους.

Ο πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης, είπε πως «με τις συνεχείς αλλαγές στον τρόπο χειρισμού των τιμών των φαρμάκων που έκανε το υπουργείο Υγείας επήλθαν αυτές οι τεράστιες ανωμαλίες στον τρόπο διακίνησης των φαρμάκων, όπως ελλείψεις, μεγάλη οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, κυρίως για το 1/3 των φαρμάκων που είναι τα μη συνταγογραφούμενα. Λόγω αυτών των συνθηκών οι εταιρείες δεν προλάβαιναν να αποσύρουν τα φάρμακα από την αγορά, προκειμένου να αλλάξουν τις τιμές, είτε προς τα κάτω είτε πάνω, και το υπουργείο έκανε ξανά νέες αλλαγές. Γι’ αυτό και έχει δημιουργηθεί η σύγχυση στους ασφαλισμένους οι οποίοι καλό είναι να μην λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις αναγραφόμενες στα κουτιά τιμές, γιατί δεν είναι οι πλέον ενημερωμένες. Για παράδειγμα, υπάρχουν κουτιά με φάρμακα για τον καρκίνο που, ενώ έχουν αναγραφόμενη τιμή 120 ευρώ, η πραγματική τιμή του για πώληση είναι τώρα 70 ευρώ. Επίσης υπάρχει και περίπτωση να γράφει το κουτί λιγότερο και να κοστίζει περισσότερο».

 

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το