Photo Gallery, Τοπικά

Αχιλλοπούλειο: «Ξεχείλισε το ποτήρι» δηλώνουν οι γιατροί

«Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι γιατροί του Νοσοκομείου συντάσσονται ενάντια σε ένα διοικητή», αναφέρει η ανακοίνωση της Νοσοκομειακής Ένωσης Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

«Το ποτήρι ξεχείλισε», δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφορικά με τις αιχμές που άφησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ζαχαρόπουλος για χρηματισμό και τον καλούν να δώσει τα στοιχεία στον Εισαγγελέα. Παράλληλα κάνουν λόγο για την έλλειψη γιατρών με το πρόβλημα να φαίνεται στις εφημερίες, ακόμη και των λεγόμενων μεγάλων Κλινικών, όπως στις δύο Παθολογικές Κλινικές.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί προχθές Δευτέρα επικρατούσε κλίμα αναβρασμού.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Νοσοκομειακή Ένωση Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας «για άλλη μια φορά υπήρξε δυσάρεστη έκπληξη από τη συνέντευξη Τύπου του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ζαχαρόπουλου. Σ’ αυτή, ανέφερε τις δικές του προσπάθειες και τα επιτεύγματα στη μείωση των δαπανών, χωρίς όμως να αναφέρει ότι η βιωσιμότητα αφορά στο νοσοκομείο που δουλεύει χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, ο μύθος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μάς είναι παντελώς αδιάφορος, όταν συνοδεύεται απ’ τη μια από σωρεία ελλείψεων που οδηγούν στην κατάρρευση της περίθαλψης και από την άλλη από απαξίωση του προσωπικού».

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι προσπαθούν να επιτελέσουν το λειτούργημά τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως η έλλειψη προσωπικού – ενδεικτικά λένε ότι το προσωπικό μειώθηκε κατά 40%.

Ειδικότερα τονίζουν στην ανακοίνωση πως «ο διοικητής δεν ανέφερε ότι ενώ οι αποδοχές έχουν μειωθεί μέχρι και 50%, ενώ το προσωπικό έχει ελαττωθεί μέχρι και 40% σε ορισμένα τμήματα, παρόλα αυτά εξακολουθεί να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες της Μαγνησίας και όχι μόνο (μια και αρκετά περιστατικά προέρχονται από όμορους Νομούς) και τούτο χάρη στο φιλότιμο και την αξιοσύνη των γιατρών και των νοσηλευτών, που παρά τις συνθήκες αυξημένης πίεσης, παρά τις τρομερές ελλείψεις, παρά την αδιαφορία της διοίκησης για επικοινωνία και συνεννόηση για την επίλυση των προβλημάτων βρίσκουν πάντα την καλύτερη λύση για το καλό της υγείας των ασθενών που εμπιστεύονται το Νοσοκομείο».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρονται στις αιχμές που άφησε η διοίκηση του Νοσοκομείου για τη διαφθορά. Ειδικότερα ανέφεραν πως «μα δεν έφταναν αυτά. Επανήλθε η διοίκηση για μια ακόμη φορά στη γνωστή της τακτικής της λασπολογίας, αφήνοντας αιχμές για διαφθορά και χρηματισμό. Ε, όχι. Φτάνει πια. Το ποτήρι ξεχείλισε. Αντί να προστατέψει τους λειτουργούς της Υγείας που με όλες τις δυσκολίες στηρίζουν το Νοσοκομείο, αντί να τους επιβραβεύσει, τους συκοφαντεί.

Ευθύνη της διοίκησης είναι να ελέγχει διοικητικά, παραπέμποντας όσους παραβαίνουν τους νόμους. Εάν γνωρίζει και δεν το κάνει είναι ανίκανη ή συνένοχη. Εάν από την άλλη, μη έχοντας στοιχεία, πετά αόριστα λάσπη είναι ποινικά ελέγξιμη.

Είναι η πρώτη φορά που όλοι, μα όλοι, οι γιατροί του Νοσοκομείου συντάσσονται ενάντια σε ένα διοικητή που συντροφιά με τις εμμονές του, αδιαφορεί για τις προτάσεις συλλογικών οργάνων. Σε ένα διοικητή που δεν συνεννοείται, ούτε καν ακούει τους γιατρούς, για θέματα ιατρικά, ακόμη και όταν αυτοί του το ζητούν επανειλημμένα, προφορικά και γραπτά. Ενάντια σε ένα διοικητή που με ευθύνη του απαξιώνει ένα σημαντικό έργο που παράγεται στο Νοσοκομείο, που με ευθύνη του οδήγησε ορισμένα τμήματα σε υπολειτουργία, ενάντια σε ένα διοικητή που αφήνει να αιωρείται μια αμφισβήτηση για την ηθική ακεραιότητα των γιατρών.

Η υπομονή έχει και τα όριά της. Όλοι εμείς που δεν παίρνουμε φακελάκι, που είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά μας στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας δημοσιοποιούμε την έντονη αντίθεσή μας σ’ αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες και επιφυλασσόμαστε κάθε έννομου δικαιώματός μας».

Ο πρόεδρος της Νοσοκομειακής Ένωσης Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Δημήτρης Βαλαγιάννης, τόνισε πως «υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις αναφορές της διοίκησης για τη διαφθορά, όταν οι ίδιοι αναγκάζονται να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες». Μάλιστα, κάλεσε τη διοίκηση να δώσει τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης εφημερευόντων γιατρών, όχι μόνο από τις μικρότερες κλινικές, όπως ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, αλλά και στις δύο Παθολογικές Κλινικές, τονίζοντας ότι έρχονται γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας για να καλυφθούν τα κενά. Όμως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα περιστατικά δευτεροβάθμιας περίθαλψης, αφού αντιμετωπίζουν κυρίως την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το