Photo Gallery, Τοπικά

Σύγκρουση για το δίκτυο ακαθάρτων στο Αλιβέρι

«Όσο είμαστε Δημοτική Αρχή, την προοπτική της ιδιωτικοποιήσης της ΔΕΥΑΜΒ θα την πολεμήσουμε όσο μπορούμε» ανέφερε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης

Η έγκριση έργων υποδομής στο Αλιβέρι ήταν η αιτία της σύγκρουσης μεταξύ του Δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη και του δημοτικού συμβούλου των Δρόμων Συνεργασίας Γιάννη Μολοχίδη, στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ.

Τα έργα αποχέτευσης στους λυόμενους οικίσκους των ΡΟΜΑ… εξόργισαν τον κ. Μολοχίδη, που δήλωσε ότι «αυτό το γκέτο κάποια στιγμή θα φάει όλο το Βόλο. Όλη η περιοχή είναι αυθαίρετη. Θα κάνουμε έργα υποδομής σε μία περιοχή που είναι αυθαίρετη», αναρωτήθηκε ο κ. Μολοχίδης, για να απαντήσει ο Δήμαρχος πως «ντρέπεται που λέγονται τέτοια πράγματα από έναν αριστερό».

Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης τομέων των επιχειρήσεων ύδρευσης της χώρας, με το Δήμαρχο Βόλου να δηλώνει ότι ο δήμος θα πολεμήσει εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής για τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου «κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στο συνοικισμό Αλιβερίου» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ήταν το αντικείμενο της σύγκρουσης στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ μεταξύ του Δημάρχου και του Γ. Μολοχίδη.

Ο Δήμαρχος δήλωσε πως το έργο θα «απαντήσει» σε ένα χρόνιο και πιεστικό αίτημα των περιοίκων που διαμαρτύρονται από την έλλειψη κανόνων υγιεινής στην περιοχή τους, ενώ άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου.

«Αυτό το γκέτο κάποια στιγμή θα φάει όλο το Βόλο. Όλη η περιοχή είναι αυθαίρετη. Θα κάνουμε έργα υποδομής σε μία περιοχή που είναι αυθαίρετη;», αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου.

Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Μολοχίδη να εξηγήσει για ποιους λόγους διαφωνεί με ένα έργο που γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ, το οποίο θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων.

Ο κ. Μολοχίδης εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του και δήλωσε πως στόχος θα έπρεπε να είναι η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων με τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό γιατί η καθεμία οικογένεια έχει 3-4 παιδιά, τα οποία ασχολούνται με το εμπόριο και ελάχιστα πηγαίνουν σχολείο.

«Ντρέπομαι που λέγονται τέτοια πράγματα από έναν αριστερό», ανταπάντησε ο κ. Σκοτινιώτης.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ κ. Δημήτρης Κουτσιφέλης τόνισε ότι στο συνοικισμό των Ρομά στο Αλιβέρι υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο ακαθάρτων των λυομένων σπιτιών που καταλήγει σε πέντε σηπτικούς – απορροφητικούς βόθρους. Το τεχνικό αντικείμενο, στο οποίο αναφέρεται η μελέτη, είναι η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων για τη συλλογή των λυμάτων από τους βόθρους, η συγκέντρωσή τους στο χώρο του αντλιοστασίου και η κατάθλιψή τους προς το υφιστάμενο δίκτυο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ στην οδό Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία.

Ένα εκατομμύριο για την ΕΡΓΗΛ

Το …λογαριασμό άρχισε να πληρώνει η ΔΕΥΑΜΒ και να αποζημιώνει τεχνική εταιρεία, στην οποία επιδικάστηκε άμεση καταβολή ποσού 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σημειώνεται ότι η τεχνική εταιρεία ΕΡΓΗΛ έχει δικαιωθεί τελεσίδικα για ποσό 6 εκατομμυρίων ευρώ και χθες εγκρίθηκε η διάθεση 150.000 ευρώ.

Χθες δεν αναπτύχθηκε η συζήτηση για την αποζημίωση που άρχισε να λαμβάνει η ΕΡΓΗΛ.

Ο Δήμαρχος Βόλου στη χθεσινή συνεδρίαση επανέλαβε για μια ακόμη φορά την κάθετη αντίθεσή του στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των διαχείρισης των νερών και αναφέρθηκε στους ενδεχόμενους κυβερνητικούς στόχους ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών. Τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει θέση για το θέμα της προοπτικής ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης με αφορμή και τη συζήτηση του επιχειρησιακού προγράμματος της ΔΕΥΑΜΒ.

Πληροφορίες για …ιδιωτικοποίηση

«Διαισθάνομαι πολιτικά ότι επιχειρείται ιδιωτικοποίηση τομέων και της ΔΕΥΑΜΒ. Έχω πει ότι όσο είμαστε Δημοτική Αρχή, αυτή την προοπτική θα την πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στην ιδιωτικοποίηση των νερών», δήλωσε ο Δήμαρχος όταν άνοιξαν στη συνεδρίαση από τους αντιπολιτευόμενους συμβούλους θέματα προσλήψεων προσωπικού, για να καλυφθούν τομείς όπως το ταμείο και να μη συναφθεί συμφωνία με τράπεζες για την αποπληρωμή των λογαριασμών, αλλά και οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτονται με άλλους Δήμους.

Για το θέμα του προσωπικού ο Δήμαρχος Βόλου κάλεσε τους συμβούλους να μη δημιουργούν κλίμα, επισημαίνοντας πως η ΔΕΥΑΜΒ διαθέτει αναξιοποίητες δυνάμεις.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μαρία Καρακώστα τόνισε πως χρειάζεται καλύτερη διαχείριση του προσωπικού, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν αναξιοποίητα μηχανήματα όπως τσαπάκια, τα οποία διέθεταν οι πρώην Δήμοι. Τα μηχανήματα δεν αξιοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χθες κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την παραγωγή, διαχείριση και επίδοση λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, προϋπολογισμού 203.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Στο θέμα διαφώνησαν ο κ. Μολοχίδης και η κ. Καρακώστα, που ζήτησαν να γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους της Επιχείρησης, για να φάει ψωμί κάποιος ανθρωπάκος» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της ήσσονος μειοψηφίας. Επίσης ομόφωνα το χθεσινό Δ.Σ. ενέκρινε την προσφορά ύψους 17.505 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την υπηρεσία χρηματαποστολών. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων πρότεινε να ληφθούν και μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Επίσης εγκρίθηκε η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για εξόφληση λογαριασμών καταναλωτών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, με το σκεπτικό ότι δεν επιβαρύνει τη ΔΕΥΑΜΒ. Αντίθετα η τράπεζα θα επιβαρύνει τον κάθε καταναλωτή που θα προσέρχεται στα γκισέ της με 0,60 ευρώ, ενώ όταν η συναλλαγή γίνεται με phone banking ή με πάγια εντολή η επιβάρυνση του καταναλωτή θα είναι 0,40 ευρώ.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάν. Μολοχίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «σε βάθος χρόνου, δεν θα υπάρχει ταμείο στη ΔΕΥΑΜΒ» και ρώτησε αν η κατάργησή του είναι στο πίσω μέρος του μυαλού του Δημάρχου. «Ομολογώ ότι δεν έχω τόση φαντασία» ήταν η απάντηση του κ. Σκοτινιώτη προς τον κ. Μολοχιδη. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή να στοιβάζεται ο κόσμος στο ισόγειο της ΔΕΥΑΜΒ.

«Έπρεπε να είχε γίνει πριν 20 χρόνια αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το