Photo Gallery, Τοπικά

ΔΟΕ: Προνοιακό επίδομα ο μισθός του δασκάλου

Συνέντευξη χθες στο Βόλο με αφορμή εκδήλωση για την επένδυση στη γνώση


Ακόμη και στα σχολεία που έχουν διοριστεί, αδυνατούν να μεταβούν οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ενδεικτικό στοιχείο των πολύ χαμηλών αμοιβών που λαμβάνουν, γύρω στα 600 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να έχει εξελιχθεί σε προνοιακό επίδομα, όπως τονίστηκε χθες από το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που βρέθηκε στο Βόλο.

Μάλιστα οι δάσκαλοι το απόγευμα πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ έκαναν και πορεία προς το Πανεπιστήμιο που θα γινόταν η εκδήλωση, ως αντίδραση στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση του συλλόγου δασκάλων και των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την επένδυση στη γνώση, παραχωρήθηκε χθες στα τοπικά ΜΜΕ.

Πανελλαδικά, στις πόλεις που λειτουργούν Παιδαγωγικά Τμήματα, διοργανώνονται από την ομοσπονδία δασκάλων εκδηλώσεις για τη σημασία της γνώσης στη σημερινή εποχή της κρίσης και πώς μπορεί να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου.

Ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Κόκκινος τόνισε πως «ζούμε σε μια κρίσιμη και μεταβατική εποχή. Η ΔΟΕ εδώ και τρεις μήνες προχωρά σε μια σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να αναδειχθεί η διαχρονική αξία της Παιδείας που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Η ΔΟΕ με τη θέση της «επένδυση στη γνώση-απάντηση στην κρίση» στέλνει το μήνυμα στους κυβερνώντες ότι θα πρέπει να στηριχθεί η εκπαίδευση. Γιατί δεν μας τιμά που ως χώρα είμαστε η τελευταία ως προς τις δαπάνες του ΑΕΠ για την Παιδεία, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι έχοντας υποστεί μειώσεις στο μισθό τους μέχρι και 60%. Ο πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός λαμβάνει μισθό 600 ευρώ και υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που δεν μπορούν να μεταβούν στο σχολείο λόγω έλλειψης χρημάτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η φετινή σχολική χρονιά ήταν δίσεκτη, αφού υπήρχαν πολλά προβλήματα, λόγω ελάχιστων διορισμών, μεγάλης καθυστέρησης στην αποστολή των βιβλίων, της κακής κτιριακής υποδομής. Το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να προχωρήσει σε λύσεις στο κτιριακό, τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ.

Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ κ. Νίκος Φασφαλής σημείωσε πως ο μισθός του δασκάλου έγινε προνοιακό επίδομα, όταν οι περισσότεροι είναι διορισμένοι εκτός των τόπων μόνιμης κατοικίας τους. Με τα 600 ευρώ μπορεί να καλύπτει μόνο το ενοίκιο και τη διατροφή, ενώ δεν έχει χρήματα για τις υπόλοιπες ανάγκες του. Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν θέλουν ένα σχολείο που θα δημιουργήσει τον πολίτη του αύριο που θα ενεργεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Απόστολος Μούσιος υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε άλμα ποιότητας και δημιουργίας μέσα από την επένδυση στη γνώση, ώστε οι μαθητές να ξεπεράσουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί. Γι’ αυτό και η Παιδεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικούς όρους».

Μέχρι τις 6 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Φέτος στη Μαγνησία οι συνταξιοδοτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών ανέρχονται στις 57 βάσει των οποίων θα υπολογιστούν σε ένα βαθμό και τα κενά από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε πως «για τα βιβλία ο υπουργός είπε του χρόνου θα σταλούν έγκαιρα στα σχολεία».

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το