Photo Gallery, Τοπικά

Συντονισμός δράσεων κατά αερορύπανσης

Από την Περιφερειακή Ενότητα με βάση τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων

«Συναγερμός» για την επιβάρυνση του αέρα θα σημάνει από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και τους υπόλοιπους φορείς, όταν η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 είναι 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και αυτό συνεχίζεται για πέντε ημέρες.

Προχθές στο Βόλο συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΤΕΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Δήμο Βόλου.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η λήψη μέτρων σε περιπτώσεις που η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά κάποια επιτρεπτά επίπεδα.

Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ο ρόλος των κεντρικών θερμάνσεων στην επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα, καθώς πολλοί καίνε καυσόξυλα για να ζεσταθούν αντί να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Κοπάνας υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε στο επίπεδο των συζητήσεων και των προτάσεων με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ υπάρχουν ήδη κάποιες κοινές γραμμές για την ανάληψη των ενεργειών. Σύμφωνα με αυτά που συζητήσαμε στην επιτροπή περιβάλλοντος, σχεδιάζεται όταν καταγράφονται 90 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα και αυτό συμβαίνει για τέσσερις ημέρες, τότε να γίνεται άμεση ενημέρωση του πληθυσμού για τους κινδύνους και πώς να προφυλαχτεί. Σε περίπτωση που καταγράφεται συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην τιμή των 110 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα και για πέντε ημέρες, τότε αυτό θα αποτελεί ένδειξη συναγερμού και θα απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπως εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, περιορισμό της καύσης ξύλων. Βέβαια πρόκειται για πολύ έκτακτες συνθήκες. Προς το παρόν το επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Μέσα στον περασμένο Νοέμβριο υπήρξαν επτά τέτοιες υπερβάσεις που όμως ήταν πολύ κοντά στο όριο, ενώ μέσα στο 2012 οι αντίστοιχες υπερβάσεις ήταν 19, όταν διεθνώς το επιτρεπόμενο όριο των υπερβάσεων είναι 35. Επομένως χωρίς να παραβλέπουμε την ύπαρξη του ζητήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θεωρούμε ότι ο Βόλος δεν βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση.

Η γέφυρα της Αγριάς

Μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στη γέφυρα της Αγριάς, ενώ μετά θα χρειαστούν 20 ημέρες για να δοκιμαστεί η αντοχή του μπετόν από τη χρήση των οχημάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοπάνας μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί εργασίες, όπως η τοποθέτηση των πασσάλων και των βάθρων, ενώ πρέπει να γίνουν ενέργειες, όπως το σκυρόδεμα της πλάκας, αλλά και να πέσει η άσφαλτος.

Οι εργατικές κατοικίες

Αναφορικά με τις εργατικές κατοικίες στο Βελεστίνο ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση των κάγκελων από τον εργολάβο και από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η τοποθέτησή τους στα διαμερίσματα. Το μήκος των κάγκελων αγγίζει τα 300 μέτρα.

Ο αποχιονισμός

Αναφορικά με τον αποχιονισμό σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ανάληψη των εργασιών από τους εργολάβους που διεκδικούν έξι κομμάτια του οδικού δικτύου. Μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από τους εργολάβους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Τα έξι τμήματα τον αποχιονισμού είναι τα εξής: 1) Βόλος – Χάνια – Χιονοδρομικό – Κισσός – Μακρινίτσα – Πορταριά – Δράκεια, 2) Χάνια – Καράβωμα – Πουρί – Τσαγκαράδα – Ζαγορά – Νταμούχαρη – Άγιος Ιωάννης, 3) Τσαγκαράδα – Χορεύτρα – Μηλιές – Νεοχώρι – μέχρι και τα Άνω Λεχώνια, 4) Βόλος – Αργαλαστή – Λαύκος μέχρι και Αγία Κυριακή Τρικερίου, 5) Βόλος – Βελεστίνο – Κανάλια – μέχρι Κεραμίδι, 6) Από Βόλο, Νέα Αγχίαλο μέχρι όλη την περιοχή της περιφέρειας του Αλμυρού.

Ο προϋπολογισμός φέτος για τον αποχιονισμό ανέρχεται στο 1.200.000 ευρώ. Το ενθαρρυντικό είναι πως φέτος σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουν σημειωθεί ακόμη χιονοπτώσεις.

Παράλληλα ολοκληρώνονται και οι εργασίες συντήρησης στο Χιονοδρομικό Κέντρο.

Μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνει η δημοπράτηση της υδρευτικής γεώτρησης στη Σκιάθο, ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια τους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να πιουν το νερό, αλλά και της κατασκευής περιφερειακού ιατρείου στα Κανάλια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το