Photo Gallery, Τοπικά

Χωρίς εξοπλισμό από δωρεά η Μονάδα Χημειοθεραπείας

Διαμαρτυρία Συλλόγου Καρκινοπαθών για ελλείψεις παρά την πρόσφατη δωρεά

 

Την τοποθέτηση των κρεβατιών, του καροτσιού χημειοθεπαπείας, αλλά και του υπόλοιπου εξοπλισμού που αποτελεί τμήμα δωρεάς συμπολίτη, στη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, ζητεί από τη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» ο τοπικός Σύλλογος Καρκινοπαθών.

Η δωρεά έγινε πριν περίπου ένα μήνα και στόχο είχε την κτιριακή αναβάθμιση της Μονάδας Χημειοθεραπείας, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι καρκινοπαθείς. Εξάλλου, μια χημειοθεραπεία διαρκεί αρκετές ώρες και ο ασθενής θα πρέπει να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονται σε πιο άσχημη κατάσταση και έχουν ανάγκη της ανάπαυσης σε ένα κρεβάτι.

Εδώ και ένα μήνα περίπου η Μονάδα Χημειοθεραπείας ανακαινίστηκε μετά και από την πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Καρκινοπαθών που προώθησε μετά από δωρεές το ζήτημα της αντικατάστασης των ειδών υγιεινής, της τοποθέτησης νέων βρυσών, πριζών και άλλου εξοπλισμού. Επίσης ο κ. Χαράλαμπος Τσιμάς προχώρησε σε μια πολύ σημαντική δωρεά για την επισκευή στα κουφώματα, στα παράθυρα και στις πόρτες. Στο πλαίσιο της δωρεάς του εντασσόταν και η διάθεση πολύ σημαντικού εξοπλισμού, όπως κρεβάτι για την ξεκούραση των ασθενών, καρότσι χημειοθεραπείας, καρέκλες και άλλα χρηστικά αντικείμενα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Φουστούκου, ακόμη αυτός ο εξοπλισμός, τμήμα της δωρεάς, δεν έχει τοποθετηθεί στη Μονάδα Χημειοθεραπείας, αν και είναι ανάγκη να γίνει άμεσα. Στη Μονάδα λειτουργούν τρεις αίθουσες, η πρώτη, που είναι και η πιο μεγάλη, έχει καρέκλες χημειοθεραπείας για τους ασθενείς, η δεύτερη διαθέτει ένα κρεβάτι, ενώ περιμένουμε να τοποθετηθούν άλλα δύο κρεβάτια, και η τρίτη αίθουσα έχει δύο καρέκλες χημειοθεραπείας. Από τη διοίκηση ενημερωθήκαμε πως η εγκατάσταση του εξοπλισμού δεν προχώρησε, γιατί δεν έχει περάσει το θέμα από το διοικητικό συμβούλιο. Εμείς ενημερώσαμε ξανά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ζητώντας την άμεση επίλυση του ζητήματος. Και αυτό γιατί, υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται να ξεκουράζονται στα κρεβάτια, όταν υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Οφειλές 

Μεγάλα είναι τα ποσά που οφείλονται στο Νοσοκομείο από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τα νοσήλια ασθενών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας οι βεβαιωμένες απαιτήσεις του Νοσοκομείου Βόλου από τα Ταμεία ανέρχονται στα 29.159.171 ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Νοσοκομείου προς τρίτους στα 11.669.886 ευρώ. Επομένως υπάρχει μια πλεονασματική διαφορά για το «Αχιλλοπούλειο» που αγγίζει τα 17.489.285 ευρώ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον επίσημο πίνακα ληξιπρόθεσμων οφειλών διαφόρων φορέων του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι κοινά παραδεκτό ότι η οικονομική βιωσιμότητά τους και η εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές τους εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την είσπραξη νοσηλίων από τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα οποία ασφαλώς κορυφαία θέση κατέχει ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ.

Ως 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συμμετέχουμε με αίσθημα ευθύνης στην εθνική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσεκτικής απογραφής των οικονομικών δεδομένων των νοσοκομείων ευθύνης μας.

Επιπλέον η στενή παρακολούθηση εκτέλεσης των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων για το 2012 όπως αυτή εμφανίζεται από το λογισμικό ESY.NET του υπουργείου Υγείας, αποδεικνύει ότι η τήρηση των δεσμεύσεων είναι συνεπής, χωρίς υπερβάσεις και δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς.

Σε αυτό το σημείο, επιθυμούμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, ότι τα νοσοκομεία μας δεν θα είχαν ανάγκη οποιασδήποτε μορφής κρατικής ενίσχυσης, αν αποπληρώνονταν τα νοσήλια, με δεδομένο ότι τα ιδρύματά μας εμφανίζουν πλεόνασμα πόρων.

Τα Νοσοκομεία μας ενισχύονται με επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε ό,τι αφορά τα ταμειακά τους διαθέσιμα, πλέον των όσων διαθέτουν σήμερα. Συγκεκριμένα, στην 5η Υ.Πε. εισρέουν πόροι της τάξης των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεπώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες για ελλείψεις υλικών. Οι ασθενείς δεν κατανοούν τα περί διοικητικών διαδικασιών και ορθώς δεν δικαιολογούν τις ελλείψεις, όταν και εφόσον αυτές παρατηρούνται.

Αυτό είναι το σταθερό και επίμονο μήνυμά μας προς όλες τις διοικήσεις των Νοσοκομείων ευθύνης μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το