Photo Gallery, Τοπικά

Συνελήφθη η γυναίκα με τις «γνωριμίες» στο πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ

Κατάφερνε συνέχεια να ξεγλιστρά αλλάζοντας συνεχώς κατοικίες στο Βόλο η 60χρονη γυναίκα

Στα χέρια τελικά της Αστυνομίας, μετά από αναζήτηση ετών, έπεσε την Καθαρά  Δευτέρα, μία 60χρονη σε βάρος της οποίας εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης και ποινή κάθειρξης για απάτες. Ως η «γυναίκα-φάντασμα» χαρακτηρίζονταν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να την εντοπίσουν και να τη συλλάβουν και  μάλιστα σε κεντρικό διαμέρισμα του Βόλου.

Η ιστορία της 60χρονης έχει απασχολήσει και τον Τύπο, αφού σε βάρος της είχαν κατατεθεί μηνύσεις από Βολιώτες, οι οποίοι υποστήριζαν πως έπεσαν θύματά της όταν τους υπόσχονταν πως με τις γνωριμίες που διαθέτει μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίας αναγνώρισης πτυχίων σπουδών του εξωτερικού από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Για όλες αυτές τις «υποσχέσεις» περί δήθεν εξυπηρετήσεων και διευκολύνσεων, οι ανυποψίαστοι πολίτες, πλήρωναν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η πρώτη μήνυση στην Εισαγγελία του Βόλου είχε κατατεθεί το 2003. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες. Σε όλες η γυναίκα εμφανίζονταν να υπόσχεται ότι μπορεί να μεσολαβήσει για την αναγνώριση του πτυχίου πανεπιστημίων εξωτερικού. Κάποιες από τις υποθέσεις κρίθηκαν, ερήμην της κατηγορουμένης, στα δικαστήρια. Στην 60χρονη έχουν επιβληθεί ποινές που φτάνουν μέχρι τα 10 έτη κάθειρξη. Η γυναίκα είναι φυγόποινος και τα εντάλματα για τη σύλληψή της έχουν σταλεί από το 2007 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Την τελευταία πενταετία, οι αστυνομικοί την αναζητούσαν χωρίς όμως να καταφέρουν να τη συλλάβουν. Αρκετές φορές είχαν φτάσει στα ίχνη της, αλλά και πάλι την έχαναν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από το Τριμελές Βόλου και για μία περίπτωση, της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 30 μηνών για απάτη ιδιαιτέρα μεγάλης αξίας. Η περίπτωση αυτή αφορούσε σε μήνυση συζύγου γιατρού, η οποία είχε σπουδάσει στη Ρωσία και περίμενε την αναγνώριση του πτυχίου της από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, που όμως καθυστερούσε. Για την υπόθεση αυτή πριν από έξι περίπου χρόνια, η γυναίκα είχε παραστεί στο δικαστήριο, κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 30 μηνών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως. Το δικαστήριο αποφάσισε όπως η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με την καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η γυναίκα φέρεται να εξαπάτησε τον 36χρονο μηνυτή και τη σύζυγό του και οι δύο παλιννοστούντες από το Καζακστάν, γιατροί στο επάγγελμα.

Το καλοκαίρι του 2005, όπως είχε υποστηριχθεί από το μηνυτή, η 52χρονη τότε μιλώντας τηλεφωνικά με το γιατρό, οδοντίατρο ο οποίος διέμενε στην Αθήνα ανέφερε ότι γνωρίζει πρόσωπα στην αρμόδια υπηρεσία για το ΔΙΚΑΤΣΑ του υπουργείου Παιδείας, στα οποία θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να ενεργήσουν έναντι αμοιβής και να αναγνωριστεί η ισοτιμία του πτυχίου της συζύγου του, που είχε εκδοθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιουλιανών της Μόσχας.

Ο 36χρονος πείστηκε για τις διασυνδέσεις της 52χρονης και κατέθεσε ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό 9.000 ευρώ στις 27/7/2005 και 6.000 ευρώ στις 29/7/2005, ώστε να μεσολαβήσει για την αναγνώριση του πτυχίου.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση δεν είναι η μοναδική, καθώς στην Εισαγγελία Βόλου είχαν γίνει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες, για το ίδιο πρόσωπο και με την ίδια μέθοδο. Από την Εισαγγελία είχε διαταχθεί μάλιστα κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που κατέληξε στην παραπομπή της 52χρονης στο εδώλιο της κατηγορουμένης.

Θα την «έχαναν» και πάλι…

Η γυναίκα δεν μπορούσε να εντοπιστεί καθώς άλλαζε συνεχώς κατοικία. Το ένταλμα σύλληψής της εκκρεμούσε από το 2007. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη της χάρη «στη συνεργασία πολιτών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η 60χρονη διαπιστώθηκε ότι διαμένει σε κεντρικό διαμέρισμα στο Βόλο. Προχθές μετέβησαν σπίτι της οι αστυνομικοί και όταν αντελήφθη ότι θα συλληφθεί με έξυπνο τρόπο προσπάθησε να κρυφτεί σε διπλανό διαμέρισμα με ενοικιάστρια φοιτήτρια, η οποία όμως της είχε εμπιστευτεί τα κλειδιά καθώς εκείνη απουσίαζε σε ολιγοήμερες διακοπές.

Χθες η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές της Θήβας.

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

Μοιραστείτε το