Πολιτική

Συναντήσεις Παπανδρέου-αρχηγών

Μία καυτή εβδομάδα αρχίζει με σημείο αιχμής το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Ζητούμενο για τον Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται ότι είναι η ελάχιστη συναίνεση και για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αύριο Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 με την γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι δεν δίνει συναίνεση σε μία πολιτική που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη χώρα. Όχι στη συναίνεση λέει και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με πόλεμο στον πόλεμο που δέχονται. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Είναι η ώρα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και σημείωσε ότι είναι «ζήτημα ευθύνης και οριστικής σωτηρίας της χώρας» να αλλάξουν οι χρόνιες παθογένειες. «Δίνουμε μια μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει, αντίθετα όλος ο πολιτικός κόσμος κρίνεται καθημερινά για τη βούληση ή την ατολμία του, την αποφασιστικότητά του ή την απουσία λόγου, την ειλικρινή ή καιροσκοπική διάθεση για πρόοδο και προκοπή της χώρας μας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και συνεπώς για τη χώρα μας. Υπογράμμισε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «προσερχόμαστε με “όπλο” τη βούληση των πολιτών μας για προοδευτικές αλλαγές και έξοδο το συντομότερο δυνατό από την κρίση».
Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «η χώρα μας επιδεικνύει μεγάλη προσήλωση στους στόχους της και συνέπεια σε όλες τις υποχρεώσεις», κάτι που, όπως είπε, «μας ενισχύει σε διπλωματικό επίπεδο και μας καθιστά και πάλι αξιόπιστους συνομιλητές, με θέσεις ξεκάθαρες και δίκαιες για το μέλλον της ΕΕ».
Επιπλέον, τόνισε, στη δύσκολη και ρευστή περίοδο που διανύουμε πανευρωπαϊκά και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση προωθεί τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και τις ανατροπές και προχωρά άμεσα με σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα. Για το εάν η κυβέρνηση θα δεχτεί προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις αυριανές επαφές με τον πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι και σε αυτή και σε όλες τις φάσεις μπορεί να δεχτεί προτάσεις, «αρκεί να πραγματοποιείται ο τελικός μας σκοπός, που είναι να ξεπεράσουμε την κρίση», κάτι που, όπως τόνισε, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων.
«Υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας από εδώ και πέρα, τίποτα δεν έχει τελειώσει, από εδώ και πέρα κρίνονται τα μεγάλα ζητήματα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση και σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της πολιτικής μας ζωής, «οφείλουμε όλοι, τουλάχιστον να συζητάμε με απώτερο σκοπό να μπορούμε να συνεννοηθούμε – ο καθένας με τις δικές του προσεγγίσεις- αλλά υπάρχουν πολλά και μείζονα ζητήματα όπου μπορούμε να συγκλίνουμε και να έχουμε μια κοινή πορεία για το καλό και το μέλλον της χώρας».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυριανές επαφές, είπε ότι «η στάση του κ. Τσίπρα κρίνεται εκ των πραγμάτων» και πως «εάν θεωρεί ότι δεν πρέπει να προσέρχεται σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι δικό του θέμα και εκεί ακριβώς αντανακλάται η παρουσία ή η απουσία ευθύνης του κάθε πολιτικού αρχηγού». «Εμείς πάντοτε απευθύνουμε μια διαρκή πρόσκληση για συναίνεση και κυρίως για συζήτηση, καθένας μπορεί να προσέρχεται με τις θέσεις του και κάθε διάλογος έχει τα οφέλη του», πρόσθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το