Οικονομία, Πολιτική

Συμφωνίες και διαφωνίες για το πακέτο των 11,5 δισ.

Ανοιχτά μέτωπα στο πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ανοιχτό παραμένει το πακέτο των 11,5 δισ ευρώ αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα  δεν υιοθέτησαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο.Η συζήτηση θα συνεχισθεί για την κλίμακα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια όπου η κατεύθυνση του μεγάρου Μαξίμου είναι οι απώλειες να είναι ανάλογες με την επικινδυνότητα των καθηκόντων των ενστόλων και το βαθμό τους.

Διαφορές υπάρχουν και για την ποσοστιαία μείωση των συντάξεων καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε οριζόντιες περικοπές, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ποσοστό περικοπής της επιχορήγησης στους ΟΤΑ.

“Επιβεβαιώσαμε επίσης ότι υπάρχουν απαράβατα όρια και πρέπει τα μέτρα να έχουν εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη. Να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και οι συμβολές στην εθνική προσπάθεια που έχουν γίνει έως τώρα κυρίως από αδύναμους και μεσαίους. Υπάρχει ένα όριο που αφορά τα χαμηλά εισοδήματα. Αλλά υπάρχει και το όριο της μεσαίας τάξης που δεν πρέπει να διαλυθεί γιατί είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να λέμε την αλήθεια.

Θα απαιτηθούν σίγουρα πρόσθετες περικοπές και θυσίες. Αλλά ο καθένας πρέπει να νιώσει ότι αυτές πιάνουν τόπο και ότι αυτές είναι δίκαιες άρα η μάχη για τη φοροδιαφυγή, η μάχη για την ανάπτυξη, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να είναι και αυτά παράμετροι του πακέτου που θα εμφανιστεί στη Βουλή και στην ελληνική κοινωνία”, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε: “Δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ. Γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές με τις οποίες είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, να προστατευθούν για να μην ματώσουν κι άλλο τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα είτε αφορούν σε μισθούς, είτε αφορούν σε συντάξεις. Βεβαίως η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται με βάση αυτούς τους άξονες που διεκδικώ να υπάρξουν.

Όχι στις οριζόντιες περικοπές, όχι περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας. Και βεβαίως η εξεύρεση των ποσών για τη συμπλήρωση των 11,5 δισ. δεν μπορεί να αυτονομείται. Πρέπει να έχει σχέση με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί. Πρέπει να εντάσσεται στη διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής αλλά και στο πλαίσιο των ουσιαστικών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υπάρξουν και όχι μόνο στο Κράτος”.

“Το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν ένα – δύο ελάσσονα ζητήματα ανοιχτά ακόμα, ετέθησαν ερωτήσεις. Συνεχίζουμε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων να δώσουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις. Το πακέτο έχει κλείσει”, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Χωρίς άλλη συζήτηση απερρίφθη η πρόταση για περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ αφού συνάντησε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ζήτησε να μη θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και να μην υπάρξουν περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε: “Οι συντάξεις του ΟΓΑ όπως σας έχω πει και την προηγούμενη φορά δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν”.

Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δια της διαθεσιμότητας, που θα αφορά εργαζόμενους σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και δεν είναι ανώτατης εκπαίδευσης

“Βασικό αντικείμενο μας ήταν να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα και να τα τοποθετήσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο. Ώστε να μπορέσουμε να εμφανιστούμε ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού εξηγώντας ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, που μας βγάζει από το τούνελ, μας επιτρέπει να νιώσουμε ξανά ασφαλείς δηλαδή βάζει τέλος σε αυτή την καταστροφική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα είναι ή δεν θα είναι μέλος της ευρωζώνης και αλλάζει το κλίμα στην πραγματική οικονομία γιατί αν δεν ανασχέσουμε την ύφεση, αν δεν δώσουμε ξανά αισιοδοξία και προοπτική δεν θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος δεν θα δώσουμε ελπίδα στους νέους ανθρώπους. Αυτό θα γίνει.

Θα είμαστε σε θέση όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες και οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις να παρουσιάσουμε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή και στην κοινή γνώμη. Έτσι αποκτούν νόημα και τα περιβόητα μέτρα, τα οποία ο ελληνικός λαός πρέπει να μπορεί να τα τοποθετήσει σε μια προοπτική”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα ανοιχτά θέματα συζητούνται στη συνάντηση των εκπροσώπων των αρχηγών με τον υπουργό Οικονομικών να δίνει το στίγμα ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε τρόπος να αποφευχθούν οι περικοπές, ενώ φέρεται να έχει πει: “Όταν έχεις να κόψεις 11,5 δισ κόβεις από παντού. Υπάρχει πολιτική συμφωνία .Θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων αρχηγών . Την επόμενη εβδομάδα το πακέτο θα παρουσιασθεί στην τρόικα”.

Συνάντηση Σαμαρά-Ρομπάι στις 7 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Ρομπάι θα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα καταλήξει μία ημέρα αργότερα στο Παρίσι, όπου θα έχει επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα.

Η συνάντηση Σαμαρά-Ρομπάι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα γίνει λίγες ημέρες μετά τις επισκέψεις του σε Γερμανία και Γαλλία και σε μια χρονική στιγμή που γίνεται προσπάθεια να πείσει η ελληνική πλευρά για την αξιοπιστία της.

Ο κ. Ρομπάι, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη την Ισπανία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, απέρριψε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία: Το ευρώ είναι αμετάκλητο. Και επιτρέψτε μου να επιμείνω και πάλι: Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται αναμφισβήτητα στην ευρωζώνη. Αλλά, μόνο με συνδυασμό σθεναρών πράξεων από κάθε κράτος-μέλος και σθεναρών συλλογικών επίσης πράξεων θα μπορέσουμε να αφήσουμε την κρίση πίσω μας».

Σε αυτό το κλίμα ενδιαφέρον είχε την Τρίτη η τοποθέτηση της αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το