Πολιτική

Συγκλίσεις και αποκλίσεις για τις περικοπές

Μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρών

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η σύσκεψη που είχαν την Πέμπτη οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης στο Μαξίμου για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα καθώς χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, που επιμένουν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων να προέλθει από μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική ισορροπία του πακέτου όπως είχε συμφωνηθεί εξ αρχής -και προέβλεπε όπως είπε ότι περίπου 6,5 δισ. προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και 5 δισ. από τη λειτουργία του κράτους- να επιταχυνθεί η διαδικασία και να τεθεί το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η παράταση θα επιτρέψει να κλιμακώσουμε τα μέτρα σε δύο διετίες. “Εάν μέχρι το 2014 καλύψουμε δημοσιονομικούς στόχους, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα της δεύτερης διετίας” τόνισε, σημειώνοντας ότι το θέμα ετέθη στη σημερινή συζήτηση και θα το προτείνει στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν πειστικά στοιχεία για αποτελεσματικό “μαχαίρι” σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, μίλησε για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του εθνικού φορολογικού συστήματος απ’ όπου -όπως ανέφερε- μπορούν να υπάρξουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ εγκάλεσε την τρόικα για τιμωρητική διάθεση απέναντι στην κοινωνία.

“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται” δήλωσε και ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου, αλλά παραμένει ακόμη ένα κομμάτι ανοιχτό που έχει να κάνει με μέτρα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

“Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα στρώματα” είπε ο κ. Στουρνάρας εκτιμώντας πάντως ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών προσήλθε στο Μαξίμου και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, μετά και τις επαφές που υπήρξαν χθες το απόγευμα, ενώ στη σύσκεψη των αρχηγών μετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Στουρνάρας είχε ενημερώσει το πρωί ξεχωριστά τον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας ότι ήταν μια συνάντηση γενικής συζήτησης και συντονισμού. Ερωτηθείς εάν θα κλειδώσει σήμερα το πακέτο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε “δεν το ξέρω, νομίζω ότι θα πάρει μερικές μέρες ακόμα”.

Τα μέτρα που θεωρούνται κλεισμένα είναι τα εξής:

-Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

-Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις Οργανισμούς.

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων.

-Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.

-Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.

-Μείωση επιδομάτων σε αναπήρους.

-Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.

-Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.

-Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.

-Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.

-Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων

-Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

-Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν αν ασφαλισμένο.

-Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών

-Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο.

-Σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.

-Καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάση περιουσιακών στοιχείων

-Δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

-Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το