Οικονομία, Πολιτική

Νομοσχέδιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Προαναγγελία της κυβέρνησης για θέσπιση μέτρων ανακούφισης

Νομοσχέδιο που θα θεσπίζει μέτρα για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς κατά την συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση σαν «ανεδαφική», «πρόχειρη» «με προφανείς κομματικές επιδιώξεις» και ανεφάρμοστη, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς και εκπρόσωπους τραπεζών, προκειμένου το σχέδιο νόμου να περιλαμβάνει την καλύτερη δυνατή λύση ώστε ούτε η κοινωνική συνοχή να διαταράσσεται, ούτε η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για νέα σεισάχθεια και εισηγήθηκε αντίστοιχη μείωση των δόσεων του οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες με την μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν οι πολίτες λόγω του Μνημονίου.

Ειδικότερα ζήτησε – μεταξύ άλλων μέτρων – την περικοπή των δόσεων δανείων, ώστε αυτές να μην ξεπερνούν το 30% των πραγματικών μηναίων εισοδημάτων και απαλλαγή από το υπόλοιπο ποσό της δόσης, ολική διαγραφή χρεών ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ανάπηρων, άστεγων και υπερήλικων και μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ακόμη τόνισε ότι πρέπει να απορρίπτονται οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των τραπεζών εναντίον των δανειοληπτών.

Κατά της πρότασης νόμου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας τονίζοντας πως αφενός είναι πολύ γενικόλογη και αφετέρου για την εφαρμογή κάποιων συγκεκριμένων μέτρων που προτείνει, απαιτείται τεράστιο κόστος, ενώ έθεσε και θέμα κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχεσιολογία μέσω της πρότασης νόμου αυτής, που δεν συνάδει με την κρισιμότητα της συγκυρίας και ζήτησε να αφεθούν εκτός αντιπαράθεσης τα θέματα που άπτονται σε οικογένειες οι οποίες υποφέρουν.

«Δεν προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα, προσπαθείτε να τζογάρετε πολιτικά πάνω στο πρόβλημα», είπε ο κ. Σκορδάς, ο οποίος πάντως είπε πως θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι γόνιμες προτάσεις που έγιναν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Και από το ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής Μιχάλης Κασσής δήλωσε ότι δεν στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της πρότασης που θα καταθέσει το κόμμα του.

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μίκα Ιατρίδη τάχθηκε υπέρ, όπως και ο Ηλ. Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, επί της αρχής, ο οποίος πρότεινε κούρεμα όλων των δόσεων χωρίς κριτήρια.

Τη λήψη μέτρων για όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ζήτησε η Ασημίνα Ξυροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ο δε Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ χαρακτήρισε μη θαρραλέα την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και περιοριστική αφού δεν περιλαμβάνει τους επαγγελματίες και τα αγροτικά δάνεια.

Ρύθμιση δανείων ζητούν οι ξενοδόχοι

Ρύθμιση των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα πρότυπα της ρύθμισης των καταναλωτικών δανείων και βελτίωση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου, ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρης, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη (χθες) με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Η πρόταση των ξενοδόχων είναι να καταβάλλονται για 2- 3 χρόνια μόνον οι τόκοι και στη συνέχεια να ρυθμιστεί και η εξόφληση του κεφαλαίου, όπως επίσης να ενταχθούν στη ρύθμιση τα δάνεια που είχαν εκταμιευθεί με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

Το ΞΕΕ ζητά επίσης βελτίωση των υποδομών στα αεροδρόμια και διευκόλυνση της ένταξης ξενοδοχειακών μονάδων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στην τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης, ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό νέο την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίες του fast track.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΞΕΕ για τον Αναπτυξιακό, ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος (Ν.3908/2011) ανέτρεψε τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη επενδυτική πολιτική στον τουρισμό προς κατευθύνσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του ΞΕΕ και των άλλων φορέων του κλάδου, οι οποίες θέσεις πηγάζουν από σειρά μελετών που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ανάγκες του τουριστικού τομέα.

Μέσω του Αναπτυξιακού, όπως τόνισε, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η πρόσβαση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε προγράμματα εκσυγχρονισμού, διότι στην ουσία καταργείται η επιδότηση της ανακαίνισης ξενοδοχείων και προωθείται η ενίσχυση μόνο όσων επενδύσεων αφορούν σε αναβάθμιση της τάξης στην οποία ανήκει η μονάδα, τουλάχιστον 3 αστέρων και άνω.

Μένει δηλαδή εκτός εκσυγχρονισμού πάνω από το 60% του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, καθώς για να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση μιας μονάδας χαμηλής κατηγορίας κατά 1 ή 2 τάξεις, θα πρέπει να κατεδαφιστεί ολοσχερώς ή, στην καλύτερη περίπτωση να διατηρηθεί μόνον ο σκελετός των υφιστάμενων κτιρίων.

Τέλος, το ΞΕΕ θεωρεί απαραίτητο να γίνει απολογισμός δεκαετίας για την πολιτική κινήτρων που εφαρμόστηκε μέσω του αναπτυξιακού νόμου, καθώς μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός στο μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το