Photo Gallery, Τοπικά

Στροφή απόφοιτων στη Σχολή του ΟΑΕΔ

Αυξήθηκαν όσοι συνδυάζουν εργασία το πρωί με μάθημα το απόγευμα
Αυξήθηκαν όσοι συνδυάζουν εργασία το πρωί με μάθημα το απόγευμα

Ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι Λυκείου του Νομού Μαγνησίας εγγράφονται πλέον στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, προκειμένου να μάθουν μία τέχνη και να κάνουν πρακτική άσκηση.  Ειδικότερα φέτος  αυξήθηκαν περίπου 20% όσοι φοιτούν στην ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Εργασία το πρωί σε μια επιχείρηση και διδασκαλία το απόγευμα. Αυτό είναι το μοντέλο λειτουργίας της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ προσελκύοντας πολλούς μαθητές. Ιδίως σήμερα με την ανεργία στους νέους να βρίσκεται στα ύψη, οι μαθητές στην ΕΠΑΣ έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, λαμβάνοντας ένα οικονομικό βοήθημα γύρω στα 350-400 ευρώ το μήνα με υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη.

Μετά από δύο χρόνια φοίτησης οι απόφοιτοι διαθέτουν πτυχίο της τέχνης που εξασκήθηκαν στις εργαστηριακές υποδομές της Σχολής και μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας καταρτισμένοι.

Στους 450 ανέρχονται οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν στην ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 20%. Η εξέλιξη αυτή αφενός δείχνει ότι οι νέοι στρέφονται πιο εντατικά πλέον στην εκμάθηση μιας τέχνης για να επιβιώσουν οικονομικά και η συγκεκριμένη Σχολή αποδεικνύεται μια πολύ καλή ευκαιρία, καθώς διαθέτει το προσωπικό και τις εργαστηριακές υποδομές για την εκπαίδευση των μαθητών, αφετέρου το κίνητρο της πρακτικής άσκησης είναι πολύ ισχυρό, αφού προσφέρει τη δυνατότητα στο νέο να εργαστεί το πρωί σε μια επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου και να λαμβάνει κάποιο μισθό που αντιστοιχεί στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη.

Οι ειδικότητες που λειτουργούν στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, είναι, μεταξύ άλλων, οι τεχνίτες θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, η κομμωτική, οι βρεφονηπιοκόμοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι γραφείου και οι τεχνικοί αερίων καυσίμου. Το μόνιμο διδακτικό προσωπικό ανέρχεται στους δεκατρείς καθηγητές και το ωρομίσθιο στους 17.

Ο διευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Βόλου κ. Ναπολέων Κολοβός τόνισε πως το σχολείο συνδυάζει τις σπουδές με την πρακτική άσκηση με τους νέους να αποκτούν μια πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Παράλληλα με την πρακτική άσκηση έχουν ένα οικονομικό βοήθημα, διόλου ευκαταφρόνητο, για τις σημερινές εποχές.

Η εργασία

Η πρακτική άσκηση διαρκεί δύο χρόνια. Ο μαθητής μπορεί να εργαστεί είτε σε μια δημόσια υπηρεσία, είτε στο Δήμο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Αρκετοί μαθητές εργάζονται και στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Επίσης 80 άτομα έχουν απορροφηθεί από το Δήμο Βόλου, ενώ γύρω στα 20 άτομα δουλεύουν στις στρατιωτικές μονάδες στο Στεφανοβίκειο, στο Βελεστίνο και στο στρατόπεδο Γεωργούλα.

«Από πέρυσι έχουμε ξεκινήσει μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Βόλου, όπου οι μαθητές των τεχνικών ειδικοτήτων, κατά κύριο λόγο, αλλά και των υπαλλήλων διοίκησης εντάσσονται σε Υπηρεσίες του Δήμου, όπως στην Τεχνική Υπηρεσία, στο Πράσινο.

Συνολικά 50 επιχειρήσεις απασχολούν μαθητές για την πρακτική τους άσκηση. Βέβαια και εδώ οι ευκαιρίες έχουν περιοριστεί λόγω της κρίσης. Για παράδειγμα παλαιότερα επιχειρήσεις του οικοδομικού κλάδου απορροφούσαν μαθητές από την κατηγορία των υδραυλικών και των ηλεκτρολόγων, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα στον ίδιο βαθμό. Η επιδότηση του ΟΑΕΔ για το μαθητή της πρακτικής άσκησης είναι δώδεκα ευρώ καθημερινά, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει άλλα δέκα ευρώ.

Οι μαθητές που κάνουν πρακτική άσκηση, έχουν γύρω στα 18 ευρώ καθαρές αποδοχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι διαμένουν στο Βόλο και προέρχονται από άλλα μέρη του Νομού, λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα στέγασης γύρω στα 120 ευρώ, ενώ παρέχεται και επίδομα σίτισης που αγγίζει τα 6,50 ευρώ την ημέρα.

Το πρωί οι μαθητές κάνουν την εξάωρη εργασία τους και το απόγευμα από τις 4.30 μέχρι το βράδυ παρακολουθούν τα μαθήματα.

Αυτήν την περίοδο στο σχολείο γίνονται κάποιες εργασίες συντήρησης και επέκτασης των αιθουσών και των εργαστηρίων.

Από την πλευρά του ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Απόστολος Τσατσαρώνης τόνισε πως η ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ καλύπτει το βασικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά δεν θέλουν ακαδημαϊκές σπουδές, αλλά επιθυμούν να ακολουθήσουν την τεχνική εκπαίδευση και να βγουν πιο σύντομα στην αγορά εργασίας. Εμείς τους προσφέρουμε αυτή τη μόρφωση και παράλληλα προσπαθούμε να τους εντάξουμε στην αγορά εργασίας, όσο πιο ομαλά μπορούμε.

Πολλοί άνω των 18 ετών 

Στην ΕΠΑΣ φοιτούν μαθητές από την Α’ Τάξη Λυκείου. Μπορεί, όμως, να εγγραφεί και κάποιος μαθητής που είναι μέχρι και την ηλικία των 23 ετών.

Ένα ποσοστό 20%-30% των μαθητών τελείωσαν τα προηγούμενα χρόνια κάποιο Επαγγελματικό Λύκειο ή Γενικό Λύκειο και εγγράφονται ξανά στην ΕΠΑΣ για να κάνουν σπουδές. Ιδίως σε ορισμένες ειδικότητες, πληροφορικής, των υπαλλήλων διοίκησης, το ποσοστό των ενήλικων νέων ξεπερνά το 50%. Πρόκειται για μαθητές που αναζητούν νέες ευκαιρίες για επαγγελματική διέξοδο.

Εμπειρία και γνώση

Η 21χρονη Σταυρούλα Γκρίνια τελείωσε το ΕΠΑΛ Αλμυρού με κατεύθυνση τη γεωπονία και αποφάσισε να εγγραφεί στην ειδικότητα κομμωτικής της ΕΠΑΣ. «Επέλεξα την κομμωτική, γιατί πιστεύω ότι έχει μέλλον και είναι από τα λίγα επαγγέλματα μέσα στην κρίση που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κινητικότητα. Το βασικότερο, όμως είναι ότι μου αρέσει η κομμωτική και μπορώ να αποκτήσω γι’ αυτόν τον τομέα βασικές γνώσεις στον ΟΑΕΔ, ενώ υπάρχει και η πρακτική άσκηση, όπου κερδίζεις καθημερινή εμπειρία. Το πτυχίο μας αναγνωρίζεται από τα κομμωτήρια και το ζητούν» επισημαίνει.

Από την πλευρά της η 21χρονη Στεφανία Πολίτη, φοιτά επίσης στην ειδικότητα της κομμωτικής. «Η κομμωτική μου αρέσει πάρα πολύ και στην ΕΠΑΣ υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εκπαίδευσή μου. Το θετικό είναι πως μέσω της ΕΠΑΣ αποκτάς γρήγορα γνώση και εμπειρία» δηλώνει.

Οι συμμαθητές της, όπως αναφέρει η ίδια, εκτιμούν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Βέβαια προσπαθούν για το καλύτερο, να μάθουν περισσότερα πράγματα. «Επίσης συμμετέχουμε και σε σεμινάρια. Βέβαια η αισιοδοξία δεν λείπει» τονίζει.

Ο 20χρονος Αντώνης Παππάς και πρόεδρος του επταμελούς μαθητικού συμβουλίου παρακολουθεί την ειδικότητα υδραυλικών, ενώ το πρωί εργάζεται σε εργοστάσιο. «Στην πρακτική άσκηση μάθαμε πάρα πολλά πράγματα, πήραμε γερές βάσεις που θα μας χρησιμεύσουν στο μέλλον» επισημαίνει.

Βέβαια η κρίση στην οικοδομή δεν γεννά πολλές προσδοκίες.

«Το επάγγελμα του υδραυλικού αυτή τη στιγμή δεν έχει πολλή δουλειά λόγω της γενικότερης κρίσης, αλλά πάντα θα προσπαθούμε για το καλύτερο» καταλήγει.

Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, 23 ετών, αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, και αποφάσισε να εγγραφεί στο Τμήμα Διοίκησης Υπαλλήλων Γραφείου. Αυτό που με κέρδισε, ήταν το ενδιαφέρον μου για αυτό το τμήμα, όπως και η επαγγελματική απορρόφηση μέσω της πρακτικής άσκησης που δίνει μια ανάσα στην τοπική αγορά.

Το πρωί εργάζεται στις διοικητικές υπηρεσίες στρατοπέδου της περιοχής κάνοντας γραμματειακή υποστήριξη. «Η δουλειά αυτή δεν είναι για ευθυνόφοβους, αφού απαιτεί γενικές γνώσεις περί πολλών θεμάτων που σημαίνει ότι πρέπει να διαβάζεις» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, πώς συνδυάζεται η εργασία με τη διδασκαλία, ανέφερε πως «είναι κάτι που το γνωρίζαμε και γι’ αυτό ήρθαμε εδώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το