Photo Gallery, Τοπικά

Πενία τέχνας κατεργάζεται και στα ενοίκια

Για να περιφρουρήσουν την περιουσία τους ορισμένοι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων και στο Βόλο ζητούν εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας από τους υποψήφιους ενοικιαστές
Για να περιφρουρήσουν την περιουσία τους ορισμένοι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων και στο Βόλο ζητούν εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας από τους υποψήφιους ενοικιαστές

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έχουν περιέλθει πολλοί ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων, καθώς εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας καλούνται να εκμισθώσουν τα ακίνητά τους, επαγγελματικά ή οικίες, σε ανθρώπους που πολλές φορές τους «φεσώνουν», αποχωρώντας νύχτα…

Για να περιφρουρήσουν την περιουσία τους ορισμένοι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων και στο Βόλο, ζητούν εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας από τους υποψήφιους ενοικιαστές, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λαμβάνουν το αντίτιμο του ενοικίου, που έχουν συμφωνήσει, στην ώρα του.

Κτηματομεσίτες του Βόλου επισημαίνουν ότι η απαίτηση για την προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος κακοφαίνεται στους ενοικιαστές, ενώ πλέον συνηθισμένα είναι τα συμφωνητικά ενοικίασης ενός και δύο ετών.

Η κρίση στην κτηματαγορά έφερε την τελευταία τριετία νέα «ήθη». Ενοικιαστές καθυστερούν μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια και τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών, στις οποίες διαμένουν και οι διαταγές πληρωμής στα δικαστήρια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνεχίζουν να επιβαρύνονται με χαράτσια, όπως το ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ ή το ΕΤΑΚ, ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) κ.ά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), περισσότεροι από 30 φόροι επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Ενδιαφερόμενοι να μισθώσουν ακίνητα εμφανίζονται σε ιδιοκτήτες, χωρίς όμως να έχουν την πρόθεση να καταβάλουν ενοίκιο, σημειώνει ο κτηματομεσίτης κ. Δημ. Τζαμτζής. «Υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 10% των ενοικιαστών, που «φεσώνουν» τους ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση», προσθέτει ο κτηματομεσίτης Βόλου, ένας από τους 70 που δραστηριοποιούνται επίσημα στην περιοχή, σύμφωνα με τον «Χρυσό Οδηγό».

Μετά τη μίσθωση του ακινήτου αρχίζει η ταλαιπωρία του ιδιοκτήτη. Καθυστερεί την καταβολή των ενοικίων ή δεν τα καταβάλλει καθόλου ο ενοικιαστής και τότε ξεκινούν οι αγωγές και οι διαταγές πληρωμής.

Οι μήνες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση οι ενοικιάσεις ακινήτων, κυρίως λόγω λήξης της σχολικής χρονιάς και αρχής της φοιτητικής, είναι Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος από τη μια και Σεπτέμβριος, Οκτώβριος από την άλλη.

«Οι διαταγές πληρωμής για οφειλές ενοικίων είναι εκατοντάδες στα δικαστήρια. Έχω δύο περιπτώσεις ενοικιαστών, που ζήτησαν προθεσμία δύο μηνών, για να προετοιμάσουν επαγγελματική στέγη και μετά δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο», σημειώνει ο κ. Τζαμτζής.

«Υπάρχουν βέβαια και ιδιώτες, αλλά και καταστηματάρχες, που αν και ήταν τακτικοί στην καταβολή μισθίων, τον τελευταίο χρόνο λύγισαν από το βάρος της κρίσης. Μετά τους κυνηγάμε με δικηγόρους… Είναι πλέον μεγάλο ρίσκο η ενοικίαση αυτή την εποχή», προσθέτει ο κτηματομεσίτης.

Ποσοστό 10%-15% των ιδιοκτητών ζητούν δύο ενοίκια προκαταβολή, από ένα που είναι το σύνηθες στην κατοικία. Και στην επαγγελματική στέγη ισχύει το ίδιο. Εξάλλου τα συμφωνητικά μίσθωσης  είναι μονοετή και διετή και σπάνια τριετή, κυρίως για μεγάλα σπίτια.

Μειωμένη η ζήτηση

Η οικονομική κρίση και ιδίως η ύφεση στην αγορά κατοικίας έχουν περιορίσει κατακόρυφα τη ζήτηση, ακόμα και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Η κτηματαγορά πλήττεται, αφενός μεν από την αποχώρηση πολλών οικονομικών μεταναστών, που επαναπατρίζονται, ελλείψει εργασίας, αφετέρου από την επιστροφή πολλών νέων στην πατρική εστία.

Σήμερα υπολογίζεται ότι από το σύνολο των προσφερομένων προς ενοικίαση διαμερισμάτων το 20% είναι άδειο. Τα νοικοκυριά που μισθώνουν κάποιο διαμέρισμα, αναζητούν συνεχώς τη φθηνότερη δυνατή επιλογή, προκειμένου να μειώσουν με κάθε τρόπο τα μηνιαία έξοδά τους.

«Όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν εξασφάλιση από τους ενοικιαστές τους, διότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, που να καλύπτει ουσιαστικά τον ιδιοκτήτη ακινήτου στην Ελλάδα», σημειώνει ο κτηματομεσίτης κ. Γ. Καραγιάννης.

«Μετά από τρεις μήνες με απλήρωτους λογαριασμούς, ακολουθεί η αγωγή για την έξωση. Υπάρχουν περιπτώσεις με ενοικιαστές επαγγελματικής στέγης, που έκαναν και 14 μήνες για την έξωση. Έβαζαν έναντι ενοικίου χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ έχω δύο περιπτώσεις, που ιδιοκτήτες πήγαν να πάρουν τα ενοίκια των ακινήτων τους και δεν βρήκαν μέσα τους ενοικιαστές», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης.

«Συχνό είναι το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών ΔΕΗ, νερού, αερίου. Το πρώτο που λέω στους ιδιοκτήτες, είναι να μεταφέρουν τους λογαριασμούς στο όνομα των ενοικιαστών τους. Σε μια περίπτωση ένας ενοικιαστής βρίσκεται μέσα τρεις μήνες και δίνει έναντι ενοικίου. Στην Αθήνα τελευταία ενοικιάζουν δωρεάν τα ακίνητα ιδιοκτήτες, κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές και συμφωνούν οι ενοικιαστές τους να πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ, τον ΦΑΠ και όλους τους λογαριασμούς. Τι να κάνει ο ιδιοκτήτης, αν έχει δυο-τρία ακίνητα στο όνομά του και πρέπει να πληρώνει 5.000-6.000 ευρώ το χρόνο;», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

«Φεύγουν» τα μικρά

Οι κτηματομεσίτες του Βόλου σημειώνουν ότι σήμερα αδιάθετα μένουν τα παλαιά διαμερίσματα, τα μη ανακαινισμένα και τα καταστήματα λόγω της κρίσης στην εμπορική αγορά.

Το ύψος των ενοικίων έχει μειωθεί  10% στις οικίες και μέχρι 30% στην επαγγελματική στέγη. «Με δυσκολία «φεύγουν» τα γραφεία, ενώ υπάρχει ζήτηση για μεγάλα και μικρά καταστήματα. Στην Τ. Οικονομάκη με Σπυρίδη ένα μικρό 25-30 τετραγωνικών ενοικιάζεται προς 350 ευρώ, στην Ιάσονος ένα 47 τετραγωνικών προς 400 ευρώ προσφορά. Στην Ερμού-Σπυρίδη των 100 τετραγωνικών όχι κάτω από 1.000 ευρώ, στην Ιάσονος, την Κ. Καρτάλη και την Ιωλκού τα ενοίκια πέφτουν. Κρατούν αντίθετα στη Δημητριάδος, τη Σπυρίδη, την Αντωνοπούλου και την Τοπάλη. Στην Ιάσονος η μέση τιμή είναι στα 700 ευρώ», αναφέρει ο κ. Τζαμτζής.

Η μόνη κατηγορία ακινήτων που βρίσκει σχετικά γρήγορα ενοικιαστή είναι οι μικρές κατοικίες και κυρίως γκαρσονιέρες και δυάρια επιφάνειας έως 65 τ.μ. Τα μεγαλύτερα ακίνητα (που συνεπάγονται και υψηλότερο κόστος συντήρησης, κοινόχρηστα κ.τ.λ.) παραμένουν στα αζήτητα, τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν ούτε να τα πωλήσουν, καθώς η ζήτηση είναι σχεδόν μηδαμινή, ακόμα και αν οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές.

«Το ενδιαφέρον για μεγάλες οικίες είναι περιορισμένο. Υπάρχει ζήτηση κυρίως για δυάρια και τριάρια μέχρι 350 ευρώ ενοίκιο και με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου», σημειώνει ο κ. Τζαμτζής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το