Photo Gallery, Τοπικά

Στο 30% η ανεργία σύμφωνα με το Γ. Γαβρίλη

Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ ο κ. Γαβρίλης και εκπρόσωποι του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου

Στο ποσοστό της τάξης του 30% θα «εκτιναχτεί» η ανεργία μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, βάσει εκτιμήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Παράλληλα, τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας καταδεικνύουν ότι οι 6 στις 10 προσλήψεις την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι περιορισμένης ή ελαστικής μορφής απασχόλησης. Σχετικές επισημάνσεις έκανε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου ο κ. Γ. Γαβρίλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η επίσκεψη του κ. Γαβρίλη στο Βόλο ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με ομιλία του σε εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Η επίσκεψη του κ. Γ. Γαβρίλη στο Βόλο εντασσόταν στο πλαίσιο των συναντήσεών του με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και επισκέψεων στους εργασιακούς χώρους.

Στη συνέντευξη Τύπου το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα της εργασίας εξαιτίας των επιπτώσεων από την εφαρμογή των μνημονίων, με τις ενδείξεις για την αύξηση της ανεργίας και τα στοιχεία σχετικά με την περιορισμένης ή ελαστικής μορφής απασχόλησης να προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ» επισήμανε ο κ. Γ. Γαβρίλης «οι εργαζόμενοι σήμερα σε επίπεδο χώρας ανέρχονται στα 3.350.000 και οι άνεργοι στα 4.280.000. Οι εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει στο 30%. Δεν υπάρχει καμία προοπτική αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς η Οικονομία για πέμπτο συνεχή χρόνο βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο. Τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν 180 μικρές επιχειρήσεις. Η ανεργία τα παλαιότερα χρόνια αυξανόταν κυρίως στην περιφέρεια. Σήμερα η ανεργία αυξάνεται και με υψηλά μάλιστα ποσοστά στις περιοχές, στις οποίες παράγεται το 80% της Οικονομίας της χώρας μας, δηλαδή στην Αθήνα, τα Οινόφυτα και τη Θεσσαλονίκη. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία σχετικά με τις μορφές απασχόλησης. Έξι στις δέκα προσλήψεις σήμερα είναι περιορισμένης ή ελαστικής μορφής απασχόλησης. Επίσης, 5.000 επιχειρήσεις τις τελευταίες 20 ημέρες προχώρησαν μονομερώς σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων τους κατά 40%. «Εργαλείο» πλέον είναι η Ένωση Προσώπων. Καμία έννοια δημοκρατίας δεν υφίσταται πλέον, έχει αποβληθεί το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης. Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας πολλοί εργοδότες εναρμονίζονται μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται εκδηλώνονται με την πιο σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς καταργούνται δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί» ανέφερε το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στο μεταξύ, σχετικά με τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Γαβρίλης δήλωσε ότι «στα 12 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές, στα εννιά η φοροδιαφυγή και στα έξι από το «κούρεμα» των ομολόγων. Καταστρέφεται και η βάση στην οποία στηρίζεται το σύστημα με τις μειώσεις των μισθών που αποτελούν πλέον πραγματικότητα. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν αντιστραφεί άμεσα η κατάσταση, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς» τόνισε το μέλος της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνδικάτα πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους.

«Αν το πρώτο μνημόνιο στηρίχτηκε στον αιφνιδιασμό, το δεύτερο μεταφέρθηκε σε χαρτογραφημένη περιοχή. Σε περίοδο κρίσης εκδηλώνεται σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων από τους εργοδότες, με την καταστροφή του συστήματος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση θεσμών που μέχρι τώρα προστάτευαν τους εργαζόμενους. Τα συνδικάτα πρέπει να επιλέξουν μια πιο σκληρή μορφή αντίδρασης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι κοινωνικοί συσχετισμοί αντιμετώπισης της κρίσης» κατέληξε ο κ. Γαβρίλης.

Νωρίτερα, ο κ. Γαβρίλης και εκπρόσωποι του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες των Σωματείων της ΚΟΝΤΙ, της ΜΕΚ-ΒΕΚ, καθώς και με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Τέλος, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου ομιλία του κ. Γαβρίλη σε εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων, εργαζομένους και ανέργους, με θέμα την κατάσταση στο εργατικό κίνημα και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ «τώρα όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για την οργάνωση των αντιστάσεων και των αγώνων, με την ευρύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ψευδαισθήσεις και εμμονές σε διαχωρισμούς.

Ο αγώνας των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά, να αναπτύξει ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και να θέσει ως άμεσο στόχο την ανατροπή και των πολιτικών και της κυβέρνησης.

Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να μετατραπούν σε ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα καταδίκης και ανατροπής όλων εκείνων των δυνάμεων του μνημονίου και των δορυφόρων τους ως το αναγκαίο βήμα για να βάλουμε ένα τέρμα στην κοινωνική καταστροφή, για να δρομολογηθούν εξελίξεις σε θετική και προοδευτική κατεύθυνση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το