Photo Gallery, Τοπικά

Διερευνάται η δυνατότητα ίδρυσης Αγροτικής Τεχνόπολης στο Βελεστίνο

Επαφές Δήμου Ρ. Φεραίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία Αγροτικής Τεχνόπολης

Σε επαφές για τη δημιουργία μιας αγροτικής τεχνόπολης στο συγκρότημα του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής στο Βελεστίνο βρίσκονται Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δήμος Ρήγα Φεραίου, με στόχο την κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού στις νέες καλλιέργειες και την προσέλευση επισκεπτών και επιστημόνων μέσα από τη δημιουργία εκθετηρίων, επιδεικτικών καλλιεργειών  και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν και τα τέσσερα κτίρια, που διαθέτει το Πανεπιστήμιο στην περιοχή του Βελεστίνου και τα οποία δυστυχώς παραμένουν ασυντήρητα εδώ και χρόνια, αφού το ίδρυμα δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους.

Μέσα από την προωθούμενη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου θα διασφαλιστεί η ενδυνάμωση της αγροτικής έρευνας και παραγόμενης επιστημονικής γνώσης, θα διασφαλιστεί η συντήρηση και αξιοποίηση των κτιρίων, καθώς και η ανάδειξη της περιοχής ως χώρου αγροτικής τεχνόπολης.

Το αγρόκτημα του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής στο Βελεστίνο περιλαμβάνει πέντε κτίρια και 190 στρέμματα. Στα κτίρια συμπεριλαμβάνονται μια αποθήκη για τα μηχανήματα, δύο μεγάλοι χώροι για εκδηλώσεις, ακόμη και 22 διαμερίσματα για τη φιλοξενία καθηγητών και φοιτητών.

Στα δεκάδες αρδεύσιμα στρέμματα του αγροκτήματος γίνονται έρευνες και διδασκαλίες φοιτητών, αλλά και η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα κτίρια, που βρίσκονται δίπλα στο αγρόκτημα και τα οποία δυστυχώς είναι ασυντήρητα εδώ και πολλά χρόνια.

Χθες σε ένα από τα κτίρια του αγροκτήματος έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθηγητών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη κ. Αργύρη Κοπάνα.

Ο επίκουρος καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης των Φυτών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής κ. Θανάσης Μαυρομάτης τόνισε πως «σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της αξιοποίησης των κτιρίων, που διαθέτει το Πανεπιστήμιο στο αγρόκτημα στο Βελεστίνο. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα αγρόκτημα-πιλότο, στο οποίο οι αγρότες και οι επιχειρηματίες θα παίρνουν παραστάσεις μέσω των πρότυπων καλλιεργειών. Μάλιστα όλοι οι συνάδελφοι του Τμήματος είναι διατεθειμένοι, να συμβάλουν στο εγχείρημα αυτό. Παράλληλα θα μπορούμε να συνδεθούμε με το ΚΕΚ Θεσσαλίας, για να κάνουμε επιμόρφωση νέων αγροτών στην περιοχή. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει τη διάθεση, να συμβάλει στη συντήρηση και αξιοποίηση των κτιρίων σε συνεργασία με εμάς. Η πρόταση του Δήμου αφορά στη δημιουργία μιας αγροτεχνόπολης, δηλαδή ενός Κέντρου, που θα είναι πυρήνας για την περιοχή».

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής κ. Αβραάμ Χα τόνισε πως γίνονται προσπάθειες από το Τμήμα, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ζωή στο αγρόκτημα, που είναι ένα στολίδι για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Μαρία Σακελλαρίου σημείωσε πως απευθυνόμαστε στην Περιφέρεια και στα κονδύλια που υπάρχουν από το ΕΣΠΑ, ώστε ένα μέρος, γύρω στα 200.000-250.000 ευρώ, να αξιοποιηθούν για τη συντήρηση των κτιρίων.

Η ίδια πρόσθεσε πως πριν μερικά χρόνια είχε ζητηθεί από την τότε Πρυτανική Αρχή, να εξοπλιστούν τα κτίρια με γραφεία, ντουλάπες, καρέκλες, θρανία, οθόνες. Όλο το μπάτζετ του Τμήματος διατέθηκε σε αυτό το σκοπό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Πρυτανεία θα αναλάμβανε τη διάθεση πόρων για την τηλεφωνική σύνδεση, τη θέρμανση, τη φύλαξη, τη σύνδεση με ίντερνετ, ώστε να διαμένουν μόνιμα οι φοιτητές και οι καθηγητές εκεί.  Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ανταποκρίθηκε, όχι όμως και η Πρυτανεία.

Η πρόταση

Αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα συνεδριάσεων, το πρότυπο αγρόκτημα, εκθετήρια, χώροι φιλοξενίας θα συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την αγροτεχνόπολη.

Η πρόταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου αφορά στη χρήση των κτιρίων στο πλαίσιο μιας τοπικής αγροτικής τεχνόπολης, μέσω της οποίας θα μπορέσει να αναδειχθεί η σημασία του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής στην περιοχή, διαμορφώνοντας παράλληλα μια ισχυρή κοιτίδα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Δήμο και τους τοπικούς φορείς. Κύριο λόγο στην πρόταση κατέχει ένας ειδικά διαμορφωμένος εκθετήριος χώρος των κτιρίων, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις οποιασδήποτε μορφής και ύφους. Σχετικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του αγροκτήματος ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με την καθοδήγηση και την πλήρη εποπτεία του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος διατίθεται να εφαρμόσει το μοντέλο των επιδεικτικών καλλιεργειών, προς κατάρτιση και ενημέρωση του τοπικού αγροτικού πληθυσμού στα νέα είδη καλλιεργειών, που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή.

Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί ένας χώρος, που μπορεί να συμβάλλει πολλαπλώς στην πολύπλευρη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Για το Δήμο είναι πολύ σημαντικό, ότι φιλοξενεί μια πανεπιστημιακή υποδομή, για την οποία έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, στο πλαίσιο πάντοτε της συνεργασίας με το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το