Πολιτική

Στο τραπέζι τα μέτρα οικονομικής πολιτικής για την περίοδο 2012-2014

Στην Αθήνα έρχονται μέσα στην εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας

Στόχος η εξεύρεση 11 δισ. € για την επόμενη τριετία

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστούν, παρουσία των εκπροσώπων της τρόικας που θα βρίσκονται στην Αθήνα, τα νέα μέτρα, για την περίοδο 2012-2014 ύψους 11 δισ. ευρώ. Η ατζέντα του επικείμενου έλεγχου της Ελληνικής Οικονομίας από την τρόικα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Μπομπ Τρα.

Ο κ. Τρα στάθηκε στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων νοσοκομείων το 2010, οι οποίες ξεπερνούν τα 8,2 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα μέτρα της τριετίας 2012-2014, που δεν έχουν εξειδικευτεί στο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα αφορά σε περαιτέρω περικοπή δαπανών κυρίως από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν αρνήθηκε όμως ότι εξετάζονται εναλλακτικά, φορολογικά μέτρα για τους «έχοντες», αν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις μέσα στο έτος.

Η συνάντηση, που είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας εν όψει της έλευσης την ερχόμενη Πέμπτη των τεχνικών κλιμακίων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δεν αναλώθηκε μόνο στον απολογισμό του 2010. Ο κ. Τρα όμως επέμεινε ιδιαίτερα στα θέματα που είχε θίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, ζήτησε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων νοσοκομείων το 2010 οι οποίες ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ. Ζήτησε, μάλιστα, μια αναλυτική λίστα των οφειλομένων (όπου είναι αυτό δυνατό ) ώστε οι ομάδες εργασίας που θα έρθουν στις 27 του μήνα να μην ξεκινήσουν τη συλλογή στοιχείων από μηδενική βάση.

Ένα ακόμη θέμα της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός για την πορεία της οικονομικής πολιτικής από το 2011 μέχρι και το 2014.

Τα φετινά μέτρα έχουν συμφωνηθεί μεν από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά πλέον θα πρέπει να εξεταστούν σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους.

Ένα δεύτερο κομμάτι στο οποίο ζήτησε στοιχεία ο κ. Τρα είναι αυτό της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά το 2011 ζήτησε να μάθει την πορεία υλοποίησης των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, το νέο μισθολόγιο, αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ανενεργών δημόσιων οργανισμών οι οποίες εκκρεμούν από το 2010.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, με δεδομένη την αργή πορεία υλοποίησης και τις αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να προκύψουν, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών εναλλακτικές λύσεις.

Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ ζήτησε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων μετά το τέλος της διαβούλευσης του νόμου που έδωσε μέσα στην βδομάδα το ΥΠΟΙΚ.

Τα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα επαναλάβουν από την επόμενη εβδομάδα τον κύκλο επαφών που έχουν σε κάθε αξιολόγηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν αποτελέσματα από το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου.

Μέχρι τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει την έκθεση τους με βάση την οποία οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας θα κάνουν την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου.

Οι 8 απαιτήσεις της τρόικας

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει η τρόικα στην Αθήνα θα βρεθεί η πορεία οκτώ καίριων δράσεων, που είχαν συμφωνηθεί με το αναθεωρημένο μνημόνιο τον περασμένο Νοέμβριο. Οι οκτώ απαιτήσεις της τρόικας είναι:

1. Μεταρρύθμιση στην Υγεία για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ το 2011

Φαρμακευτικές δαπάνες: Επέκταση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια Ταμεία μέχρι Μάρτιο, διεύρυνση αρνητικής λίστας χορηγούμενων φαρμάκων.

Διοικητικές μεταρρυθμίσεις: Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ιατρικών παραπεμπτικών σε ιδιωτικά κέντρα μέχρι Μάρτιο, ενοποίηση πακέτων παροχών μεταξύ Ταμείων μέχρι Ιούνιο, κεντρικοποίηση προμηθειών σε μεγαλύτερα Ταμεία.

Μειώσεις λειτουργικών δαπανών νοσοκομείων: Πλήρης εφαρμογή και αύξηση συγχρηματοδοτήσεων, ολοήμερη λειτουργία με μείωση αναλωσίμων και παρεχομένων υπηρεσιών.

2. Μεταρρύθμιση δημόσιων επιχειρήσεων για εξοικονόμηση 0,33% του ΑΕΠ το 2011, με νόμο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Μείωση κατά μέσο όρο 10% του βασικού μισθού.

Περιορισμός επιδομάτων στο 10% του βασικού μισθού.

Αύξηση 30% εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οριστικοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης ζημιογόνων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων.

3. Κατάργηση μη παραγωγικών και μη στοχευμένων δαπανών για εξοικονόμηση 0,33% του ΑΕΠ το 2011

Μείωση 5% δαπανών υπουργείων και φορέων Δημοσίου.

Μείωση 15% συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Περικοπή οικογενειακού επιδόματος.

Περικοπή επιδόματος θέρμανσης.

Μελέτη για Ενιαίο Μισθολόγιο, με καταγραφή Δημοσίου και προτεινόμενες δράσεις.

4. Βελτίωση διαχείρισης και χρήσης δημόσιας περιουσίας για εξοικονόμηση 0,75% του ΑΕΠ το 2011

Επιτάχυνση διαδικασιών διευθέτησης φορολογικών διαφορών.

Μεταρρύθμιση δικαστικών διαδικασιών και αύξηση δικαστικών παραβόλων.

Ανανέωση τηλεπικοινωνιακών αδειών.

Εκχώρηση δικαιωμάτων για αεροδρόμια.

5. Φορολογική μεταρρύθμιση

Σχέδιο αντιμετώπισης φοροδιαφυγής: Ποσοτικοί δείκτες απόδοσης και υπόλογοι εφοριακοί.

Άρση εμποδίων: Επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών επίλυσης φορολογικών διαφορών και διαδικασιών δικαστικών προσφυγών.

Σε ισχύ τέλη Φεβρουαρίου 2011.

Επιτάχυνση είσπραξης ληξιπρόθεσμων, φορολογικών προστίμων.

Εξάλειψη εμποδίων στην άσκηση βασικών λειτουργιών φορολογικής διοίκησης, όπως κεντρικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης δηλώσεων και είσπραξης οφειλών, έμμεσες μέθοδοι ελέγχων, επεξεργασία επιστροφών φόρου.

Θέσπιση ευέλικτου συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, με επιτάχυνση απολύσεων και δίωξη σε παράβαση καθήκοντος.

Διεύρυνση ρόλου Επιτροπής για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, με σύσταση ειδικών ομάδων δράσης. Διαμόρφωση σχεδίου μέχρι τέλη Μαρτίου 2011.

6. Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Μελέτη αξιολόγησης επιπτώσεων συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης σε Επικουρικά Ταμεία μέχρι τέλη Μαρτίου 2011.

Μεταρρύθμιση σε ξεχωριστή βάση για Ταμεία Πρόνοιας και Επικουρικά.

Προσαρμογή κύριου συνταξιοδοτικού μέχρι τέλη Ιουνίου 2011.

7. Χρηματοοικονομικά μέτρα

Ένταξη τραπεζικών υπαλλήλων σε εργασιακό καθεστώς ιδιωτικού τομέα.

Αυτονομία Αγροτικής, με κατ’ αρχήν αξιολόγηση κεφαλαιακών αναγκών.

Διαχωρισμός δραστηριοτήτων Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με νόμο μέχρι τέλη Μαρτίου.

8. Επιχειρήσεις

Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και ευρύτερου τομέα υπηρεσιών, με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς λογιστές, φαρμακοποιούς.

Επιχειρήσεις: Πλήρης λειτουργία «υπηρεσιών μιας στάσης» μέχρι τέλη Μαρτίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το