Photo Gallery, Τοπικά

Στο «Σύμφωνο των δημάρχων» ο Δήμος Βόλου

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου αναμένεται σήμερα να εγκρίνει την ένταξη του Δήμου Βόλου στο «Σύμφωνο των δημάρχων»

 

Την ένταξη του Δήμου Βόλου στο «Σύμφωνο των δημάρχων» εγκρίνει σήμερα σε συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, για την εφαρμογή βιώσιμων τοπικών ενεργειακών πολιτικών.

Το Σύμφωνο των δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση, στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.

Μετά την έγκριση, το 2008, της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το Σύμφωνο των δημάρχων προκειμένου να προωθήσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονταν από τις τοπικές αρχές για την εφαρμογή πολιτικών σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 συνδέονται με την αστική δραστηριότητα.

Δημιουργείται βάση δεδομένων εκπομπών ρύπανσης

Με σκοπό να μετατρέψουν την πολιτική δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο αναλαμβάνουν κυρίως να συντάξουν μια Βασική Απογραφή Εκπομπών ή αλλιώς μια «Βάση Δεδομένων Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου» και να υποβάλουν, εντός ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου, το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, στο οποίο περιγράφονται οι βασικές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν, τους στόχους μείωσης των εκπομπών και τα μέσα που θα το επιτύχουν.

Εκτός από τις μειώσεις των εκπομπών αερίων, τα αποτελέσματα των μετεχόντων τοπικών αρχών ανά την Ευρώπη έχουν επιδείξει σημαντικά παράλληλα αποτελέσματα όπως:

Καθαρότερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής, ενίσχυση της τοπικής ανταγωνιστικότητας, μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

 

Συνοπτικά οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ενταχθεί ο Δήμος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Μόσχο, που καταθέτει και την εισήγηση, είναι:

– Η δημόσια έκφραση της βούλησης σε τοπικό επίπεδο για δέσμευση μείωσης των εκπομπών CO2.

– Η δημιουργία δυναμικής και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

– Η μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, από επιτυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών τοπικών αρχών.

– Η ανταλλαγή της τοπικής παραγόμενης τεχνογνωσίας με άλλες περιοχές του δικτύου.

– Η ανάδειξη της περιοχής του Δήμου σε «βέλτιστη πρακτική» σε περιφερειακό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και των δράσεων του ΟΤΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμφώνου (www.eumayors.eu).

Σχέδιο Δράσης

Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο στοχεύουν στη μείωση των δικών τους εκπομπών Co2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε σχέση με το έτος βάσης που θα ορίσουν και δεσμεύονται να το επιτύχουν μέσα από τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια και μέσω της χρήσης ΑΠΕ για την κάλυψη των τοπικών αναγκών του ΟΤΑ ως οργανισμού. Για να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος οι τοπικές αρχές δεσμεύονται:

– Να προετοιμάσουν τη «Βασική απογραφή εκπομπών Co2».

– Να υποβάλουν ένα «Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας» (ΣΔΒΕ), το οποίο θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ένα χρόνο μετά την απόφαση προσχώρησης στην πρωτοβουλία «Σύμφωνο δημάρχων» και μέσα στο οποίο θα αποτυπώνονται τα μέτρα και οι πολιτικές για την επίτευξη των τοπικών ενεργειακών στόχων.

– Δημοσιοποίηση κάθε 2 χρόνια, εκθέσεων αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

– Να προωθούν τη δραστηριότητά τους και να εμπλέκουν τους κατοίκους των περιοχών τους, αλλά και τοπικά δρώντες φορείς ή συλλόγους, μέσα από δράσεις όπως είναι τα Local Energy Days.

– Να διασπείρουν το μήνυμα του Συμφώνου των δημάρχων, που δεν είναι από άλλο από την πρόθεση και δέσμευση των τοπικών κοινωνιών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμης ενεργειακής κουλτούρας στην κατανάλωση και χρήση ΑΠΕ.

«Η προσχώρηση του Δήμου Βόλου μέσα από την υπογραφή του στο Σύμφωνο δημάρχων, εξυπηρετεί τη δημόσια έκφραση και πρόθεση συμμετοχής του Δήμου στην προσπάθεια επίτευξης των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών Co2 και την ένταξή του σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια τοπικών αρχών, με σημαντική εμπειρία στην υιοθέτηση τοπικών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Η δικτύωση του Δήμου Βόλου, μέσω του Συμφώνου των δημάρχων, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφειά του και στην υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού προφίλ του στη δράση του, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η «επιλεξιμότητα» του Δήμου σε μια σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων και των αναγκαίων εκείνων έργων για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την υπογραφή του Συμφώνου» δήλωσε ο κ. Μόσχος.

Το σύμφωνο δημάρχων έχουν υπογράψει έως σήμερα 101 ΟΤΑ της χώρας σε σύνολο 4.625 ευρωπαϊκών τοπικών αρχών.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το