Photo Gallery, Τοπικά

Λύση μετά από 25 χρόνια στις Ν. Παγασές

Ολοκληρώνεται η Πράξη Εφαρμογής με την κρίση των ενστάσεων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Βόλου

Μια ανοιχτή «πληγή» για το Δήμο Βόλου, η Πράξη Εφαρμογής των Νέων Παγασών φαίνεται να κλείνει, μετά από 25 χρόνια.

Από τα στοιχεία της Πράξης Εφαρμογής που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη προκύπτει ότι ο Δήμος Βόλου έχει στη διάθεσή του ως τράπεζα γης – από διάθεση εισφοράς σε γη και μετατροπή εισφοράς χρήματος σε γη, νέα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 9.596,61 τ.μ. Ο Δήμος Βόλου οφείλει ωστόσο αποζημιώσεις προς τρίτους, από ρυμοτομήσεις κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, οι οποίες είναι αδύνατον να υπολογιστούν.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου θα τεθεί σήμερα το μεσημέρι η κρίση των ενστάσεων κατά της επανασύνταξης της Πράξης Εφαρμογής και των διορθωτικών πράξεων των θυλάκων στην εγκεκριμένη πολεοδομική ενότητα των Νέων Παγασών του Δήμου  Βόλου.

Ο δήμος διαχωρίζει τις οφειλές του στις εξής κατηγορίες: Οφειλή συνολικού εμβαδού 2646,67 τ.μ., σε ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες λόγω επανένταξής τους στο σχέδιο πόλης μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΦΕΚ 246/Δ/5-3-2004 «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης τμήματος της πολεοδομικής ενότητας Νέων Παγασών Δ. Βόλου (Ν. Μαγνησίας)»).

Οφειλή συνολικού εμβαδού 932,62 τ.μ., σε ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες λόγω τροποποίησης στο σχέδιο πόλης (ΦΕΚ 375/Δ/7-4-2005 «Τροποποίηση σχεδίου πόλης συνοικίας Νέων Παγασών Δήμου Βόλου» και ΦΕΚ 656/Δ/3-8-2006 «Έγκριση συνολικών τροποποιήσεων ρυμοτομικού σχεδίου στη συνοικία Νέων Παγασών Δ. Βόλου»).

Τέλος, οφειλή σε ιδιοκτησίες που μεταβλήθηκαν λόγω διορθωτικών πράξεων εφαρμογής, συνολικού εμβαδού 3211,72 τ.μ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προτείνουν, από τα 9596,61 τ.μ. της τράπεζας γης, που προκύπτει στο Δήμο, κατά προτεραιότητα να αποδοθούν οικόπεδα σε ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες (λόγω επανένταξής τους στο σχέδιο πόλης, μετά από απόφαση του ΣτΕ.), κατόπιν σε ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες που προέκυψαν από τροποποιήσεις. Όσον αφορά στις ιδιοκτησίες που μεταβλήθηκαν λόγω διορθωτικών πράξεων εφαρμογής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιαδήποτε μεταβολή που προκύπτει από διόρθωση της πράξης εφαρμογής, μετατρέπεται σε χρηματική αποζημίωση. Επειδή όμως, μετά την κύρωση της πράξης, θα προκύψει περίσσευμα γης από τις εισφορές, θα προταθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κατά περίπτωση, να αποδοθούν οικόπεδα από την τράπεζα γης, σε αποζημιούμενους ιδιοκτήτες.

Επίσης, για τις περιπτώσεις ακινήτων που δίνονται νέα οικόπεδα με την πράξη εφαρμογής, η αξία του ακινήτου που αποδίδεται τελικά πρέπει να είναι ίσης αξίας με την αρχική και επιδιώκεται να γίνεται σε όσο το δυνατό πλησιέστερη θέση, προς αποφυγή τυχόν δικαστικών διενέξεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι, είναι δυνατόν αντί της καταβολής εισφοράς σε χρήμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων  να προσφέρουν οικοπεδικά τμήματα ίσης αξίας. Η υπηρεσία προτείνει την αποδοχή τυχόν αιτημάτων ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τράπεζα γης του Δήμου, για μελλοντική αποκατάσταση ρυμοτομούμενων ιδιοκτητών.

Σε συγκεκριμένη διορθωτική πράξη εφαρμογής που αφορά σε δύο οικοδομικά τετράγωνα όπου εσφαλμένα αφαιρέθηκαν τα νέα οικόπεδα εμβαδού 231,11 τ.μ. και 235 τ.μ. αντίστοιχα (τα οποία σήμερα είναι αδιάθετα και ανήκουν στην Τράπεζα Γης του Δ. Βόλου), προτείνεται η τακτοποίηση και επαναφορά τους στους αρχικούς ιδιοκτήτες προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μειωθεί για το Δήμο Βόλου η υποχρέωση σε χρηματική αποζημίωση.

Το ιστορικό

Αναφορικά με την πολεοδομική ενότητα των Ν. Παγασών και την Πράξη Εφαρμογής του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, η ιστορία ξεκινά από το 1988.

Η αρχική έγκριση του σχεδίου έγινε σύμφωνα με το Π.Δ. της από 15-1-1988 (Φ.Ε.Κ. 77Δ/3-2-1988) και Π.Δ. της από 6-8-1990 (Φ.Ε.Κ. 513Δ/21-7-1990). Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1994 συντάχθηκε Πράξη Εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης των Ν. Παγασών, η οποία κυρώθηκε με απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας και μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο στις 19-3-95.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1995 ακυρώθηκε μέρος του σχεδίου πόλης των Ν. Παγασών σε περιοχές (θύλακες) που κρίθηκαν ότι είναι ζώνες υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας.

Με την με αρ. πρωτ. 6231/29-6-2004 απόφαση νομάρχη Μαγνησίας έγινε μερική ακύρωση της 7/94 πράξης εφαρμογής μετά την 5354/95 απόφαση του ΣτΕ.

Στη συνέχεια το 2004  επανεγκρίθηκε το σχέδιο πόλης στους παραπάνω θύλακες των Ν. Παγασών που είχαν τεθεί εκτός σχεδίου πόλης με απόφαση  υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Με την υπ’ αρ. 560/23-2-2005 απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας εγκρίθηκαν τροποποιήσεις  σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα του ρυμοτομικού σχεδίου.

Με την υπ’ αρ. 1742/17-5-2006 απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας που δημοσιεύθηκε εγκρίθηκαν συνολικές τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου στη συνοικία των Ν. Παγασών.

Η υπηρεσία, ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες προκήρυξης της μελέτης επανασύνταξης της πράξης εφαρμογής και ανάθεσης σε ιδιώτη, αλλά οι συνεχείς προσφυγές μεταξύ των μελετητικών γραφείων, καθυστέρησαν τη διαδικασία και τελικά το πρόβλημα λύθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Κατά τη σύνταξη της μελέτης και μετά την ανάρτησή της, υποβλήθηκαν ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους, κατά της πράξης και των διορθωτικών.

Μετά από γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις ενστάσεις, τις τυχόν διορθώσεις που θα προκύψουν και τις τυχόν σημειακές ενστάσεις που θα υποβληθούν κατά της δεύτερης ανάρτησης, η μελέτη θα προωθηθεί στον περιφερειάρχη.

Κίνδυνος αφαίρεσης άδειας σούπερ μάρκετ

Με εισήγηση για ανάκληση άδειας και λειτουργίας σούπερ μάρκετ συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Μια υπόθεση πολεοδομικών παραβάσεων που εκκρεμεί πολλά χρόνια θα εξεταστεί σήμερα και αφορά κτίριο μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην οδό Πολυμέρη. Η εταιρεία πρέπει να καταθέσει σήμερα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές χρήσης γης, με γνωμοδότηση του υπουργείου, καθώς σύμφωνα με την άδεια που είχε εκδώσει στον πρώτο όροφο του κτιρίου έπρεπε να λειτουργεί πάρκιν. Στον πρώτο όροφο ωστόσο λειτουργεί κανονικά εκθετήριο προϊόντων, αλλά τα συγκεκριμένα τετραγωνικά δηλώθηκαν ως αποθήκη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το