Photo Gallery, Τοπικά

Στο ναδίρ έφθασε η κίνηση στην κτηματαγορά

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ακίνητα πωλούνται μέχρι και 30% κάτω από τις αντικειμενικές τιμές που έχει ορίσει η Εφορία

«Μετά από μια πενταετία, πολλοί θα αναπολούν τις τιμές που πωλούνται φέτος ακίνητα στο Βόλο». Με τη φράση αυτή γνωστός κτηματομεσίτης του Βόλου έδωσε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην τοπική κτηματαγορά, όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ακίνητα πωλούνται μέχρι και 30% κάτω από τις αντικειμενικές τιμές που έχει ορίσει η Εφορία…

Οι καιρικές συνθήκες φέτος το χειμώνα κάθε άλλο παρά χειμερινές είναι, ωστόσο η κτηματαγορά παραμένει «παγωμένη». Η κτηματαγορά στην Ελλάδα είναι κινητήριος μοχλός της οικονομίας, καθώς η ιδιοκατοίκηση φθάνει στο 87%… Τα μόνα ακίνητα που έχουν ζήτηση, είναι τα ενοικιαζόμενα…

Στις αρχές Ιανουαρίου η κτηματαγορά είχε μια ανάταση, η οποία ωστόσο σταμάτησε απότομα, μόλις ξεκίνησε η συζήτηση για τη φορολόγηση των ακινήτων. Η ψυχολογία παίζει κι εδώ το ρόλο της, που για τους κτηματομεσίτες είναι βασικός. Οι τιμές από την άλλη έχουν φθάσει στον πάτο και στο 80% των αγοραπωλησιών τα ακίνητα μεταβιβάζονται σε τιμές κάτω των αντικειμενικών μέχρι και 30% στα μεταχειρισμένα…

Σε παραθαλάσσιες περιοχές του Δυτικού Πηλίου (Αγριά, Καλά Νερά κ.ά.), όπου τα ακίνητα πωλούνταν μέχρι και 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σήμερα οι τιμές έχουν πέσει στα 1.300-1.500 ευρώ το τ.μ.

«Υπάρχει στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου μεγάλος όγκος απούλητων διαμερισμάτων ηλικίας 15 μέχρι 35 ετών. Διαμέρισμα 35 ετών στο Βόλο 135 τ.μ. πωλείται προς 70.000 ευρώ», σημειώνει ο ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου, εκπρόσωπος της Remax-Δομή κ. Ι. Καραγιάννης.

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για τη φορολόγηση των ακινήτων με τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές που αναμένονται από τον Ιούνιο, «φρέναρε» πάλι την κτηματαγορά.

«Στα καινούργια η μείωση των τιμών είναι μικρότερη και κυμαίνεται μεσοσταθμικά μεταξύ 10 και 15%. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα οικόπεδα, αλλά δεν αξιοποιούνται, λόγω αυξημένου κόστους κατασκευής. Οι τιμές στα οικόπεδα κυμαίνονται από 200 ευρώ το τ.μ. στην περιφέρεια του Βόλου μέχρι και 800-900 ευρώ στην κεντρική περιοχή. Κανένας κατασκευαστής δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει οικόπεδο», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης.

Συχνότερες είναι πλέον οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε τιμές αισθητά χαμηλότερες των αντικειμενικών, σε μία σαφή ένδειξη ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιών, που έχει παραμείνει χωρίς μεταβολές από το 2007, δεν ανταποκρίνεται πλέον στη νέα οικονομική πραγματικότητα και απαιτεί ριζική αναθεώρηση. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι περιπτώσεις τέτοιου είδους πωλήσεων έχουν επεκταθεί σε όλο και περισσότερες περιοχές, καθώς πολλαπλασιάζεται καθημερινά ο αριθμός των ιδιοκτητών, που αδυνατώντας να καλύψει τις φορολογικές υποχρεώσεις, που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτων, επιδιώκει να πωλήσει το ακίνητό του όσο-όσο. Εντός της πόλης του Βόλου πωλούνται ακίνητα ακόμη και προς 700-850 ευρώ το τ.μ. Μία ακόμη αιτία μείωσης της κίνησης είναι και η μη χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

«Μέχρι 31 Δεκεμβρίου είχαμε αρκετή κίνηση στα συμβολαιογραφεία, υπό το φόβο της αύξησης των αντικειμενικών και την κατάργηση του αφορολόγητου. Ωστόσο τώρα η κίνηση είναι πεσμένη. Άλλωστε, πάντα στις αρχές της χρονιάς η κίνηση είναι πεσμένη», δηλώνει η συμβολαιογράφος Βόλου κ. Ελένη Πολυχρονάκη.

Σύμφωνα με στοιχεία των συμβολαιογράφων η μείωση των μεταβιβάσεων μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2012 φθάνει το 9%, ενώ μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Ιανουαρίου 2011 ήταν άλλο ένα 10%.

«Η κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφεία δεν επηρεάζεται από τη φημολογία για αύξηση των αντικειμενικών τιμών ή για την επιβολή νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Δεν έχει ο κόσμος χρήματα», τονίζει η κ. Πολυχρονάκη.

Ζητούν λίγα τετραγωνικά

Χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η ζήτηση μικρότερων σπιτιών. Αντί για ένα διαμέρισμα 95 τ.μ., που καινούργιο κοστίζει 160.000 ευρώ, οι υποψήφιοι αγοραστές κατευθύνονται σε διαμερίσματα των 80 τ.μ. 12ετίας, με τιμές γύρω στις 80.000 ευρώ…

Τα διαμερίσματα μεγάλης επιφάνειας και οι μονοκατοικίες-μεζονέτες έχουν πληγεί περισσότερο από την ανυπαρξία ζήτησης και την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μην προσελκύουν σχεδόν κανένα αγοραστή. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες που επιδιώκουν να τα πωλήσουν, υποχρεώνονται να συναινέσουν σε τιμές, που αναμφίβολα συνιστούν οικονομική ζημία για τους ίδιους. Αντιθέτως, τα μικρότερα και πιο προσιτά οικονομικά ακίνητα, ιδίως όσα είναι κάποιας ηλικίας, βρίσκουν ευκολότερα αγοραστές.

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτών, οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις μείωσης των τιμών, αφορούν πολυτελείς κατοικίες υψηλού κόστους. «Στα ακριβά ακίνητα  η μείωση τιμών φθάνει και το 50%. Αυτός που αγόραζε ακίνητο με 300.000 ευρώ, αγοράζει σήμερα με 100.000… Ουσιαστικά την κτηματαγορά κινούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα εφάπαξ ή όσοι διαθέτουν κεφάλαια στην τράπεζα, που τα «σπάζουν». Βγάζουν 90.000 από τις 150.000 που έχουν και τα επενδύουν σε ακίνητο. Μεγάλη είναι η πτώση τιμών και στα εξοχικά, 30-50%, σχεδόν στο κόστος κατασκευής. Μεσοσταθμικά στο Πήλιο οι τιμές κινούνται στα 1.500 ευρώ το τ.μ. από 2.500», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

«Μόνον οι κληρονομιές έχουν κίνηση λόγω λήξης προθεσμιών και κάποιες παραιτήσεις από δικαιώματα επικαρπίας για ελάφρυνση από τη φορολόγηση», προσθέτει η κ. Πολυχρονάκη.

«Οι υποψήφιοι αγοραστές αντιμετωπίζουν πλέον ορθολογικά την κατάσταση στην κτηματαγορά. Θα αγοράσουν τριάρι και όχι μεζονέτα. Θα ψάξουν την αγορά, θα ενημερωθούν. Ιδιοκτήτες ακινήτων από την άλλη ξεφορτώνονται τα ακίνητα, για να μην πληρώνουν φόρους. Πουλήθηκε στην παραλία διαμέρισμα προς 1.700 ευρώ το τ.μ.», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

Μεγάλη ζήτηση για ενοικιαζόμενα

Τα ενοικιαζόμενα σπίτια έχουν αυξημένη ζήτηση, αν και σε αυτά σημειώθηκε μείωση ενοικιοστασίων 25-40%. Πολλοί ιδιοκτήτες εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε χαμηλότερη τιμή, κυρίως όσον αφορά στην επαγγελματική στέγη, που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση.

«Η μεγάλη ζήτηση για ενοικιαζόμενα οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά συγχρόνως παρατηρούνται και πολλά κρούσματα μη καταβολής των ενοικίων. Αποκτούμε ευρωπαϊκή νοοτροπία. Παρατηρείται στροφή στο ενοίκιο, λόγω του ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν μπορεί να κάνει απόσβεση του ακίνητου που θέλει να αγοράσει. Αν π.χ. κοστίζει ένα σπίτι 200.000 ευρώ και μπορείς να το έχεις με ενοίκιο, πληρώνοντας 500 ευρώ το μήνα, τότε θα το έχεις για 33 χρόνια, που υπολογίζεται η απόσβεση αγοράς του», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

Καινούργια δυάρια στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο εκμισθώνονται προς 300 ευρώ το μήνα, οι γκαρσονιέρες προς 150-220 ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα διαμερίσματα εκμισθώνονται προς 400-500 ευρώ το μήνα.

«Πολλά καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα, αλλά διαμορφώνεται μια τάση για μισθώσεις καφετεριών, τυροπιτάδικων, σουβλατζίδικων στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου. Τα πιο «τσιμπημένα» ενοίκια είναι από αυτές τις επιχειρήσεις. Αν μετρήσεις στην οδό Δημητριάδος και την Ιάσονος τα καφέ και τα καταστήματα γρήγορου φαγητού, είναι πάνω από 50», καταλήγει ο κ. Καραγιάννης.

Τα εξοχικά

Τη ζήτηση στα εξοχικά σπίτια συντηρούν οι υποψήφιοι αγοραστές από το εξωτερικό. Γερμανοί στην Αλόννησο, Ρώσοι τελευταία στη Σκόπελο, Ισραηλινοί στο Πήλιο, μαζί με Αυστριακούς, Βέλγους και Γάλλους, είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για τα εξοχικά στο βουνό των Κενταύρων και τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Περισσότερα είναι τα εξοχικά που πωλούνται στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, όπου οι τιμές ξεκινούν από 60.000 ευρώ για καινούργιες κατοικίες. Ζήτηση υπάρχει όμως για το Ανατολικό Πήλιο, κυρίως στις περιοχές του Άη Γιάννη, του Μουρεσίου και της Τσαγκαράδας, όπου οι τιμές ξεκινούν από 130.000 ευρώ, ενώ στις περιοχές Μακρινίτσας-Πορταριάς ξεκινούν από τις 110.000 ευρώ. Η Σκιάθος παραμένει η πιο ακριβή στα εξοχικά, με τις τιμές να ξεκινούν από 180.000 ευρώ, στη Σκόπελο οι τιμές ξεκινούν από 120.000 και στην Αλόννησο από 80.000 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το