Photo Gallery, Τοπικά

Δημοτικό αγρόκτημα στη Ζαγορά

Σε έκταση 10 στρεμμάτων στη θέση Παναγίτσα, με οπωροφόρα, λαχανικά, βότανα και άνθη

Στη δημιουργία δημοτικού αγροκτήματος στη θέση Παναγίτσα στη Ζαγορά και σε έκταση ιδιοκτησίας του προχωρεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Βόλου. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί και με τη συνδρομή εθελοντών. Η έκταση στην οποία θα καλλιεργούνται όλες οι ποικιλίες οπωροφόρων, λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών, που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, με στόχο την προβολή του σύνολου των τοπικών αγροτικών προϊόντων και των τρόπων παραγωγής τους.

Στα πλάνα της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου ήταν αρχικά η δημιουργία ενός δημοτικού λαχανόκηπου, όπου δημότες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν προϊόντα, με στόχο τη διάθεσή τους στο εμπόριο ή για ιδία κατανάλωση.

Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή, συγκεντρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία και διερευνώντας τις προθέσεις των δημοτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έκρινε ότι το εγχείρημα δεν θα είχε την απαιτούμενη επιτυχία, καθώς αντίστοιχες πρωτοβουλίες πετυχαίνουν στα αστικά κέντρα και όχι σε αγροτικές περιοχές, όπου ο κόσμος διαθέτει καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε σκόπιμη η τροποποίηση του αρχικού πλάνου με τη δημιουργία ενός δημοτικού αγροκτήματος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και το ΕΘΙΑΓΕ Βόλου.

Το δημοτικό αγρόκτημα θα δημιουργηθεί στη θέση Παναγίτσα, μεταξύ Ζαγοράς και Χορευτού, και σε έκταση δέκα συνολικά στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Στην έκταση θα καλλιεργούνται όλες οι ποικιλίες οπωροφόρων, λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών, οι οποίες παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Στο δημοτικό αγρόκτημα θα γίνει, βάσει του ισχύοντος προγραμματισμού, διαχωρισμός τομέων ανάλογα με την ποικιλία και το προϊόν και θα διαμορφωθούν διάδρομοι, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να περιηγούνται και να βλέπουν από κοντά τους τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Κυρίαρχη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι το δημοτικό αγρόκτημα να αποτελεί πόλο έλξης και να είναι επισκέψιμο από τουρίστες, φοιτητές και μαθητές, προκειμένου να ενημερώνονται και να πληροφορούνται από γεωπόνους σχετικά με τις μεθόδους, οι οποίες ακολουθούνται στην ευρύτερη περιοχή για την καλλιέργεια και την παραγωγή των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με τη συνδρομή ακαδημαϊκών και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλές και κατευθύνσεις σχετικά με την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση του χώρου, αλλά και την καλλιέργεια και την παραγωγή των ποικιλιών της ευρύτερης περιοχής.

Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και για τη δημιουργία του δημοτικού αγροκτήματος καθοριστική κρίνεται η συμβολή των δύο γεωπόνων που απασχολούνται ήδη στο Δήμο με πόρους του προγράμματος.

Επιπλέον, θα ζητηθεί από τη Δημοτική Αρχή και η συνδρομή εθελοντών, οι οποίοι διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις σχετικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος αποφασίστηκε από τη Δημοτική Αρχή η ανάθεση της εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου να προκύψουν το κόστος της δράσης και το τι θα περιλαμβάνει αναλυτικά το αγρόκτημα.

«Ως αρχικό στόχο» επισημαίνει η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Μαρία Σαμαρά «είχαμε τη δημιουργία ενός δημοτικού λαχανόκηπου, ωστόσο κρίναμε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πετυχαίνουν στα αστικά κέντρα και όχι σε αγροτικές περιοχές, όπως η ευρύτερη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και το ΕΘΙΑΓΕ Βόλου στη δημιουργία ενός δημοτικού αγροκτήματος σε έκταση δέκα συνολικά στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου στη θέση Παναγίτσα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής μας, όπου οι επισκέπτες, τουρίστες, φοιτητές και μαθητές, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, να πληροφορούνται και γενικότερα να βλέπουν από κοντά τις μεθόδους και τους τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής των τοπικών αγροτικών μας προϊόντων. Στο δημοτικό αγρόκτημα θα υπάρχουν διάδρομοι ανά ποικιλία και οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στο χώρο και να βλέπουν από κοντά πώς καλλιεργείται και παράγεται η κάθε ποικιλία των προϊόντων μας, όπως οπωροφόρα, λαχανικά, βότανα και άνθη. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια αξιόλογη πρωτοβουλία, καθώς η περιοχή μας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική και τα προϊόντα της ονομαστά. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί και με τη συνδρομή εθελοντών» καταλήγει η κ. Μαρία Σαμαρά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το