Photo Gallery, Τοπικά

Συντάσσουν αντισεισμικές μελέτες

Οι Δήμοι Σκιάθου και Αλοννήσου θα διανείμουν φυλλάδια στους κάτοικους

Τη μελέτη και σύνταξη ενός «μνημονίου σεισμικής προστασίας» ζήτησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και από τα νησιά Βορείων Σποράδων ώστε μέχρι το τέλους του μήνα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και να εγκριθούν οι μελέτες. Σε δεύτερο επίπεδο, οι Δήμοι Σκιάθου και Αλοννήσου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, θα διανείμουν φυλλάδια μέσω των αντίστοιχων ΔΕΥΑ στους κάτοικους του νησιού.

Οι σεισμοί είναι φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων και να προκαλέσουν καταστροφές στην οικονομία και τις υποδομές της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη στον κόσμο από πλευράς σεισμικότητας, βρίσκεται συνεχώς σε υψηλό σεισμικό κίνδυνο κρίνεται αναγκαία η άμεση και αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού-πρόληψης, όσο και στην αντιμετώπιση-αποκατάσταση.

Τα μνημόνια Αλοννήσου και Σκιάθου πρέπει να συνταχθούν σε εναρμόνιση με το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων». Μνημόνιο ενεργειών έχουν υποχρέωση να συντάξουν και να εφαρμόσουν οι ΟΤΑ για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Στο μνημόνιο ενεργειών θα πρέπει να περιλαμβάνεται και σχέδιο έγκαιρης ενημέρωσης των κατοίκων για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Στη Σκιάθο συστάθηκε επιτροπή, η οποία και θα συντάξει το μνημόνιο μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπεύθυνοι συντονισμού είναι ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Διολέττας, καθώς και ο κ. Βασίλης Ταμπάκης. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης η δημοτική σύμβουλος κ. Τ. Φιλάρετου, ένας υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και ο λιμενάρχης. Το πρόβλημα που συναντά η επιτροπή επικεντρώνεται στους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού. Πρώτο μέλημα της επιτροπής είναι να δοθεί το ελεύθερο για τη χρήση ανοικοδόμητων ιδιωτικών χώρων, καθώς και για τη χρήση των σχολείων. «Έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στη Σκιάθο, καθώς οι δημόσιοι χώροι συγκέντρωσης δεν επαρκούν και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και ιδιωτικούς, αλλά και το σχολείο, σε περίπτωση σεισμού» σημειώνει ο κ. Ταμπάκης, δασοπόνος και υπεύθυνος συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί πως οι χώροι στην παραλία εξαιρούνται, έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στο κέντρο (Α’ τομέας), όπου διαμένει το 80% των κατοίκων του νησιού και το οποίο καλύπτει την περιοχή Πλάκες, Αγία Τριάδα, Παπαδιαμάντη, Παλιά Σκιάθος.

Ως χώροι συγκέντρωσης μέχρι στιγμής προβλέπονται η ακρόπολη και το γήπεδο, ενώ η επιτροπή θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει και τη συγκατάθεση για ιδιωτικούς ανοικοδόμητους χώρους. Αξίζει να σημειωθεί πως, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, σε περίπτωση σεισμού όλες οι υπηρεσίες θα συγκεντρωθούν στο γήπεδο, ενώ το Κέντρο Υγείας καθώς συνορεύει με αλσύλλιο, θα στηθεί ακριβώς απ’ έξω.

Ακόμη, το μνημόνιο περιλαμβάνει όρο σύμφωνα με τον οποίο για κάθε πολίτη θα πρέπει να διασφαλιστεί χώρος 2Χ2 μ. Σύμφωνα με τα παραπάνω και τα οποία σκοπεύει να υπολογίσει η επιτροπή, σε χειμερινή περίοδο θα καλύπτονται όλοι οι κάτοικοι της Σκιάθου, σε καλοκαιρινή όμως περίοδο δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πού θα συγκεντρωθούν όλοι οι επισκέπτες του νησιού και με τι μέσα θα αντεπεξέλθει ο Δήμος. Επιπλέον, θα οριστούν συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες θα αναλάβουν να μετακινήσουν Άτομα με Αναπηρία.

Να τονιστεί πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας μηχανημάτων. Ενημερωτικά δελτία θα διανεμηθούν στους κάτοικους με τον επόμενο, όπως όλα δείχνουν, λογαριασμό της ΔΕΥΑΣ.

Στην Αλόννησο έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τους αρμόδιους φορείς, όπως η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, η Αστυνομία, η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Αλοννήσου, ενώ συμμετείχαν και εθελοντές, καταγράφηκαν προβλήματα, μηχανήματα και υποδομές και ήδη έχει καταρτιστεί το «μνημόνιο σεισμικής προστασίας». Ως χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού προβλέπονται οι: Δημοτικό Σχολείο Πατητηρίου, Γυμνάσιο-Λύκειο Πατητηρίου, υπαίθριος χώρος «Κερκίδες» Πατητηρίου, καθώς και ο χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση Κοπρισιές εκτός οικισμού.

«Έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς η ιδιαιτερότητα του νησιού εστιάζεται στους στενούς δρόμους της Αλοννήσου. Εστιάζουμε στο να αξιοποιήσουμε τα σχολεία ως χώρους συγκέντρωσης, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ενημέρωση του κόσμου προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες πού θα συγκεντρωθούν» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλοννήσου κ. Ορέστης Παπαχρήστου.

Ο ίδιος προσθέτει πως «με εξαίρεση τον οικισμό της Παλιάς Αλοννήσου που η πρόσβαση είναι δύσκολη, οι υπόλοιπες περιοχές είναι εύκολα προσβάσιμες και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού».

Και στην περίπτωση της Αλοννήσου, ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους κάτοικους του νησιού θα διανεμηθεί άμεσα με το λογαριασμό της ύδρευσης.

Τέλος, να σημειωθεί πως τα μνημόνια σεισμικής προστασίας θα παρουσιαστούν έως το τέλος Φεβρουαρίου στους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το