Photo Gallery, Πολιτική

“Στο κόκκινο” οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας

Το τουρκικό σκάφος που καταρρίφθηκε, βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως το τουρκικό αεροσκάφος που κατέρριψε η Συρία δεν είχε καμιά σχέση με την κρίση στη χώρα και πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση. Το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας, παραδέχθηκε εμμέσως. Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Συμμαχίας θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν το θέμα, μετά από αίτημα της Τουρκίας. Μία ημέρα πριν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν στο Λουξεμβούργο συνομιλίες για την κρίση στη Συρία, ανακοίνωσε πηγή από την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η Άγκυρα εξέδωσε διπλωματική νότα κατά της συριακής κυβέρνησης, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το αεροσκάφος δεν εκτελούσε «μυστική αποστολή», αλλά εκτελούσε μόνο του δοκιμαστική πτήση και δεν έφερε όπλα. Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως το αεροσκάφος βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο. Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας». Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι τα συντρίμμια του τουρκικού F4 βρέθηκαν σε χωρικά ύδατα της Συρίας. Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις συντεταγμένες του αεροσκάφους, αλλά δεν έχει βρει τα συντρίμμια. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε, είναι αναληθείς. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ακόμη πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου, ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία, για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δήλωση για το θέμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την Τρίτη. Τέλος, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα. Από την πλευρά του, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας ανέφερε ότι οι συνοριακές δυνάμεις της Συρίας ήρθαν αντιμέτωπες με «τρομοκράτες» που είχαν διεισδύσει από την Τουρκία και σκότωσαν αρκετούς από αυτούς. Εν τω μεταξύ, το Ιράν κάλεσε την Άγκυρα και τη Δαμασκό να δείξουν «αυτοσυγκράτηση», μετά την κατάρριψη από τη Συρία τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο είχε παραβιάσει το συριακό εναέριο χώρο. Την κατάρριψη του αεροσκάφους καταδίκασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «εξοργιστική» πράξη. Την Κυριακή, ο συριακός στρατός βομβάρδισε για δεύτερη ημέρα τη πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ στα ανατολικά της Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Το Σάββατο τουλάχιστον 102 άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Συρία, καθώς οι καθεστωτικές δυνάμεις εντείνουν την καταστολή, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 19 στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες, ενώ άλλοι δέκα στρατιώτες οι οποίοι επιχείρησαν να λιποτακτήσουν, εκτελέστηκαν κοντά στη Δαμασκό.

Στην Πόλη ο Δ. Αβραμόπουλος

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη στις 25 και 26 Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση για την κατάρριψη τουρκικού πολεμικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στο συριακό εναέριο χώρο, κοντά στο λιμάνι της Συρίας Λατάκια, έκανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κώστας Ήσυχος.
Τόνισε ότι είναι μέρος μιας άκρως επικίνδυνης αποστολής της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, που εδώ και καιρό έχει αναλάβει έντονη παρασκηνιακή και παραστρατιωτική δράση στα σύνορα με τη Συρία, εξοπλίζοντας και στηρίζοντας τις δυνάμεις που μάχονται το καθεστώς Άσαντ. Η συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση στη χώρα δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι και αντικείμενο εκμετάλλευσης για γεωστρατηγικές και ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες από καμιά χώρα και υπερδύναμη.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει διεθνείς και διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή, ενώ θα πρέπει να απέχει κατηγορηματικά από οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας μας που θα αποσκοπούσε σε ενέργειες τυχοδιωκτικές και επιβλαβείς για τον ελληνικό λαό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το