Πολιτική

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη

Στη χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών

Δύο ώρες διήρκεσε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο μέγαρο Μαξίμου, που είχε ως βασικό θέμα τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη, μετά την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζήτησαν κινήσεις και πρωτοβουλίες ώστε να βελτιωθεί άμεσα το κλίμα στην οικονομία και την αγορά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε σε δήλωσή του την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά συγχρόνως να αλλάξει σελίδα και η οικονομία. Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε στην ανάγκη να δημιουργηθεί δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους.

Ήδη, το πρωί ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι πιστώνεται στους λογαριασμούς των αγροτών η δεύτερη δόση της επιδότησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών τέθηκε και το θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης, ενώ οι ενστάσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το φορολογικό θα συζητηθούν από αύριο στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έθεσε τελικά το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκαν σενάρια ανασχηματισμού.

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου

Στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. “Οργανώνουμε τη νέα αφετηρία της χώρας, μετά την ολοκλήρωση των πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και εταίρους μας. Το θέμα τώρα είναι να ανακόψουμε την ύφεση, να περιορίσουμε την απειλή της ανεργίας, να αποκτήσουμε ξανά θετικό πρόσημο, ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ασφαλής, να συνειδητοποιήσει και να πιστέψει ότι αυτά τα μέτρα, τα δύσκολα, τα βαριά είναι πράγματι τα τελευταία και θα είναι τα τελευταία γιατί έχει αλλάξει η συγκυρία υπέρ της Ελλάδος αυτή τη στιγμή και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται δουλειά, κοινωνική συνοχή αλλά και πίστη σε εθνική στρατηγική υπογραμμίζοντας ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση καταθέτουν προτάσεις και παίρνουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

“Ο δεύτερος άξονας είναι πρακτικά μέτρα για την ανάπτυξη. Γιατί ανάπτυξη δεν είναι μόνο ιδιωτικοποιήσεις και μεγάλες επενδύσεις είναι κλίμα στην αγορά. Πολλές μικρές κινήσεις. Με τη βοήθεια του κράτους, της αυτοδιοίκησης, του τραπεζικού συστήματος, που πρέπει τώρα να λειτουργήσει υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος. Και βέβαια έχουμε και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Να κάνουμε την Ελλάδα, κανονικό κράτος. Κράτος φιλικό για τους πολίτες, φιλικό για την ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι για αυτά συζητήσαμε”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη λειτουργία της κυβέρνησης, δήλωσε: “Πρέπει το σχήμα να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό διοικητικό συντονισμό και με απόλυτο πολιτικό συντονισμό. Εμείς εδώ ασχολούμαστε με τον πολιτικό συντονισμό. Πρέπει να υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι ενιαία να λειτουργεί, να λειτουργεί η Βουλή να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του κανονισμού και βέβαια να έχουμε πλήρη συνεννόηση για τα θέματα τα οποία έχουν πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Δεν έχουν σημασία οι διοικητικές λεπτομέρειες. Σημασία έχει το κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα”.

Ερωτηθείς για το φορολογικό νομοσχέδιο ο Ευ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή, σημειώνοντας πάντως πως δεν υπάρχουν πολλά σημεία προς διευθέτηση. “Σημασία έχει να φύγουμε από τη συζήτηση για τα φορολογικά μέτρα, που είναι μέσα στο πακέτο των δύσκολων μέτρων και να πάμε το ταχύτερο στη συζήτηση για το ολοκληρωμένο εθνικό φορολογικό σύστημα. Σημασία δεν έχει να ανακατανέμεις τα βάρη στα δηλωμένα εισοδήματα αλλά να συλλαμβάνεις μη φορολογητέα ύλη”, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Δήλωση Φ. Κουβέλη

Όπως δήλωσε εξερχόμενος ο Φώτης Κουβέλης, οι πολιτικοί αρχηγοί εκτίμησαν τις εξελίξεις στο Eurogroup και θεωρούν ότι είναι “προς ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση τα όσα έχουν αποφασιστεί”. “Απομένουν αυτά που πρέπει να γίνουν από εμας στο εσωτερικό” σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

“Μιλήσαμε για την ανάπτυξη βάζοντας συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Συζητήσαμε ακόμη για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του κράτους αλλά και με την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και για την αναγκαία συνεκτικότητα της κυβέρνησης” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αν και ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι στη σύσκεψη “δεν ετέθη καθόλου μα καθόλου κατά κυριολεξία το θέμα του ανασχηματισμού”, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης. “Έχουμε συζητήσει -είπε- και θα το συγκεκριμενοποιήσουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες πώς και με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε τον συντονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κάθε υπουργείο χωριστά. Και ο συντονισμός αυτός και η στήριξη του κυβερνητικού έργου θα υπάρξει”.

Τόνισε ακόμη ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και σε επιμέρους ζητήματα που έχουν σχέση με αγρότες, ευπαθείς ομάδες, με την ανάγκη να δημιουργηθούν θεσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους.

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης, ο ίδιος κατέγραψε την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας των ασθενέστερων. Συμπλήρωσε, δε, ότι η συζήτηση και η συνεργασία των αρχηγών “θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί” προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πολλά προβλήματα και κυρίως για να προωθήσουν τις λύσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στο φορολογικό, σημειώνοντας: “Έχουμε σύμπτωση στα περισσότερα σημεία, εκεί που υπάρχουν διαφοροποιήσεις θα έχουμε την αντιμετώπισή τους στο Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση η οποία ξεκινά αύριο”.

Για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι δεν συζητήθηκε, τόνισε όμως ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ως ένα στοιχείο -όπως ανέφερε-“που μπορεί επί της ουσίας και δημοκρατικά να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, μαζί και με άλλα θέματα όπως το πολιτικό σύστημα να αποκτήσει θεσμούς ελέγχου, κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας”.

Δήλωση Γ. Στουρνάρα

Στη σύσκεψη μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποχωρώντας από το πρωθυπουργικό μέγαρο στις 21:30 δήλωσε ότι ενημέρωσε “τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην οικονομία και για τις εκκρεμότητες που έχουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα”.

Ερωτηθείς εάν τέθηκε το θέμα του φορολογικού, ο κ. Στουρνάρας είπε πως έγινε “μια πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση”, ενω σε ερώτηση για το θέμα της ΔΕΗ, δήλωσε πως στην κυβέρνηση περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, και σημείωσε πως “είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση” και “δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας”, πρόσθέτοντας όμως: “Δεν εφησυχάζουμε, ξέρουμε ότι ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς και ανηφορικός”. Ερωτηθείς για το εάν αυτή η αναβάθμιση μπορεί να σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές, ο υπουργός σημείωσε πως είναι “πολύ νωρίς” για μια τέτοιου είδους πρόβλεψη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το