Οικονομία, Πολιτική

Στους λογαριασμούς αγροτών 1,1 δισ. ευρώ

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον πρωθυπουργό

Θέλοντας να δείξει ότι η ενίσχυση του αγροτικού κόσμου είναι μέσα στις προτεραιότητές του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σήμερα (χθες) σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ποσό 1,1 δισ. ευρώ πιστώνονται σήμερα στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων από κοινοτικές επιδοτήσεις που αποτελούν και τη δεύτερη και τελευταία δόση για το 2012. «Σημαντική ένεση ρευστότητας σε συνέχιση της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου», χαρακτήρισε το ποσό αυτό και τόνισε ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και να μην αποτελούν είδηση.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «βούληση της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στις επιχορηγήσες στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών», ενώ δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στη μάχη για τη νέα ΚΑΠ δίνοντας έμφαση στους νέους αγρότες. «Πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά το αύριο της γεωργίας», είπε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις στο χώρο αυτό.  Μάλιστα ανακοίνωσε πως  υπάρχουν 300 εταιρίες που είναι έτοιμες να ασχοληθούν ενεργά με το χώρο της μεταποίησης.

Ανακοίνωσε πως πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για ορισμένες αρρώστιες  που μέχρι τώρα δεν ήταν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είναι το πράσινο σκουλίκι.

Αναλυτικότερα, παραμένει το «αγκάθι» της φορολόγησης της αγροτών, καθώς για το κρίσιμο θέμα δεν προέκυψαν νεότερα ούτε και κατά την ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συζήτηση ήταν εκτενής και αφορούσε τόσο το θέμα της φορολόγησης με ενιαίο συντελεστή όσο και την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων για όλους τους αγρότες. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα και το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την οριζόντια φορολόγηση και είχε προτείνει να τεθεί στρεμματικό όριο. Για το θέμα είχε αποφύγει αντίθετα να πάρει θέση ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πίστωση στους λογαριασμούς των αγροτών του ποσού του 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, είδηση η οποία ήταν ήδη γνωστή στους περίπου 700.000 δικαιούχους από την περασμένη Παρασκευή.

«Αναμφίβολα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες μας σε συνέχεια και της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου που έχει δοθεί. Θέλω να πω όμως ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους όπως σήμερα να μην αποτελούν πια είδηση αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που αφορά την καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται ζημιές οι οποίες σήμερα δεν αποζημιώνονται, όπως για παράδειγμα τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι.

«Αναμορφώνουμε τον ΕΛΓΑ προκειμένου να είναι περισσότερο αξιόπιστος, φιλικός στον παραγωγό και να χορηγεί έγκαιρα τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε τον θεσμό της προαιρετικής ασφάλισης, προκειμένου ο παραγωγός να μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να καλύπτεται για περισσότερες ασθένειες και παθογόνα αίτια», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος έκανε λόγο για εμπαιγμό των αγροτών. «Η καταβολή των ενισχύσεων αυτή την περίοδο αποτελεί πάγια διαχειριστική ενέργεια και οπωσδήποτε δεν ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό» ανέφερε, ενώ σε ότι αφορά την προαιρετική ασφάλιση αντέτεινε, ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ιδιωτικοποίηση της κάλυψης των ζημιών και για ένα καινούργιο βάρος το οποίο προστίθεται στις πλάτες των παραγωγών.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ακόμη ένα χαράτσι – την προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού – ως ανακουφιστικό μέτρο. «Τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι, έχουν χάσει από το πράσινο σκουλήκι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και των επιδοτήσεων που δικαιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά (2010-2012), αν και χρυσοπληρώνουν φυτοφάρμακα, αλλά και τα μεγάλα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ασφάλιση – αποζημίωση δεν έχουν, τώρα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πάντως ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις σε έναν κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό», ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών.

Σχετικά με τις επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις στον τομέα της τυποποίησης και της μεταποίησης κυρίως εξαγωγικών προϊόντων, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες. «Είναι χρέος μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα της εξωστρέφειας και ήδη επεκτείνουμε ή δημιουργούμε πάνω από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική περιφέρεια».

Σημειώνεται ότι από τις 7.700 επενδυτικές προτάσεις των Σχεδίων Βελτίωσης, για περίπου 3.000 έχει ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση, 1.400 έχουν εγκριθεί ενώ 16 έχουν πάρει την εγγυητική επιστολή και δάνειο για την ιδία συμμετοχή. Επίσης, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, περίπου 100 σχέδια εμπορίας και μεταποίησης έχουν πάρει χρηματοδότηση.

Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στην επόμενη προγραμματική περίοδο οι νέοι αγρότες θα μπορούν να λάβουν για την πρώτη εγκατάσταση έως και 50.000 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το