Πολιτική

Στον έφορο για το “χαράτσι”

Στην Εφορία θα απευθύνονται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα από τη ΔΕΗ

Στην οικεία ΔΟΥ θα απευθύνονται οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων, προκειμένου να διεκδικήσουν, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, να αυξηθούν οι δόσεις ή και να μειωθεί το λεγόμενο «χαράτσι».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη στις Εφορίες, αφού περάσουν 120 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή του φόρου ο προϊστάμενος κάθε Εφορίας θα μπορεί να αποφασίσει -εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος- «είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».
Δεν θα συμβεί το ίδιο με όσους έχουν τη δυνατότητα, άλλα δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων και για όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης αλλά κριθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Την Παρασκευή η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την επιβολή του τέλους ακινήτων αλλά αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος.

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη. Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό του ρεύματος.
Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτο που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.
Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι ούτε έχει κοπεί αλλά ούτε και πρόκειται να κοπεί το ρεύμα επειδή δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων, αλλά κόβεται μόνο εάν υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί του ρεύματος πάνω από δύο δίμηνα. Επισημαίνει παράλληλα ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα διακανονισμού για τους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος.

Οι δικηγόροι

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας, όπως και ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματικό του ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών -το λεγόμενο «χαράτσι»- αλλά αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν.
Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας αναμένουν μέσα στους επόμενους μήνες τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να προσφύγουν στο Στρασβούργο. Ο κ. Αργυρός, πλέον του ότι εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Καλαμάτας (το ΔΣΑ τον εκπροσώπησαν ακόμη οι Θ. Σχοινάς, Στ. Μπακάλης και Δέσποινα Στειροπούλου) έχει καταθέσει ατομική αγωγή κατά της επιβολής του ειδικού τέλους.

ΣτΕ: Μη νόμιμο το σχέδιο Π.Δ. για τον ορκωτό λογιστή

Mη νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή, καθώς ουσιαστικά με τις διατάξεις του μεταθέτει στο μέλλον την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι με τις ρυθμίσεις αυτές «δεν προσαρμόζεται η νομοθεσία που διέπει την άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή προς την άρση των περιορισμών πρόσβασης στο επάγγελμα, η οποία, έχει ήδη χωρήσει εκ του νόμου, αφενός διότι για τη ρύθμιση αναγκαίων για την προσαρμογή αυτή ζητημάτων παρέχεται ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση και αφετέρου διότι, ανεξαρτήτως της μη νομιμότητας της ως άνω υπεξουσιοδότησης, μετατίθεται στο μέλλον η ολοκλήρωση των αναγκαίων νομοθετικών μεταβολών, αφού οι εξετάσεις για το διορισμό των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιηθούν μετά την ισχύ του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, η θέσπιση του οποίου προϋποθέτει τη συγκρότηση Γενικής Συνέλευσης, η πρώτη σύγκληση της οποίας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μετά την πάροδο εξαμήνου μετά τη θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος». Οι δικαστές σημειώνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών «οφείλει τάχιστα να προτείνει νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο να ρυθμίζονται στο σύνολό τους τα ζητήματα που συνδέονται με τη διάρθρωση και τη λειτουργία του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, καθώς και την άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το