Photo Gallery, Πολιτική

Στην τελική ευθεία για την 6η δόση

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν

 

Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Άνγκελα  Μέρκελ και του Φίλιπ Ρέσλερ

 

 

 

Είναι καθοριστικής σημασίας να λάβει η Ελλάδα τις απαραίτητες αποφάσεις και να καλύψει πλήρως τη δημοσιονομική απόκλιση που προέκυψε για το 2011, η οποία οφείλεται τόσο στην έλλειψη εφαρμογής ορισμένων μέτρων αλλά και στην επιδείνωση της ύφεσης, τόνισε την Πέμπτη (χθες) ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

 

Ο Ολι Ρεν στα πλαίσια συνέντευξης στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των ενδιάμεσων προβλέψεων τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 80% του κοινοτικού ΑΕΠ, αναφέρθηκε στις «πολύ σημαντικές αποφάσεις» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι οποίες «κινούνται στην κατεύθυνση για την εκπλήρωση των φετινών δημοσιονομικών στόχων» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

 

Όπως είπε ο Φινλανδός επίτροπος, είναι ουσιώδες να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο οι ελληνικές αρχές και να πείσουν τους εταίρους, προκειμένου να ληφθεί έγκαιρα απόφαση από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, αλλά και για την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.

 

Ο Όλι Ρεν διευκρίνισε ακόμη ότι στην αυριανή (σημερινή) συνεδρίασή του

Eurogroup στην Πολωνία θα διεξαχθεί συζήτηση επί των μέτρων που έλαβε και η Ελλάδα -και σε περίπτωση που αποδειχθούν πειστικά- τότε το σύνολο του κλιμακίου της τρόικα θα επανέλθει στην Ελλάδα ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση.

 

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, διεμήνυσε.

 

Όπως υποστήριξε, η εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων θα ανοίξει το δρόμο για να εκταμιευθεί η 6η δόση και να συνεχιστεί η επεξεργασία του νέου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

 

«Είναι πλέον σημαντικό να πετύχει πλήρως τους δημοσιονομικούς της στόχους για να μπορέσει να πείσει τους εταίρους, ώστε να ληφθεί εγκαίρως μια απόφαση από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, πριν προκύψουν οι επόμενες δυσκολίες χρηματοδότησης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή (προχθεσινή) τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου, Σαρκοζί και Μέρκελ, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» και πως επεσήμαναν καθαρά ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη.

 

Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την πολιτική θέληση και ικανότητα των ηγετών της ευρωζώνης να λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και την επίλυση των προβλημάτων στην Ελλάδα, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ.

 

Μεσοπρόθεσμα, το βασικό θέμα είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους και να καλύψει τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ακόμη ο κ. Ρεν.

 

Τέλος, αναφερόμενος -σε γενικές γραμμές- στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διεθνούς στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), υπογράμμισε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας αυτές οι χώρες να προσηλωθούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και να λάβουν, εφόσον χρειαστεί, πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την αποκατάσταση με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων.

Εν τω μεταξύ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, με σημείο αιχμής την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.

 

Η Μέρκελ επιδιώκει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και επανέλαβε την προειδοποίηση ότι πρέπει να αποφευχθεί οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ.

Επιχείρησε μάλιστα να θέσει τέρμα στη σεναριολογία περί πτώχευσης της Ελλάδας, τονίζοντας στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νικολά Σαρκοζί, ότι “βλέπει το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ”.

 

Η Μέρκελ -αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Ρέσλερ- είπε ότι η Γερμανία έχει υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλει στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ.

 

“Πρέπει να γίνουν όλα όσα υπηρετούν το στόχο αυτό και να αποφευχθούν όλα όσα δεν τον υπηρετούν”, είπε στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου IAA στη Φραγκφούρτη.

 

Μέχρι στιγμής πάντως, οι εκκλήσεις της καγκελαρίου προς τον κυβερνητικό της εταίρο, το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP, πέφτουν στο κενό.

 

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του FDP Φίλιπ Ρέσλερ σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τagesspiegel” του Βερολίνου ότι “ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα και αξιολογούμε με ίδια ευθύνη τα πράγματα, με στόχο την κοινή δράση, όπως συμβαίνει σε ένα συνασπισμό”.

 

Και προσθέτει ότι στη δύσκολη προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να σταθεί οικονομικά στα πόδια της δεν πρέπει να υπάρχει “απαγόρευση σκέψεων”.

 

Κριτική στον κ. Ρέσλερ ασκούν στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU.

 

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Μίχαελ Μάιστερ απέρριψε προτάσεις περί ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, καθώς “μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διαδικασία”, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας-Ανχαλτ Ράινερ Χάζελχοφ απαίτησε από τον κ. Ρέσλερ να υπακούσει στη γραμμή της καγκελαρίου.

 

Από την πλευρά του, ο γραμματέας των Φιλελευθέρων FDP Κρίστιαν Λίντνερ αντέταξε στην εφημερίδα “Passauer Neue Presse” το επιχείρημα ότι «μακροπρόθεσμα τέτοιου είδους “απαγόρευση σκέψεων” συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατική αποδοχή» από τους πολίτες.

 

Στήριξη στον κ. Ρέσλερ έδωσαν επίσης κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος των Φιλελευθέρων, όπως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ράινερ Μπρύντερλε και ο αντιπρόεδρος της βουλής Όττο Σολμς.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το