Photo Gallery, Πολιτική

Τέλος στο πελατειακό κράτος

 

Τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Η Ελλάδα δεν πρέπει να δώσει καμία αφορμή επεσήμανε ο πρωθυπουργός

 

Κρίσιμη χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η μάχη που δίνει η χώρα στο ίδιο διάστημα είναι καθοριστική.

 

Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να αναφέρει ότι αυτή την περίοδο δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν προσπάθειες από διάφορες πλευρές να μεταφερθούν στην Ελλάδα ευθύνες που δεν έχει.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού η Ελλάδα είναι πιθανό να εμφανιστεί ως ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου, “για προβλήματα και δυσλειτουργίες, θεσμικές ή άλλες, ή και για λόγους εσωτερικών πολιτικών καταστάσεων άλλων χωρών”.

 

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν πρέπει να δώσει καμία αφορμή και πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

 

 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να μπει τέλος στο πελατειακό κράτος. «Το Δημόσιο υπηρετεί τον πολίτη. Δεν υπηρετεί τον άλφα ή τον βήτα παράγοντα, όσο ψηλά κι αν είναι. Να ξεφύγουμε από αυτή τη δήθεν αριστερίστικη ρητορική, ότι εμείς είμαστε συντηρητικοί όταν βάζουμε μια τάξη». Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και για τη στάση που κρατούν τα ΜΜΕ στα οποία επέρριψε ευθύνες για την διεθνή εικόνα της χώρας. «Τα δικά μας Μέσα Ενημέρωσης συμβάλλουν τα μέγιστα στο να διογκώνονται θέματα και να δημιουργούνται φημολογίες, αυτά όμως αναπαράγονται και στο εξωτερικό. Όμως, αυτό σημαίνει ότι κι εμείς χρειάζεται να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όχι μόνο σ’ αυτά που λέμε, αλλά και σ’ αυτά που κάνουμε, για να προχωρήσουμε καθοριστικά, ώστε να κλειδώσουμε αυτή τη συμφωνία του Ιουλίου, την οποία με κόπο καταφέραμε».

 

Στο υπουργικό εγκρίθηκε η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Αναφορικά με το προσωπικό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το σύνολο του προσωπικού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα αξιολογηθεί και από αυτό το 10% θα μπει σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας. Το 10% των εισερχομένων στην εργασιακή εφεδρεία θα μπορέσει να ενταχθεί ξανά, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

 

“Πράσινο φως” δόθηκε και στο νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα.

 

 

Επιπλέον, αποφασίστηκε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 26 Σεπτεμβρίου- η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύσταση του Ελληνικού Οργανισμού «Δήμητρα», μέσω της συγχώνευσης των εποπτευόμενων φορέων ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ.

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, στο πλαίσιο της διοικητικής διάρθρωσης του Οργανισμού συνιστώνται επτά Περιφερειακές Διευθύνσεις με έδρα σε Αθήνα, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Πειραιά, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

 

Τέλος το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ενέκρινε την προμήθεια δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 

 

Φ. Σαχινίδης: Δεν αποκλείεται

να μειωθούν οι συντάξεις

στο δημόσιο τομέα

 

 

«Πρόωρη» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης κάθε συζήτηση περί τυχόν μείωσης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο 60% των τακτικών αποδοχών τους, δίχως ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Το θέμα έθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αν. Μακρυπίδης και το επανέφερε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, επισημαίνοντας ότι «είναι διάχυτη μια περιρρέουσα φημολογία ότι θα μειωθεί το ποσοστό σύνταξης στο 60% των τακτικών αποδοχών, κάτι που έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό, χιλιάδες εργαζόμενους, να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης». Και κάλεσαν τον κ. Σαχινίδη να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα «αν και κατά πόσο είσαστε διατεθειμένοι να μειώσετε τη σύνταξη ή όχι».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι «πρόωρη η ανακίνηση οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από αυτό το ζήτημα», καθώς δεν έχουμε ακόμα την οριστική εικόνα για το ποια θα είναι η μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να εισάγουμε το ενιαίο μισθολόγιο». «Θεωρώ πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση έχει γίνει, ότι δηλαδή το νέο μισθολόγιο μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή συντάξεων. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει σχετική προεργασία έτσι ώστε να υπάρχει μια απάντηση, γι’ αυτό και θεωρώ ότι όλοι αυτοί οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες κάνουν περισσότερη ζημιά στους εργαζόμενους, παρά τους βοηθούν να πάρουν τη σωστή απόφαση», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης δίχως ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων αφού όπως επισήμανε «όταν θα έρθει η ώρα και θα ανακοινωθεί το μισθολόγιο, όταν δηλαδή θα προσδιορισθούν όλα τα χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου, τότε θα υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ζήτημα αυτό».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το