Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στην ουρά… για παράδοση τηλεφώνων

Οι υποψήφιοι προσέρχονται στις πανελλαδικές με τα κινητά
Οι υποψήφιοι προσέρχονται στις πανελλαδικές με τα κινητά

 

Σε βραχνά για τους καθηγητές εξελίσσεται το ζήτημα της φύλαξης των κινητών τηλεφώνων την ώρα που οι υποψήφιοι συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας απαγορεύει «διά ροπάλου» να εισέλθει υποψήφιος στο εξεταστικό κέντρο ακόμη και αν έχει το κινητό του τηλέφωνο απενεργοποιημένο. Έτσι οι υπεύθυνοι των εξεταστικών κέντρων προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους, ώστε να φυλαχτούν τα κινητά τηλέφωνα, κάποια εκ των οποίων κοστίζουν ακόμη και 300-400 ευρώ.

Χθες στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που ήταν εξεταστικό κέντρο για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων, λίγο μετά την προσευχή, 150 περίπου διαγωνιζόμενοι στήθηκαν στην ουρά, πριν εισέλθουν στο εξεταστικό κέντρο, προκειμένου να αφήσουν το κινητό τους τηλέφωνο στην ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε γι’ αυτό τα σκοπό.

Το σχολείο προμηθεύτηκε πριν λίγες ημέρες εισιτήρια. Το ένα εισιτήριο το κρατούσε η επιτροπή των καθηγητών κολλώντας το πάνω στο κινητό τηλέφωνο και το άλλο εισιτήριο με τον ίδιο αύξοντα αριθμό το λάμβανε ο υποψήφιος, ώστε μετά το τέλος της εξέτασης να το εμφανίσει για να παραλάβει το κινητό του τηλέφωνο.

Σε άλλα σχολεία τοποθετούνται τα κινητά τηλέφωνα σε σακουλάκια, ενώ σε άλλα βάζουν αυτοκόλλητο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης εξήγησε πως «το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του δεν επιτρέπει την είσοδο των κινητών τηλεφώνων στο εξεταστικό κέντρο. Ακόμη και αν το τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο και εντοπιστεί ο υποψήφιος να το φέρει μαζί του μέσα στην αίθουσα εξέτασης, τότε το γραπτό του μηδενίζεται. Επομένως οι υπεύθυνοι των εξεταστικών κέντρων θα πρέπει να βρουν τρόπους για τη συγκέντρωση και τη φύλαξη των κινητών τηλεφώνων. Είναι μια αγχωτική διαδικασία, καθώς όλος ο φόβος είναι να μη χαθούν τα κινητά τηλέφωνα που αρκετά έχουν μεγάλη αξία, ακόμη και 400-500 ευρώ. Το υπουργείο Παιδείας δεν αναφέρει τρόπους, ωστόσο σε κάθε εξεταστικό κέντρο συγκροτούνται κάποιες επιτροπές».

Παρά τις συστάσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι υποψήφιοι φέρνουν μαζί τους τα κινητά τηλέφωνα προκαλώντας προβληματισμό στους καθηγητές.

«Στο δικό μας εξεταστικό κέντρο δώσαμε φέτος εισιτήρια, ώστε τόσο οι καθηγητές, όσο και οι υποψήφιοι να ξέρουν ποιο κινητό έδωσαν για φύλαξη. Μόλις τελείωσε η προσευχή, περίπου 150 υποψήφιοι σε σύνολο 195, στήθηκαν στην ουρά για να δώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην επιτροπή» σημείωσε ο κ. Σαβελίδης και πρόσθεσε πως «ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά».

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις απαγορεύσεις αναφέρει τα εξής: Οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπει η ΚΕΕ ή ο οικείος Σύλλογος Διδασκόντων, αν πρόκειται για εξέταση μαθήματος σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές. Μαθητής που φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της λυκειακής επιτροπής ή με απόφαση του διευθυντή του Λυκείου, και ύστερα από εισήγηση των διδασκόντων το εξεταζόμενο μάθημα αν πρόκειται για μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το