Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πρεμιέρα με βατό θέμα

Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ
Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

 

Η διαφήμιση ήταν το θέμα που κλήθηκαν να εξεταστούν χθες οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν το θέμα βατό και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τις πανελλαδικές εξετάσεις για αύριο Πέμπτη, όπου εξετάζονται στα Μαθηματικά. Χθες από τους 456 υποψήφιους των ΕΠΑΛ Μαγνησίας που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις, τελικά προσήλθαν στα δύο εξεταστικά κέντρα του νομού, για να διαγωνιστούν οι 382, δηλαδή ποσοστό αποχής 17%.

Ξεκίνησαν χθες στη Μαγνησία και πανελλαδικά οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ της Ομάδας Α’, αυτών δηλαδή που διεκδικούν την εισαγωγή τους μόνο στα ΤΕΙ και εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα και όχι σε έξι, όπως συμβαίνει με τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων και ορισμένων από τα ΕΠΑΛ που ανήκουν στην Ομάδα Β’.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ομαλά. Τα θέματα δόθηκαν στους υποψήφιους γύρω στις 8.50 το πρωί, οι οποίοι άρχισαν να απαντούν αμέσως στα ερωτήματα.

Στη Μαγνησία λειτούργησαν δύο εξεταστικά κέντρα, το ένα ήταν το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και το άλλο το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας εξετάστηκαν συνολικά 187 από τους 223 που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Η αποχή ανέρχεται στο 17%.

Στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας εξετάστηκαν 195 υποψήφιοι σε σύνολο 233.

Συνολικά η αποχή ανήλθε στο 17%.

Ο πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Νίκος Μπαλαμώτης σημείωσε πως οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ομαλά, χωρίς προβλήματα. Οι υποψήφιοι προσήλθαν στο εξεταστικό κέντρο και λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να απαντούν στα θέματα που τους τέθηκαν.

Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και ιδίως των ημερήσιων, αφορούσε στη διαφήμιση. Μάλιστα στο θέμα που πιάνει 40 μονάδες το ζήτημα ήταν το εξής: Σε ένα άρθρο (500-600 λέξεις), που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου σας, να αναφερθείτε:

α) στις αρνητικές πλευρές της διαφήμισης και β) στους παράγοντες που βοηθούν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης των νέων απέναντι στα αρνητικά μηνύματα της διαφήμισης».

Οι υποψήφιοι σημείωναν εξερχόμενοι από το εξεταστικό κέντρο ότι το θέμα ήταν βατό και αντιμετωπίσιμο.

Βέβαια οι καθηγητές υπογράμμιζαν πως ίσως το δεύτερο υποερώτημα για την κριτική σκέψη να δυσκολέψει τους υποψήφιους.

Αύριο Πέμπτη οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στο δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που είναι τα Μαθηματικά,

Σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι θα εξεταστούν στη νεοελληνική Λογοτεχνία και τη Φυσική Κατεύθυνσης.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει πως το Θέμα Δ3 του μαθήματος: «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των πανελλαδικών εξετάσεων της Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄), που διεξήχθησαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 είναι λάθος.
Η Μαθηματική Εταιρεία καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να δώσει οδηγίες για τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων των άλλων μαθημάτων Γενικής Παιδείας που εξετάστηκαν την ίδια μέρα, η Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των μαθητών που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας σε σχέση με τους μαθητές που επέλεξαν τα άλλα μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το