Πολιτική

Στα 32,6 δισ. το κόστος επιμήκυνσης ώς το 2016

Στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας

Την επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα κατά 2 χρόνια, αλλά και την επισήμανση ότι στο νέο πρόγραμμα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και η ανάγκη να προσδιορισθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έχει επικρατήσει να ονομάζεται η έκθεση της τρόικας).

Τα αδιευκρίνιστα μέτρα 6,4 δισ. που υπάρχουν στο σχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν συγκεκριμένα  2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016 (σελ. 113).

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν» τονίζεται στο—μη οριστικό—κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο ήλθε στο φως το απόγευμα της Δευτέρας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες».

Όπως ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο οι πιστωτές της Ελλάδας καλούνται να εξεύρουν τον κατάλληλο τρόπο ώστε να καλυφθεί μία «τρύπα» 32,6 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που αποφασίσουν να χορηγηθεί μία παράταση δύο ετών στην Αθήνα, ως το 2016, προκειμένου να εφαρμόσει τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσαρμογές που της ζητούνται.

Εάν δεν παρασχεθεί η δυνατότητα παράτασης για μία διετία στην Αθήνα, η «τρύπα» στη χρηματοδότηση θα έφθανε τα 22,6 δισ. ευρώ έως το 2016.

Αναλυτικότερα το φως της δημοσιότητας βλέπει, σταδιακά, η πολυαναμενόμενη έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει φτάσει στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής και θα δοθεί μόνο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, που επικαλείται το Bloomberg, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, που προκύπτουν από τη διετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της χώρας, μέχρι το 2014 υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον για τη διετία 2015-2016, το χρηματοδοτικό κενό αυξάνεται ακόμη κατά 17,6 δισ. ευρώ.

Επομένως, συνολικά η διετής επιμήκυνση ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016.

Η τρόικα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα περιορίσει τον αντίκτυπο των οδυνηρών μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των δανειστών, την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αθήνας προς τους εταίρους της.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η τρόικα κάνει λόγο για «αισθητή βελτίωση», ωστόσο επισημαίνει ότι «τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα».

Στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν πως το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.

Πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, στις 115 σελίδες δεν υπάρχει αναφορά ούτε στο πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, στην περίπτωση που δοθεί στην Ελλάδα η διετής παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ούτε και προτάσεις για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία, προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δε, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, που σηματοδοτεί η έκθεση της τρόικας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί λίγο νωρίτερα από την 26η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup:

«Είμαστε υπέρ μια πραγματικής και όχι μιας ταχείας λύσης για την Ελλάδα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση. Παράλληλα, χαιρέτισε τις «τεράστιες προσπάθειες» που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να πράξουν τα δέοντα».Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, δήλωσε ότι αναμένει ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί.

Η έκθεση της τρόικας κρίνει θετικά την κυβέρνηση συνασπισμού «για το ότι κατάφερε να καλύψει πολύ έδαφος» ωστόσο κρίνει ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν πολύ μεγάλοι».

Πάντως η έκθεση προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα λάβει άλλα δύο χρόνια (δηλαδή ως το 2016) για την εκπλήρωση των στόχων. «Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών»

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας ανέρχονται σε 15 δισεκ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισεκ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν», τονίζεται ακόμη στο κείμενο της έκθεσης. Εάν δεν παρασχεθεί η δυνατότητα παράτασης για μία διετία στην Αθήνα, το κενό στη χρηματοδότηση θα έφθανε τα 22,6 δισεκ. ευρώ έως το 2016.

Δύο κρίσιμες ενότητες της έκθεσης –για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι προτάσεις σχετικά με τα επόμενα τρία χρόνια του ελληνικού προγράμματος– παραμένουν κενές.

Στο κείμενο δεν περιλαμβάνονται προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που αναφέρονται στην σχετική ενότητα είναι υπό αίρεση και μπορεί να αλλάξουν πριν ολοκληρωθεί η εργασία για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει για την κάλυψη του κενού περιλαμβάνουν την μείωση των επιτοκίων, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και την επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα οι νέες εκτιμήσεις μιλούν για 0% (δηλαδή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό), 1,5%, 3% και 4,5% αντιστοίχως για την περίοδο 2013 – 2016. Σημειώνεται ακόμα ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο».

Έτσι για τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν χωρίς την επιμήκυνση επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως προκειμένου να ήταν εφικτή η επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Το έλλειμμα προβλέπεται πλέον, μετά την επιμήκυνση κατά δυο χρόνια,  να πέσει κάτω από το 3% το 2016, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόβλεψη.

Εν τω μεταξύ, η τρόικα εμφανίζεται να επιθυμεί να δοθεί στην Ελλάδα παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης, «χωρίς αυτή την επιμήκυνση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε εντός των επόμενων δύο ετών να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ – ως τώρα γινόταν συζήτηση για 11,5 δισεκατομμύρια – προκειμένου να επιτύχει τους αρχικούς δημοσιονομικούς της στόχους».

Ο επιπλέον χρόνος έχει σκοπό να αμβλύνει την ένταση των μέτρων λιτότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και η αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016. «Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να καταργήσει είτε να μεταφέρει 2000 θέσεις εργασίας σε κάποιου είδους “τμήμα υπηρεσιών”», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Δηλώσεις Μοσκοβισί

«Το αξίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός που έκανε πολύ γενναίες προσπάθειες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας.

«Βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μοσχοβισί, προσθέτοντας: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Το αξίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός που έκανε πολύ γενναίες προσπάθειες».

Ο γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση.

«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι θετικές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Νέα συνεδρίαση για την Ελλάδα

Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, δήλωσε ότι αναμένει ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Ο κ. Νούναν είπε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό. Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.

Το προσχέδιο

Το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σημειώνει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξης το Σάββατο.

«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Μείωση επιτοκίων στα δάνεια

«Η Ελλάδα θα λάβει σίγουρα παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της», δήλωσε πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα.

«Κάθε βοήθεια όσον αφορά παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μείωση των επιτοκίων θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία προχωρά», δήλωσε η πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει πολλές προσπάθειες» να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχει θέσει η τρόικα.

«Η Ελλάδα έχει μικρή ανάπτυξη, όμως δεν φταίει εκείνη αφού κάνει ό,τι της ζητάνε», επισήμανε.

Η έκθεση της τρόικας

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει «θεμελιωδώς θετική» την έκθεση της τρόικας που επιδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα όμως με τη Μαριάνε Κότε, εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έκθεση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς εξακολουθούν να λείπουν κάποια έγγραφα.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από την ευρωπαϊκή πηγή. Σύμφωνα με αυτήν, είναι επίσης πιθανό η τελική έκθεση της τρόικας να μην είναι διαθέσιμη το βράδυ, καθώς «εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση κάποια τελευταία σημεία».

Φινλανδία: Αποφάσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, εισερχόμενη στο Eurogroup, δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά».

Η φινλανδή υπουργός τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι’ αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το