Πολιτική

Μετ’ εμποδίων ο δρόμος για τη δόση

Σε νέο Eurogroup στις 20 Νομεβρίου αναμένεται το πράσινο φως για την εκταμίευση

Πολιτική στήριξη και κλίμα ευφορίας για την Ελλάδα κυριάρχησαν στο Eurogroup της Δευτέρας (χθες) ωστόσο το χάσμα απόψεων Βερολίνου – ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει και οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται για το έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εμφανίστηκαν θετικοί να δώσουν στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών για να επιτύχει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της που της έχει ζητηθεί, μια παραχώρηση που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ταυτόχρονα περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 32 δισεκ. ευρώ.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση για την Ελλάδα και αναμένει ότι μέχρι τότε όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσαν ότι απομένουν ορισμένες -λίγες- προαπαιτούμενες δράσεις να εφαρμοστούν και ενέκριναν τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος και καλωσόρισε την υιοθέτηση τόσο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και των δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, είπε ο κ. Γιούνκερ ανακοινώνοντας ότι στις 20 Νοεμβρίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό θέμα. Περιμένουμε -πρόσθεσε- ότι έως τότε όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ως προς το θέμα της διετούς επιμήκυνσης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «το Eurogroup κατέληξε ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχτηκε από την τρόικα, θα ήταν μια κατάλληλα προσαρμογή για την περαιτέρω πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε και εκείνη την υπερψήφιση του πακέτου μέτρου και του προϋπολογισμού στην Αθήνα, επεσήμανε ότι μόνο λίγες προαπαιτούμενες δράσεις απομένουν να υλοποιηθούν και υπογράμμισε ότι από την οπτική του Ταμείου όλα τα κεφάλαια (δημοσιονομικά διαρθρωτικά, βιωσιμότητα χρέους) πρέπει όχι μόνο να ανοίξουν, αλλά και να κλείσουν επιτυχώς.

Ειδικά για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, που απασχολεί ιδιαιτέρως το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι οι απόψεις του Ταμείου διαφέρουν σε σχέση με εκείνες των Ευρωπαίων και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόσθετη εργασία για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τις επόμενες ημέρες.

Ως προς το ζήτημα του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ παραμένει, αλλά είναι πιθανό να δοθεί διετής παράταση για την επίτευξη του στόχου αυτού, το 2022.

Η πιο θετική τοποθέτηση για τα βήματα που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς ήρθε από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος, αφού έκανε και αυτός λόγο για «ουσιώδη πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης της δόσης» -λέγοντας ότι τα λόγια συνοδεύτηκαν από αποφάσεις και πράξεις- έκανε αναλυτική αναφορά στα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά άλματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη, το ασφαλιστικό σύστημα είναι τώρα σταθερό και η προσαρμογή των μισθών βρίσκεται εντός των στόχων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει το διαρθρωτικό της ισοζύγιο κατά 13% του ΑΕΠ από το 2010, πολύ καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί με το πρώτο Μνημόνιο.

Προειδοποίηση από το IIF

Αυστηρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην καθυστέρηση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα για την ελληνική οικονομία που στεγνώνει από ρευστότητα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά, που κινδυνεύει από φαινόμενα ντόμινο απευθύνει ανώτατο στέλεχος του IIF.

Αισιόδοξος ο Σαμαράς

Βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης τη Δευτέρα (χθες).

«Εμείς ως Ελλάδα κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Έχει τελειώσει από την πλευρά μας κάθε πρωτοβουλία. Πλέον, οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Θα έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη σε ότι αφορά τη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι ενδιαφέρει το πόσα χρήματα θα πάρουμε ώστε και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια «να διορθωθεί μια μεγάλη αδικία και να αποπληρώσει το κράτος τα χρέη του στους πολίτες».

«Δε θέλουμε ένα κράτος ανέντιμο» τόνισε ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας ότι το κράτος πρόκειται να αποδώσει αυτά που χρωστάει, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμψηφισμός στα χρέη δημοσίου -ιδιωτών,

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας, «τώρα αρχίζει ο δρόμος για την ανάπτυξη και είναι η σειρά της Ευρώπης να κάνει τη δική της κίνηση».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρώτοι απ’ όλους τα στελέχη της κυβέρνησης πρέπει να γίνουν οι ίδιοι παράδειγμα εργατικότητας.

Σκοπός της σύσκεψης τη Δευτέρα ήταν η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην αρμοδιότητα των υπουργείων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι για να επιτευχθεί ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει συντονισμόςχωρίς γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και επικαλύψεις, επιδιώκοντας συνέργειες μεταξύ των υπουργείων για ένα σύγχρονο πιο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι στις 22 Νοεμβρίου θα συναντηθεί εκ νέου με τους ίδιους υπουργούς προκειμένου να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα και στη συνέχεια.

Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο θα ενημερώσουν αύριο (σήμερα) τις Επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η ενημέρωση των επιτροπών θα γίνει μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε, όπως κι έγινε, μία πολιτική δήλωση στήριξης, που ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας.

Την Τρίτη (σήμερα) ξεκινά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κύκλο επαφών στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την εκταμίευση της δόσης.

Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το