Τοπικά

Στάση πληρωμών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σύμφωνα με το νέο νόμο, από την 1η Φεβρουαρίου, εφόσον δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός από το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου, δεν είναι δυνατή κάποια δαπάνη

Σε στάση πληρωμών έχει προχωρήσει από την 1η Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς δεν διαθέτει νόμιμο Συμβούλιο Διοίκησης για να εγκρίνει και να υλοποιήσει τον  προϋπολογισμό και να γίνονται δαπάνες. Μάλιστα είναι άγνωστο, μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Παράλληλα νέα εξέλιξη προέκυψε χθες στο σχέδιο «Αθηνά» καθώς, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, το ΤΕΙ Δασοπονίας με έδρα την Καρδίτσα, μεταφέρεται στο Καρπενήσι.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει εκλεγεί εδώ και μερικούς μήνες το Συμβούλιο διοίκησης, αλλά δεν υπάρχει ΦΕΚ για να το νομιμοποιήσει. Παράλληλα το Υπουργείο έχει αποστείλει μια απλή εγκύκλιο για την παράταση της θητείας του πρύτανη, χωρίς δηλαδή να συνοδεύεται από κάποιο ΦΕΚ, με αποτέλεσμα η Πρυτανική Αρχή να μην υπογράφει αποφάσεις για διάφορες οικονομικές πράξεις. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, σύμφωνα με το νέο νόμο, από την 1η Φεβρουαρίου, εφόσον δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός από το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου, δεν είναι δυνατή κάποια δαπάνη.

Το πόσο θα συνεχιστεί η αυτή κατάσταση είναι άγνωστο. Πάντως χωρίς «νόμιμο» Συμβούλιο Διοίκησης δεν προχωρεί και το θέμα της εκλογής του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα πράγματα έχουν «κολλήσει» για τα καλά.

Την ίδια στιγμή στάση αναμονής υπάρχει με το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο πλέον θα μπει σε διαβούλευση. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ψήφισμά του «εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και διαμαρτυρία του για το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά», όπως αυτό ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., το οποίο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και επιπολαιότητα.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας στοχεύουν στην συρρίκνωση του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, του 4ου σε μέγεθος Ιδρύματος της χώρας μεταξύ Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., ενώ θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις εντός του Τεχνολογικού Ιδρύματος. Η μείωση κατά 60% των Τμημάτων του Α.Τ.Ε.Ι. το οδηγούν στην απαξίωσή του, με άμεσες συνέπειες στην τοπική οικονομία (βιομηχανία, γεωργία, κτηνοτροφία) της ευρύτερης περιοχής που σημειωτέον πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας και σε κοντινή απόσταση από τις γεωργικά και κτηνοτροφικά παραγωγικές περιοχές των όμορων νομών.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να λάβει υπόψη του τα πραγματικά δεδομένα και να διορθώσει αυτήν την αδικία με την συνένωση των Τμημάτων εντός του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και να επανακαθορίσει την στάση του, λαμβάνοντας υπόψη ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια και όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων του Α.Τ.Ε.Ι., των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους που πλήττονται άμεσα από αυτήν την άδικη και παράλογη καταδίκη σε συρρίκνωση ενός από τα σημαντικότερα ανώτατα ιδρύματα της χώρας».

Το ΤΕΙ Λάρισας

Ομόφωνο «όχι» στην μεταφορά του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από τη Λάρισα στη Λαμία είπαν φορείς, καθηγητές και σπουδαστές, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» και τονίστηκαν οι λόγοι για τους οποίους το τμήμα αυτό πρέπει να διατηρηθεί ως έχει.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αριθμεί γύρω στους 2.500 φοιτητές εκ των οποίων το 40% προέρχεται από τη Θεσσαλία.

Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός υπογράμμισε πως «αν προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά» το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα είναι το μοναδικό ΤΕΙ στη χώρα χωρίς την υποστήριξη τμήματος πληροφορικής. Τινάζεται στον αέρα ολόκληρη η λειτουργία του ΤΕΙ. Έχει ολοκληρωθεί ένα καινούριο κτίριο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ το οποίο αν δεν χρησιμοποιηθεί, κινδυνεύει το κράτος να μην επιστρέψει τα χρήματα αυτά στην Ε.Ε.  Δημιουργείται το παράδοξο οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν να αντιτίθενται στα κριτήρια το οποίο το ίδιο το σχέδιο «Αθηνά» έθεσε. Τηρούνται όλα τα ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και οικονομικά κριτήρια».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Θ. Τσιρίκογλου σημείωσε: «Το τμήμα πληροφορικής είναι πολύ σημαντικό στην όλη λειτουργία του ΤΕΙ και είναι παράλογο να κλείσει. Να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός και να μην αλλάξει η ζωή όλων αυτών των φοιτητών. Πρόκειται για ένα πλήρες τμήμα το οποίο δεν μπορεί να καταργηθεί χωρίς κριτήρια. Τα ίδια τα δεδομένα που έθεσε το ίδιο το σχέδιο «Αθηνά», ανατρέπονται με αυτή την απόφαση».

Επίσης μια νέα εξέλιξη που προέκυψε χθες, είναι ότι το ΤΕΙ Δασοπονίας μεταφέρεται στο Καρπενήσι. Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμη θέμα που δημιουργήθηκε, και πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Ο ίδιος θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για να θέσει όλα τα θέματα του σχεδίου «Αθηνά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το