Κόσμος

Με ανεπίλυτες τις διαφορές για τον προϋπολογισμό η νέα Σύνοδος των «27»

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, στον οποίο δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν το Νοέμβριο οι ευρωπαίοι ηγέτες, διχάζει ακόμη τους «27» προ της νέας Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι σκοπεύει να παρουσιάζει νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα μπορεί να αποσπάσει και την έγκριση του Ευρωβουλής.

«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες» είπε ο Μπαρόζο τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Πρέπει επίσης να είναι σαφές, ότι στο τέλος θα χρειαστεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν αρκεί η συμφωνία των ηγετών» υπογράμμισε.

Ενδεικτικά, μόλις την Κυριακή -τέσσερις ημέρες πριν τη νέα Σύνοδο- ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την έκβαση των συζητήσεων.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε μία συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο, αλλά οι προϋποθέσεις προς το παρόν λείπουν» είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ. Από την πλευρά του, ο Μόντι εξέφρασε την ελπίδα του να συμφωνηθεί «ένα δικαιότερο σύστημα» στη βάση του πακέτου που συζητήθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Ο Χερμάν βαν Ρομπάι σκοπεύει να παρουσιάσει νέα πρόταση για προϋπολογισμό κάτω του 1 τρισ. ευρώ μεταξύ 2014 και 2020, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να αποσπάσει τη συναίνεση και των οικονομικά ισχυρών χωρών που ζητούν μειώσεις (πρώτη εκ των οποίων, αλλά σε καμία περίπτωση μοναδική, η Βρετανία) και των χωρών που θεωρούνται ότι ευνοούνται από τη διανομή των χρημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το