Τοπικά

Σοβαρές ελλείψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Στις ειδικότητες της οφθαλμιατρικής, της χειρουργικής, της παιδιατρικής, της ενδοκρινολογίας εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε γιατρούς που να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στο Νομό Μαγνησίας

 

Στις ειδικότητες της οφθαλμιατρικής, της χειρουργικής, της παιδιατρικής, της ενδοκρινολογίας εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε γιατρούς που να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στο Νομό Μαγνησίας.

Στο Νομό συνολικά 144 γιατροί έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες, όπως της ενδοκρινολογίας, της ρευματολογίας, της αλλεργιολογίας, όπου υπάρχει μόνο ένας συμβεβλημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Μερικούς μήνες μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων να προλάβουν και να ενταχθούν στο πλαφόν των 200 επισκέψεων που δέχεται κάθε ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ασφαλιστικό οργανισμό παραμένει.

Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που τελικά αναγκάζονται και πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη ή την εξέταση.

Στο Νομό Μαγνησίας έχουν προχωρήσει σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ 144 ιδιώτες γιατροί, κάποιοι βέβαια εκ των οποίων εργάζονται παράλληλα και στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ.

Από τους 144 σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι έξι εργάζονται στον Αλμυρό, τέσσερις στο Βελεστίνο, ένας στη Σκόπελο και οι υπόλοιποι στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή παραμένει βασικό ζήτημα για τους συμβεβλημένους γιατρούς, ενώ όπως τονίζουν συνεχώς αυξάνει ο χρόνος που καθυστερεί να γίνει η εξόφληση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών ανά ΕΟΠΥΥ στο Νομό Μαγνησίας έχει ως εξής: Οκτώ ΩΡΛ, τρεις ψυχίατροι, έξι χειρουργοί, ένας χειρουργός παίδων, τέσσερις φυσικής ιατρικής, επτά πνευμονολόγοι (με ειδίκευση και σε θέματα φυματίωσης), ένας ρευματολόγος, έξι παιδίατροι, 29 παθολόγοι, οκτώ ουρολόγοι, τρεις οφθαλμίατροι, επτά ορθοπεδικοί, έξι νευρολόγοι, έξι μαιευτικής-γυναικολογίας, ένας αλλεργιολόγος, επτά γενικής ιατρικής, τέσσερις δερματολόγοι, ένας ενδοκρινολόγος, 18 καρδιολόγοι.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Δημήτρης Κωστάκης τόνισε πως, αν αναλογιστεί κανείς πως στο Νομό Μαγνησίας δραστηριοποιούνται 500-600 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, τελικά ο αριθμός αυτών που έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι μεγάλος. Από την άλλη η Μαγνησία είναι από τους Νομούς με τους περισσότερους γιατρούς, ενώ σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες υπάρχουν γιατροί που προχώρησαν σε σύμβαση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ανάγκες για περισσότερους συμβεβλημένους γιατρούς υπάρχουν σε αρκετές ειδικότητες και παρατηρείται το φαινόμενο να συμπληρώνεται πολύ γρήγορα, από το πρώτο δεκαήμερο, το πλαφόν με τις διακόσιες επισκέψεις και μετά οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι να πληρώνουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια παρατηρείται στις ειδικότητες των οφθαλμίατρων, των χειρουργών, των ΩΡΛ, των παιδιάτρων, των ενδοκρινολόγων και σε μερικές άλλες.

Γεμίζει το πλαφόν

Όπως μας τόνισε ένας από τους ελάχιστους οφθαλμίατρους που έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, το πολύ μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες κάθε μήνα συμπληρώνονται οι διακόσιες επισκέψεις. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους οφθαλμίατρους για να εξυπηρετείται ο κόσμος.

Από την πλευρά του ένας παιδίατρος σημείωσε ότι γενικά οι έξι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί είναι λίγοι για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες περίοδοι το χρόνο που το πλαφόν γεμίζει πολύ γρήγορα.

Επίσης ο συμβεβλημένος αλλεργιολόγος με τον ΕΟΠΥΥ εστίασε, μεταξύ άλλων, στο θέμα ότι πλέον έγινε πιο πολύπλοκη η διαδικασία της καταγραφής των εξετάσεων και πρόσθεσε πως το πλαφόν γεμίζει γρήγορα ειδικότερα σε περιόδους που εκδηλώνονται αλλεργικά φαινόμενα στον πληθυσμό.

Γιατροί επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το πλαφόν γεμίζει από ασφαλισμένους οι οποίοι θέλουν να συνταγογραφήσουν φάρμακα, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός πλαφόν, όσοι θέλουν εξέταση, οπότε θα βάλουν πιο γερά το χέρι στην τσέπη.

Το σίγουρο είναι πως όσοι προλάβουν να ενταχθούν στο πλαφόν, θα ευνοηθούν οικονομικά, ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα.

Παράλληλα, όπως τόνισε και ο κ. Κωστάκης, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων από παλιότερα Ταμεία οι οποίοι ευνοήθηκαν με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπως είναι για παράδειγμα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, που αν μπουν στο πλαφόν, θα καταφέρουν να πληρώσουν ελάχιστα χρήματα, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει το πρόβλημα ελλείψεων σε κάποιες ειδικότητες, που θα ληφθεί υπόψη στον επικείμενο επανασχεδιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Όμως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές, αντί για νέες συμβάσεις, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ κατά 10%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των γιατρών που «διέθετε» ο ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 είναι 12.128, εκ των οποίων οι 6.626 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έχουν δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με πλαφόν επισκέψεων ασφαλισμένων ανά μήνα τις 150.

Οι υπόλοιποι 5.502 είναι συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί με πλαφόν επισκέψεων 200 το μήνα.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν το χαμηλό ποσό της αμοιβής, Η χαμηλή αμοιβή της κάθε επίσκεψης (10 ευρώ μεικτά και 6,5 ευρώ καθαρά) από τον ΕΟΠΥΥ, στοιχείο που σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εξόφληση, λειτουργεί αποτρεπτικά για αρκετούς, ώστε να κάνουν σύμβαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το