Photo Gallery, Τοπικά

Αμετακίνητοι οι αγρότες της Μαγνησίας

Παραμένουν σε αναμονή στα δύο μπλόκα τους σε Αερινό και Αλμυρό

Σε καμία κίνηση δεν προχώρησαν χθες οι αγρότες των δύο μπλόκων της Μαγνησίας. Η εικόνα παραμένει η ίδια. Στον κόμβο του Αερινού βρίσκονται 140 περίπου τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και του Πηλίου. Οι τελευταίοι, ως γνωστόν, μετέβησαν στο μπλόκο του Αερινού την περασμένη Δευτέρα.

Στο μπλόκο του Αλμυρού παραμένουν τα 60 περίπου τρακτέρ και αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Οι αγρότες έμειναν αμετακίνητοι χθες στις θέσεις τους χωρίς να επιχειρήσουν κλείσιμο του εθνικού δρόμου. Βρίσκονται σε σημεία της παλαιάς εθνικής οδού και δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Αντίθετα, χθες το μεσημέρι για μία περίπου ώρα –από τις 2 έως τις 3- αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας μετέβησαν αιφνιδιαστικά στο σταθμό διοδίων Μοσχοχωρίου και ανέβασαν τις μπάρες. Για μία περίπου ώρα η διέλευση αυτοκινήτων γίνονταν ελεύθερα και χωρίς την καταβολή του διοδίου.

Αστυνομικοί παρακολουθούν τις κινήσεις των αγροτών και παρεμβαίνουν κάθε φορά που επιχειρείται κλείσιμο της εθνικής οδού. Στο μπλόκο του Αερινού, το μεσημέρι μετέβη και πάλι χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αλαμάνας. Η εποπτεία των μπλόκων από την Αστυνομία είναι σε 24ωρη βάση. Αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας σε επικοινωνίες τους με τους αγρότες έχουν διαμηνύσει πως δεν θα τους επιτραπεί το κλείσιμο των δρόμων και ειδικά της εθνικής οδού.

Ο συμβολικός αποκλεισμός δρόμων, για μία ώρα κάθε μέρα -2 έως 3 το μεσημέρι- είναι και απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών απ’ όλη τη χώρα που έγινε την περασμένη Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, στη Νίκαια, μετέβησαν αντιπροσωπείες αγροτών από 37 συνολικά μπλόκα της χώρας και η βασική απόφαση είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων καθημερινά για μία ώρα.

Αγροτοσυνδικαλιστές του μπλόκου του Αερινού κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση του μπλόκου και με αγρότες από άλλες περιοχές της Μαγνησίας. «Οι αποφάσεις είναι πλέον συλλογικές και δεν κάνουμε πίσω» σημείωσε από το συγκεκριμένο μπλόκο ο κ. Νίκος Αγγελής. Οι αγρότες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο μέσω Συντονιστικού Οργάνου, όπου συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε Νομό της χώρας.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και βρίσκονται σε αναμονή απάντησης. Χθες πάντως ο κ. Βαγγέλης Μπούτας από τη Νίκαια ανέφερε ότι η ενημέρωση που υπάρχει παραπέμπει στην πραγματοποίηση συνάντησης με τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρακόπουλος επανέλαβε ότι «όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας θα δοθούν λύσεις».

 

Δήλωση Μεϊκόπουλοου

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας παρευρέθηκε στο μπλόκο, συζήτησε με τους συγκεντρωμένους αγρότες τόσο για τα συνολικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου όσο και για τα ιδιαίτερα κάθε περιοχής. Εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο δίκαιο αγώνα και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στην αγωνία των αγροτών για την διάλυση της αγροτικής παραγωγής και τη φτωχοποίηση του αγροτικού κόσμου η απάντηση της κυβέρνησης είναι αυταρχισμός. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η άρνηση στο αίτημα των αγροτών για διάλογο; Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η συνεχής παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ στα μπλόκα; Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή να ταλαιπωρεί τους αγρότες του Πηλίου, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στο Αερινό μετά από 5 ώρες(!!) λόγω των συνεχών στάσεων που επέβαλε η τροχαία;

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν θέσει αιχμές του αγώνα τους 2 σημαντικότατα αιτήματα. Πρώτον, να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή και δεύτερον, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι πλέον δυσβάσταχτο, ειδικά για τους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς. Στο αληθινό και ρεαλιστικό αίτημα των αγροτών να μπορέσουν να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους, η συγκυβέρνηση απάντησε με παροχές του τύπου “χάντρες και καθρεφτάκια” και αυτές θα ισχύσουν, μόνο εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή αν και όταν πετύχει το μνημόνιο! Να σημειωθεί πως παρά τα μέτρα λιτότητας που υποτίθεται θα νοικοκυρέψουν την οικονομία μας, τα έσοδα εμφανίζουν μείωση της τάξης των 300 εκ ευρώ. Tώρα βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα της πώλησης της ΑΤΕ, καθώς δεν υπάρχει τραπεζικός φορέας που θα μεριμνήσει ώστε να υπάρχει δανειοδότηση και ρευστότητα για τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα, με πολύ σημαντικό ρόλο όμως να παίζει η αγροτική παραγωγή. Αν θέλουμε, λοιπόν, να επιβιώσει ο λαός μας και να βρεθεί διέξοδος για τη χώρα οφείλουμε να προστατεύσουμε την υπάρχουσα παραγωγή και να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η κυβέρνηση Σαμαρά το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να πάρει άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως παροχή, φτηνού ρεύματος, αφορολόγητου πετρελαίου, μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το