Photo Gallery, Τοπικά

Σιωπηρή παράταση για τις δηλώσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Σιωπηρή παράταση μέχρι τις 10 Αυγούστου προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους λογιστές, προκειμένου να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των πελατών τους, καθώς σήμερα λήγει η σχετική προθεσμία για όσες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικώς. Χθες πάντως λόγω του φόρτου υποβολής δηλώσεων, το σύστημα Taxis μπλόκαρε και τέθηκε για τρεις ώρες περίπου εκτός λειτουργίας…

Χθες υπερφορτώθηκε το σύστημα του Taxis, καθώς χιλιάδες δηλώσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, μία ημέρα πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μπλακ άουτ γύρω στις 9.30 το πρωί και να διακοπεί η λειτουργία του, μέχρι να επανέλθει στη 1 το μεσημέρι.

Τα λογιστικά γραφεία δεν μπορούσαν να αποστείλουν τις δηλώσεις τους, ενώ πρόβλημα προκλήθηκε και στη λειτουργία των Εφοριών, καθώς ήταν αδύνατο να δοθούν κλειδάριθμοι.

Όπως δήλωσε εκ μέρους του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας ο κ. Ν. Πουμάνας, η πληροφόρηση της Ομοσπονδίας τους είναι ότι θα δοθεί δεκαήμερη σιωπηρή παράταση, έτσι ώστε να διεκπεραιώσουν την διαδικασία και να υποβληθούν ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις.

Ανάλογος φόρτος αναμένεται και σήμερα στο σύστημα Taxis, τελευταία ημέρα της επίσημης προθεσμίας και δεν αποκλείεται να «πέσει» πάλι το σύστημα. Για τους φορολογουμένους που καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Δεν θα υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων έως και εννέα δόσεις. Θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Θα πληρώσουν όχι μόνο το φόρο που προκύπτει από τις δηλώσεις τους προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, αλλά και επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο που θα ισούται με το 10% του 25% του εισοδήματός τους, δηλαδή θα πληρώσουν έξτρα φόρο, ίσο με το 2,5% του συνολικού τους εισοδήματος. Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν.

Τα ληξιπρόθεσμα

Σήμερα εξάλλου λήγει και η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29-2-2012, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, η βασική οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

α) Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων,

β) σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων,

γ) σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων,

δ) από 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων,

ε) από 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.

Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες των 24 πρέπει να συνυποβληθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή του Τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το