Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχίζουν τις απεργίες στην ΑΤΕ

Καθολική ήταν η συμμετοχή των υπαλλήλων της ΑΤΕ Βόλου στη χθεσινή απεργία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας στο Βόλο στη χθεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ, ωστόσο η συμμετοχή στις υπόλοιπες τράπεζες ήταν μικρότερη και σε ορισμένες ιδιωτικές ελάχιστη. Μάλιστα στοιχεία δεν μπορούσαν να εξαχθούν, καθώς αυτή την εποχή μεγάλος αριθμός τραπεζοϋπαλλήλων λείπουν με κανονικές άδειες και έτσι τα καταστήματα υπολειτουργούν.

Οι υπάλληλοι στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στο Βόλο συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην είσοδό του, το οποίο και απέκλεισαν, ενώ ανάρτησαν αεροπανό με σύνθημα κατά της απορρόφησης της Τράπεζας από την Πειραιώς. Μάλιστα από χθες το νέο τραπεζικό σχήμα Πειραιώς – Αγροτική λειτουργεί κανονικά ως ένα πιστωτικό ίδρυμα. Η Αγροτική Τράπεζα λειτουργεί κανονικά με την επωνυμία της, αλλά οι συναλλαγές περνούν πλέον μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Εθνική Τράπεζα κυμάνθηκε άνω του 50%, ενώ στις υπόλοιπες κυμάνθηκε κάτω του 20%. Με την χθεσινή 24ωρη απεργία η ΟΤΟΕ απαιτεί την εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής, που θα αφορά στη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται στη χώρα μας, η οποία θα επικεντρώνεται: Στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών, με την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών, στη δημιουργία προϋποθέσεων προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα και στην υπεράσπιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα η ΟΤΟΕ ζητεί:
«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει για όλες τις τράπεζες, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίες ιστορικά στηρίζουν την αγροτική οικονομία και τη λαϊκή αποταμίευση, με στόχο το τραπεζικό σύστημα, στο σύνολό του, να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανάγκες και την απασχόληση».
Παράλληλα, τονίζει ότι η δημιουργία δημόσιου πυλώνα Τραπεζών είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη, προκειμένου να διασφαλίζεται η εξισορροπητική παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία του συστήματος και η αποφυγή αθέμιτων πρακτικών σε βάρος της οικονομίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των κοινωνικών αναγκών.

24ωρες επαναλαμβανόμενες στην ΑΤΕ

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, αντιδρώντας στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματός της στην Πειραιώς. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος και κυρίως με τα εφάπαξ των υπαλλήλων της Αγροτικής Τραπέζης, τα οποία χορηγεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης. Σύμφωνα με την εντολή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων που εξέδωσε η «Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης» της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς:

-Οι έννομες σχέσεις της Αγροτικής με τρίτους, που πηγάζουν ή σχετίζονται με συμβάσεις εργασίας που έχει καταρτίσει η Αγροτική.

-Όλες οι αξιώσεις και υποχρεώσεις της Αγροτικής έναντι τρίτων, περιλαμβανομένων και των υπαλλήλων της Αγροτικής, για καταβολή αποζημίωσης από οποιαδήποτε (συμβατική ή εξωσυμβατική) αιτία, για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, καθώς και για απόδοση αδικαιολόγητου πλουτισμού, εφόσον συνδέονται με τα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.

-Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της Αγροτικής κάθε είδους έναντι ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες αφορούν στο χρονικό διάστημα έως τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής.

Σημαντικό ζήτημα είναι και η κάλυψη της συνεισφοράς της Αγροτικής προς το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Αυτή θα την καλύψει είτε η Τράπεζα Πειραιώς, είτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς θα στοιχίσει στους Έλληνες φορολογούμενους έως και 8 δισ. ευρώ, ποσό που αναφέρεται στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης της «καλής» Αγροτικής, στην κάλυψη της διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στη ζημιά από την «bad bank».

Παρά του ότι η τράπεζα ακολουθούσε ένα επιτυχημένο σχέδιο εξυγίανσης, μετά το PSI, οι ζημιές που προκλήθηκαν, υπερέβησαν τα 4,5 δισ. ευρώ και πλέον οι λύσεις ήταν μόνο δύο: Η απορρόφησή της ή η εκκαθάρισή της. Οι διεθνείς σύμβουλοι της κυβέρνησης («Alvarez & Marshal») και της ΤτΕ (Bain & Co), αλλά και οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ συνέκλιναν σε ένα συμπέρασμα: Ότι η τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη και ότι θα έπρεπε να εξευρεθεί μία λύση.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το