Τοπικά

Σε κατάληψη σχολεία και σχολές

Πορεία διαμαρτυρίας χθες στο Βόλο από φοιτητές ενάντια στα νέα μέτρα

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μέσω ΕΣΠΑ




Επτά σχολεία και δύο Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τελούσαν χθες σε κατάληψη, ενώ φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Φοιτητές και μαθητές αντιδρούν στη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, ενώ κάνουν λόγο και για «ταφόπλακα στα δικαιώματά τους» ως μελλοντικοί εργαζόμενοι λόγω του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που επρόκειτο να ψηφιστεί χθες αργά το βράδυ.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Στους ρυθμούς της σημερινής πανεργατικής απεργίας βρίσκεται η τοπική εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα.

Φοιτητές και μαθητές διαμαρτύρονται για τα λειτουργικά προβλήματα που εντείνονται στα σχολεία και το πανεπιστήμιο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Χθες σε κατάληψη βρίσκονταν τα 4ο, 6ο και 7ο Γενικά Λύκεια Βόλου, το 1ο και 2ο Γενικά Λύκεια Νέας Ιωνίας, το 3ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου και το Γυμνάσιο Τρικερίου.

Στα σχολεία οι μαθητές είχαν κρεμάσει πανό που αναφέρονταν στη σημερινή απεργία με κεντρικό αίτημα να μην υπάρξει «μνημόνιο της εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τους μαθητές η κατάληψη θα συνεχιστεί σίγουρα και σήμερα, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει αύριο.

Καταλήψεις έχουμε όμως και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ειδικότερα κλειστά είναι τα Τμήματα των Νηπιαγωγών και των Μηχανικών Η/Υ.

Όπως τονίστηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Νηπιαγωγών, η Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης αποφάσισε να προβεί σε συμβολική κατάληψη της σχολής. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτυπώνει την απόλυτη αντίδρασή μας προς την κατάθεση και την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία, ένα νομοσχέδιο που ξεπουλά το Πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, ένα νομοσχέδιο που αίρει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και στην πορεία της γενικής απεργίας της 15ης Δεκεμβρίου ως μια προσπάθεια να συμμαχήσουμε με όλα τα μέλη της κοινωνίας, ώστε να αγωνιστούμε ενάντια στη ξεδιάντροπη επίθεση που μας έχει κτυπήσει.

Πορεία

φοιτητών

Πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα να μην περάσει το μνημόνιο της εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν χθες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με τη συμμετοχή και μαθητών.

Σε ανακοίνωση του ΜΑΣ τονίζεται μεταξύ άλλων πως «ο λαός, η νεολαία δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με την στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Έτσι και αλλιώς μόνο εμείς και οι εργαζόμενοι γονείς μας παράγουμε πλούτο. Όταν υπήρχε ανάπτυξη πάλι ο λαός αγκομαχούσε και τα μονοπώλια θησαύριζαν.

Επιβάλλεται, χωρίς καμία καθυστέρηση, να οργανώσουμε τώρα τον αγώνα μέσα και έξω απ’ τις σχολές, για να καταργηθεί το μνημόνιο διαρκείας, για να μην περάσει το «μνημόνιο της Παιδείας». Ενάντια στο νέο προϋπολογισμό που μειώνει τα κονδύλια για την Παιδεία κατά 2 δισ. €. Οι σημερινές θυσίες είναι πολύ μικρότερες από αυτές που θα υποστούμε στο μέλλον, αν σκύψουμε το κεφάλι.

Ειδικά, οι εργαζόμενοι φοιτητές που δουλεύουν «μαύρα» στο εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τον επισιτισμό, στον ΟΤΕ και τις νέες τεχνολογίες, στις οικοδομές, οι φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση για ένα κομμάτι ψωμί, που βοηθάνε τα Σαββατοκύριακα στη δουλειά των γονιών τους, που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να διαλέξουν μετερίζι».

Μεταξύ των αιτημάτων του ΜΑΣ είναι η καταβολή μηνιαίου επιδόματος 600 για όσους φοιτητές αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Οι μαθητές αναφερόμενοι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά τόνισαν πως «κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γονιών μας. Εφοπλιστές – βιομήχανοι με τα κόμματα τους, χέρι – χέρι με τη ΓΣΕΕ, αποφασίζουν απελευθέρωση απολύσεων, πετσόκομμα μισθών, κατάργηση των Συλλογικών συμβάσεων!! Βυθίζουν εμάς και τις οικογένειές μας στη φτώχεια για να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Γκρεμίζουν τα όνειρά μας – μαυρίζουν το μέλλον μας. Δουλειά χωρίς δικαιώματα σημαίνει ζωή χωρίς δικαιώματα! Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – κυβέρνησης – τρόικας. Κάνουμε τα σχολεία μας οχυρά αντίστασης!».

Οι δάσκαλοι

Το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού συλλόγου δασκάλων καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση σε μια προσπάθεια για να αποτραπούν η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών.

Επίσχεση

εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν από αύριο Πέμπτη οι 100 περίπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ στο πλαίσιο κινητοποίησης που ξεκινά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη μη πληρωμή τους.

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων κ. Απόστολος Μούσιος σημείωσε πως για το μήνα Σεπτέμβριο έχει πληρωθεί ένα μέρος των αναπληρωτών, ενώ είναι απλήρωτοι για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Αύριο Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα γραφεία της διεύθυνσης εκπαίδευσης για να προχωρήσουν στην κινητοποίηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το