Πολιτική

Σε θέσεις μάχης για τις περικοπές

Έντονη αντίδραση ένστολων και πανεπιστημιακών από τις ανακοινώσεις Στουρνάρα

Την έντονη αντίδραση ένστολων και πανεπιστημιακών προκάλεσαν οι σημερινές (χθεσινές) ανακοινώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους, για το ύψος των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια των αντίστοιχων κλάδων, που αναμένεται να φτάσουν ακόμη και το 30%. Οι συναντήσεις απέβησαν άκαρπες και από την πλευρά των ένστολων και των πανεπιστημιακών κατέστη σαφές ότι τίθενται σε… θέσεις μάχης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ενστόλων, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τούς ανακοίνωσε μειώσεις με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου που για το 2012 θα φτάσουν το 6% ή 7,5%, επιλογή που θα κληθούν να κάνουν οι ένστολοι. Στη δεύτερη περίπτωση, η μείωση θα συνοδεύεται από αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των ένστολων, σε αυτές τις μειώσεις το 2013 θα προστεθούν και νέες απώλειες της τάξης του 12% μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής των αποζημιώσεων για νυχτερινές βάρδιες ύψους 11,7 εκατ. ευρώ.

Αποχωρώντας από τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ενστόλων έκαναν λόγο για προειλημμένες αποφάσεις. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, μετά τη συνάντηση δήλωσε: “Το έγκλημα και οι εγκληματίες μας δολοφόνησαν και μας δολοφονούν. Μας καθιστούν ανίκανους και σωματικά ανάπηρους κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Κάποιοι άλλοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισαν κατ’ άλλο τρόπο να μας δολοφονήσουν, εμάς και τις οικογένειές μας και το θεσμό που υπηρετούμε. Αν τελικά αυτές οι προτάσεις τους περάσουν, εμείς δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα”.

Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι πέρα από τις ένστολες συγκεντρώσεις, ως μορφή διαμαρτυρίας θα τηρούν αυστηρά τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία για τα ωράρια εργασίας και τα οδοιπορικά. Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο, ενώ κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Για τους πανεπιστημιακούς προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση 17,5%, ξεκινώντας από το 5% μέχρι και το 30% ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα. Συγκεκριμένα, για μισθούς έως 1.000 ευρώ η μείωση θα είναι 5%, από 1.001 έως 2.000 ευρώ 15% και για κάθε επιπλέον 500 ευρώ προβλέπεται μείωση 5%.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις ακόμη και εν μέσω της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου. “Δεν θα τη δεχτούμε, θα συνεδριάσουμε αύριο κιόλας το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο και θα προτείνουμε κινητοποιήσεις στους συλλόγους και μέσα στις εξετάσεις” τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ Γιάννης Τσακνής.

“Το ουσιαστικό κακό για μας, είναι όχι ότι θα κατέβουν οι μισθοί του ερευνητή Β΄ βαθμίδας που αντιστοιχεί στο λέκτορα στα 1.000 ευρώ και κάτω, και του επίκουρου στα 1.100 με 1.200 ευρώ, το λυπηρό για μας είναι ότι θα φύγουν από τη χώρα όλοι οι νέοι ερευνητές που αξίζουν και μπορούν να προσφέρουν στο πεδίο της έρευνας”, τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών Μαρία Στουμπούδη.

Οι μειώσεις στα μισθολόγια προκαλούν  την έντονη αντίδραση και των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι την Τετάρτη (αύριο) προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν το πλήρες πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εισαγγελείς που ξεκινούν με πανελλήνια συγκέντρωση στις 5 Σεπτεμβρίου στον Άρειο Πάγο και συνεχίζουν με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις εφετειακές έδρες στις 17 του μήνα. Στην περίπτωση, δε, που γίνουν οι μειώσεις μισθών, προειδοποιούν κατ’ αρχήν με διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για όσο χρονικό διάστημα αποφασιστεί.

Τέλος, και οι εφοριακοί απειλούν να κατεβάσουν ρολά στις εφορίες σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο περικοπής των δώρων αλλά και η εφεδρεία.

Οι κινητοποιήσεις εκπροσώπων εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων αναμένεται να κορυφωθούν στη ΔΕΘ. Σε σύσκεψη εργατικών Κέντρων που πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά τόσο το συλλαλητήριο όσο και η πορεία στο κέντρο της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το