Πολιτική

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με επτά ακτίνες

Ομιλία για την 38η επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη

Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ήταν μια «ιστορική πράξη που συμβόλιζε τη ριζοσπαστική μεταπολίτευση» τόνισε ο  ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος κεντρική εκδήλωση του κόμματος για την επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος στις 3 Σεπτεμβρίου 1974. Σε αναφορά του στον Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνει ότι: «Εισήγαγε στον ελληνικό δημόσιο βίο μία νέα διάσταση. Διαμόρφωσε ένα νέο συλλογικό υποκείμενο. Αυτό τελικά προσδιόρισε περισσότερο από κάθε άλλο τη νέα εποχή, την εποχή της Μεταπολίτευσης». «Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη» ανέφερε «ήταν μια κραυγή για την ανάγκη αναδρομικής αποκατάστασης ιστορικών αδικιών και αποκλεισμών» λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζει και τον νέο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, με επτά ακτίνες, όπως και το 1974, αντί των εννέα που έχει σήμερα.

Με τη φράση «Έλα Γιώργο, καλωσήρθες, σε  συνεχάρην στην αρχή της ομιλία μου για την επανεκλογή σου στην Σοσιαλιστική Διεθνή» υποδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Αφρική.

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνά το κόμμα, λέγοντας: «Αλλά το ΠΑΣΟΚ  είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη  του παρελθόντος, τις  μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον».

Ειδικότερα,  με την παρουσία της ιστορικής του ηγεσίας, νέο σήμα, νέα διακήρυξη και πολλές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου γιόρτασε το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου τα 38 του χρόνια, ωστόσο πρωτοκλασάτα στελέχη επέλεξαν να μην παρευρεθούν στη σεμνή τελετή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε τελικά ο ο τέως πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε με 10΄καθυστέρηση, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Παρασκευάς Αυγερινός καθώς και ο Κώστας Λαλιώτης.

Αντιθέτως απόντες από την επέτειο ήταν οι Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος, Ραγκούσης, καθώς και η κα Διαμαντοπούλου.

Αναφερόμενος στην σημερινή συγκυρία και στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι το τελευταίο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για να μπορέσει και ο ίδιος να διαβεβαιώσει το λαό ότι όντως είναι τα τελευταία δύσκολα μέτρα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.

Όπως είπε, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι εσωτερικά ισορροπημένα και δίκαια και να συνοδεύονται από «ένα πακέτο εσωτερικών πρωτοβουλιών που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό, αλλά και από ένα πακέτο άμεσων κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι εταίροι μας, προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και κυρίως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που αδικούν και υπονομεύουν την ελληνική προσπάθεια».

 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πριν διασφαλιστούν αυτά τα ελάχιστα και θεμελιώδη, «ούτε στην Βουλή μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη γραμμή, ούτε τον ελληνικό λαό να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο πακέτο επώδυνων μέτρων και ότι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έρχεται σε ορατό χρόνο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γνωρίζει πως όσα λέει σήμερα τελούν υπό την κρίση δύσκολων αποφάσεων «που καλούμαστε να πάρουμε τις επόμενες ημέρες», ενώ χαρακτήρισε «παράδοξο», όσο το ΠΑΣΟΚ σήκωνε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης μόνο του, να του ασκούν κριτική «αριστεροί και δεξιοί όλων των αποχρώσεων και βέβαια οι σημερινοί μας εταίροι» και τώρα «να υφίσταται κριτική από τα «δεξιά», επειδή, μεταξύ άλλων, «θεωρούμε υποχρέωσή μας να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

«Αντί να λειτουργούν κάποιοι ως όψιμοι κεκράκτες της ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης, ας προσέχουν περισσότερο τις προτάσεις μας για την εθνική στρατηγική και τους άξονες αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το νέο έμβλημα, τον ήλιο με επτά ακτίνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ισάριθμους άξονες για το Κίνημα.

1) Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα

2) δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία

3) κράτος δικαίου

4) κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη

5) δημιουργία, εργασία, παραγωγή, ανάπτυξη

6) ευρωπαϊκή φυσιογνωμία

7) οικολογική ευαισθησία

Με βάση αυτά μίλησε για  ισότιμο διάλογο «με την ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο στο οποίο φάνηκαν οι: Χ. Τρικούπης, Ελ Βενιζέλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ν. Πλαστήρας, Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος της Δημοκρατίας), Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Γ. Γεννηματάς, Αν. Πεπονής, Π. Μώραλης, Αντ. Τρίτσης, Γ. Αλευράς, Γιάννος Κρανιδιώτης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος, όπως υποστήριξε, «διατύπωσε με αδρό λόγο την υπόσχεση μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το