Photo Gallery, Οικονομία

Σε επίπεδα ρεκόρ το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ανοδική τροχιά την περασμένη εβδομάδα και η τιμή της αμόλυβδης



Πάνω από ένα λεπτό ακρίβυνε η αμόλυβδη την περασμένη εβδομάδα, μετά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης επέστρεψε στο υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,671 ευρώ έναντι 1,658 την προηγούμενη Παρασκευή. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 1,3 λεπτά το λίτρο. Το υψηλό ρεκόρ για τη βενζίνη ήταν 1,68 ευρώ, στις 16 Μαρτίου.
Μικρότερη (0,3 λεπτά του ευρώ) ήταν η αύξηση στο ίδιο διάστημα για το πετρέλαιο θέρμανσης, που διαμορφώνεται στα 89,7 λεπτά από 89,4 την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο το πετρέλαιο με την αύξηση αυτή ισοφάρισε το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών που καταγράφηκε το Μάρτιο.

Στα ύψη το μπρεντ

Προς τα 118 δολάρια κινήθηκε, σήμερα, η τιμή του μπρεντ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών ότι οι συγκρούσεις στη Λιβύη θα παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής αργού στη χώρα και θα εξαπλωθούν πιθανά στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής. Η προσοχή των επενδυτών είναι, παράλληλα, στραμμένη στη δημοσιοποίηση, αργότερα εντός της ημέρας, των στοιχείων για την απασχόληση εκτός αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την εκτίμηση ότι βελτιώνεται η αγορά εργασίας στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον πλανήτη.
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου άγγιξε τα 117,90 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαρτίου, απέχοντας λιγότερο από 2 δολάρια από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι χρόνων που άγγιξε τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε στα 117,18 δολάρια, χάνοντας 18 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο». Η τιμή του συμβολαίου έχει εκτιναχθεί κατά 24% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2011 και κατά 1,5% τον τελευταίο μήνα.
Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 107,65 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 106,95 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 23 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος». Η τιμή του συμβολαίου έχει εκτιναχθεί κατά 17% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο τριμήνου, από το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2009.
Η απουσία λιβυκού αργού από τη διεθνή ενεργειακή αγορά εξακολουθεί να καθορίζει τη διακύμανση των τιμών. Στοιχεία τα οποία συνέλεξε το Μπλούμπεργκ έδειξαν ότι η παραγωγή στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της βόρειας Αφρικής μειώθηκε κατά 995.000 βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο, ανερχόμενη σε 390.000 βαρέλια. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική παραγωγή από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 363.000 βαρέλια την ημέρα, και διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο σε 29,092 εκατομμύρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση της παραγωγής σαουδαραβικού αργού δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής λιβυκού αργού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το