Photo Gallery, Πολιτισμός

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Βόλο

«Εικόνες του 21ου αιώνα» από την Τετάρτη στο «Αχίλλειο»

«Εικόνες του 21ου αιώνα» από το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλονται 6 – 7 – 8 Απριλίου στο Βόλο.

Το πρόγραμμα των προβολών στο Αχίλλειο είναι το ακόλουθο:

Τετάρτη 6 Απριλίου: 20:00 Έτσι Είμαι (How I Am), 21:00 Οι Αρτοποιοί (Bred Makers), 22:15 Οι Νευροτυπικοί (Neurotypical).

Πέμπτη 7 Απριλίου: 20:00 Η Ιστορία του Πατ Τίλμαν (The Tillman Story), 21:45 Greek Crisis Explained, 21:50 Welcome to Europe, 22:00 Καναρίνι μου Γλυκό (My Sweet Canary).

Παρασκευή 8 Απριλίου: 20:00 Ένας Τυχερός Ελέφαντας (One Lucky Elephant), 21:30 Ένα Μουσείο Γεννιέται (A Museum Is Born), 22:00 Η Ηχώ του Χρόνου (Echo Of Time), 23:30 Made In Birmingham.

Ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης στο χαιρετισμό του σημειώνει:

«Ο Βόλος με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετέχει στις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φέτος είναι φανερή η προσπάθεια για αναβάθμιση του θεσμού, τόσο μέσα από την επιλεγμένη θεματολογία, όσο και από το υψηλό επίπεδο ποιότητας και πρωτοτυπίας των δημιουργών. Η κρίσιμη συγκυρία στη χώρα μας, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα δίνει πρόσθετα ερεθίσματα και ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του κόσμου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να συνεχίσει δυναμικά την πορεία του και οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις του να κερδίζουν χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κοινό».

Στο χαιρετισμό του προέδρου του Καλλιτεχνικού Οργανισμού – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Απόστολου Φοινικόπουλου αναφέρονται τα εξής:

«Στο Βόλο τα τελευταία χρόνια ο κινηματογράφος κερδίζει σταθερά ολοένα και περισσότερους φίλους. Το πρόγραμμα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου «Cine Μεσόγειος», που ξεκίνησε από το 2007 στο «Αχίλλειον» και την «Εξωραϊστική» αγαπήθηκε και υποστηρίχθηκε από τον κόσμο. Η έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα από το πρόγραμμα των Περιφερειακών Εκδηλώσεων αποτελεί ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο γεγονός για τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας. Τα ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν στο «Αχίλλειον», δίνουν την ευκαιρία στους βολιώτες να παρακολουθήσουν σε πρώτη προβολή νέες δημιουργίες ταλαντούχων καλλιτεχνών. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους ανθρώπους του Φεστιβάλ και δεσμευόμαστε για μια άρτια διοργάνωση, αντάξια της ποιότητας του θεσμού.

«Αυτό που οδηγεί τους δημιουργούς να κάνουν κινηματογράφο είναι η ίδια η ανάγκη να συνδέσουν τα πράγματα, βλέποντας και ακούγοντας. Όταν η ανάγκη μας σπρώξει, υψώνουμε το βλέμμα και στήνουμε αυτί. Και τότε ο κόσμος αποκαλύπτεται στην εσωτερική του αλήθεια». Τα λόγια αυτά του αξέχαστου Χρήστου Βακαλόπουλου είναι μια από τις καλύτερες διατυπώσεις για το τι σημαίνει κινηματογράφος του δημιουργού, ανεξάρτητα αν αναφερόμαστε σε factual ή fiction παραγωγές. Κι αν αυτό ίσχυε στη δεκαετία του ’80 (τότε γράφτηκε το άρθρο), αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο περισσότερο ισχύει σήμερα, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης, σ’ έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών, που απαιτεί βλέμματα αιχμηρά και ώτα ευήκοα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το