Τοπικά

Σε αργία ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σε αργία τέθηκαν μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη οκτώ γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση που αφορούσε στην προμήθεια εξωσυμβατικών υλικών για χειρουργικές επεμβάσεις σε τιμές μεγαλύτερες της πραγματικής τους αξίας.

Μεταξύ των γιατρών συγκαταλέγεται και ο νευροχειρουργός και ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας που τότε εργαζόταν ως επιμελητής Β’ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η υπόθεσή του κρίθηκε στο υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας πριν δύο χρόνια, όπου αθωώθηκε, και είναι λάθος η παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Λάζαρος Μακρής υπογράμμισε πως οι αποφάσεις για την αργία των γιατρών εστάλησαν από το υπουργείο προχθές και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Αχιλλοπούλειο». Έντονη είναι η αντίδραση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που σημειώνουν πως οι συνάδελφοί τους δεν πρέπει να διωχθούν.

Η υπόθεση που τέθηκαν σε αργία οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χρονολογείται από την περίοδο 2008-2009. Οι γιατροί θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κ. Καραγιώργος σημείωσε πως «η εκτίμησή μου είναι ότι οι οκτώ γιατροί δεν έχουν ούτε θα μπορούσαν να έχουν διαχειριστική εμπλοκή και ευθύνη για την απώλεια χρημάτων από το ελληνικό δημόσιο. Οι ίδιοι υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν  χειρουργικά υλικά που άλλοι επέλεγαν και σε πολλές περιπτώσεις ήταν ευτελούς κόστους. Είναι κεντρική ευθύνη της πολιτείας που επί τρία χρόνια δεν έχει κλείσει την υπόθεση μέσω του πειθαρχικού, αλλά ξαφνικά έρχεται και βάζει σε διαθεσιμότητα τους γιατρούς που απαλλάχθηκαν από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει αίμα αθώων στο κοινό προστατεύοντας τα πιράνχας και τους καρχαρίες στους οποίους η ίδια ανήκει».

Ο κ. Χαυτούρας που το 2008-2009 ήταν νεοδιόριστος γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπογράμμισε πως δεν είχε καμία ευθύνη, καθώς ήταν επιμελητής Β’ και δεν λάμβανε αυτός αποφάσεις για την προμήθεια υλικών.

Ο ίδιος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της αργίας, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει στα χέρια του την απόφαση του υπουργείου. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι κωμικοτραγικό να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, στο συνάνθρωπο αγόγγυστα και το ευχαριστώ να είναι η παραπομπή. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, γιατί δεν έχω καμία εμπλοκή. Ως πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στο Βόλο έχω ενοχλήσει παλεύοντας για το Νοσοκομείο. Έχω παραπεμφθεί σε υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου γι’ αυτό το θέμα και αθωώθηκα. Ήμουν ο νεότερος επιμελητής Β’ νεοδιοριζόμενος εκείνη την περίοδο και η ευθύνη των παραγγελιών και των προμηθειών δεν ήταν δική μου. Η παραπομπή μου αποτελεί περισσότερο ηθικό πλήγμα, σπίλωση του κύρους μου και της αξιοπρέπειάς μου. Σε όλη μου την επαγγελματική πορεία έχω πορευτεί με ήθος και πνεύμα αυτοθυσίας και συμπόνιας για το συνάνθρωπό μου. Αν θέλουν να βρουν και να ψάξουν ενόχους στο πλαίσιο της κάθαρσης, να ελέγξουν όλους μας, διευθυντές, καθηγητές και να δουν τα περιουσιακά μας στοιχεία. Είμαι σίγουρος ότι θα καταρρεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διασυρμού μου, αλλά πραγματικά με όλες αυτές τις ενέργειες, ίσως οδηγηθώ από μόνος μου εκτός ΕΣΥ. Είναι γνωστή η προσφορά μου στην οργάνωση του νευροχειρουργικού τμήματος και όχι μόνο».

Πάντως σε κάθε περίπτωση, το τι θα γίνει οριστικά με τους οκτώ γιατρούς θα κριθεί στο πειθαρχικό όργανο του υπουργείου, με το δεδομένο βέβαια ότι έχουν αθωωθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το