Τοπικά

Νοσοκομείο Βόλου: Ασθενοφόρα χωρίς οδηγούς μέχρι το μεσημέρι

00asthenoforo5237

Ακινητοποιημένα είναι τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Βόλου από το πρωί έως το μεσημέρι, αφού δεν διαθέτουν οδηγό. Έτσι από χθες και για το υπόλοιπο της τρέχουσας εβδομάδας, τα ασθενοφόρα θα παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω αδειών του προσωπικού και συγκεκριμένα των οδηγών τους.

Δύο οδηγοί εργάζονται στην απογευματινή βάρδια, ενώ ένας τρίτος απασχολείται στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Από χθες το πρωί δεν εξυπηρετούνται όσοι χρειάζονται ασθενοφόρο του Νοσοκομείου, κυρίως ασθενείς για μεταφορά σε εξωτερικά εργαστήρια ή διακομιδές, αλλά και για εξιτήρια. Κανείς στο Νοσοκομείο του Βόλου από τους υπεύθυνους της διοίκησης ή των ασθενοφόρων δεν εντοπίστηκε παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα της «Θ» (και τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες της τηλεφωνήτριας του κέντρου του Νοσοκομείου) προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις ή ερμηνείες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το ένα και μοναδικό Νοσοκομείο ενός ολόκληρου Νομού να μη διαθέτει σε πρωινή βάρδια ασθενοφόρο λόγω απουσίας των οδηγών τους σε καλοκαιρινή άδεια.

Από χθες και για το υπόλοιπο της εβδομάδας, τα περιστατικά ή οτιδήποτε άλλο προκύψει, καλείται να εξυπηρετήσει το ΕΚΑΒ. Χθες το πρωί μάλιστα υπήρξαν αρκετά περιστατικά που κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εκτός από τα περιστατικά του Νοσοκομείου, το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί και τα δικά του επείγοντα περιστατικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι χθες το πρωί, σχεδόν ταυτόχρονα, το ΕΚΑΒ δέχθηκε τηλεφωνήματα για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα, σε «Ξενία» και «Καρνάγιο» Λεχωνίων. Έως αργά το μεσημέρι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ «έτρεχαν και δεν έφταναν».

Δεν φτάνει η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας του Νομού, τώρα το πρόβλημα εντοπίζεται – έστω και προσωρινά – και στο Βόλο.

Ο τρόπος καθορισμού των ρεπό, αδειών και υπηρεσιών των οδηγών ασθενοφόρων αποδεικνύεται – για ακόμη μία φορά – σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Η νομοθεσία πάντως αναφέρει πως απαγορεύεται να απουσιάζει ταυτόχρονα με άδεια πάνω από το 30% του προσωπικού. Στην περίπτωση των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου Βόλου, στην πρωινή βάρδια υπηρετούν τρεις οδηγοί, σε άδεια βρίσκονται δύο, αλλά ο τρίτος οδηγεί τη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Συνεπώς το ερώτημα είναι αν τηρείται και πώς τα όσα προβλέπονται για τις άδειες του προσωπικού και εν προκειμένω των οδηγών των ασθενοφόρων.

«Έχει χαθεί η μπάλα» σημείωνε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου κ. Παναγιώτης Δαρειώτης επισημαίνοντας πως όλο αυτό το σκηνικό με τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τώρα στο Νοσοκομείο, έρχεται να επιβαρύνει το ΕΚΑΒ. «Δεν ξέρουμε πού να πρωτοπάμε» προσθέτει. «Σε περιστατικά εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, εντός ή να εξυπηρετούμε το Νοσοκομείο;» διερωτάται.

Το ΕΚΑΒ Βόλου διαθέτει τέσσερα ασθενοφόρα. Συνολικά εργάζονται 42 άτομα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία με άδεια, ταυτόχρονα, δεν μπορούν να βρίσκονται πάνω από 10 άτομα.

Στο Νοσοκομείο ακόμη δεν έχει εμφανιστεί ο νέος διοικητής κ. Καραμπάτσας, καθώς δεν έχει δημοσιευτεί η τοποθέτηση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Στην παρούσα φάση και για την τρέχουσα εβδομάδα η πρωινή βάρδια των ασθενοφόρων θα εκτελείται, υποχρεωτικά, από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το