Photo Gallery, Τοπικά

Σε αναμονή των απομαγνητοφωνήσεων…

Παραμένει στη φυλακή, με ελλιπή δικογραφία, ο πρώην διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου
Παραμένει στη φυλακή, με ελλιπή δικογραφία, ο πρώην διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου

Δύο μήνες είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Νιγρίτας ο πρώην διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από την υπηρεσία Δίωξης Θεσσαλονίκης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Ο πρώην διοικητής, σε όλους τους τόνους από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του, έχει υποστηρίξει ότι είναι αθώος.

Εδώ και δύο μήνες, ωστόσο, δεν έχει συμπληρωθεί η δικογραφία για να υπάρξει πλήρης εικόνα των στοιχείων που συνθέτουν αυτή την υπόθεση. Ο 33χρονος πρώην αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας έχει καταθέσει μήνυση εναντίον αστυνομικών για αποσπασματική απομαγνητοφώνηση συνομιλιών που καταγράφονται από τον «κοριό» της Αστυνομίας, όπου φέρεται να εμφανίζεται πως κάνει «δοσοληψία» με Αλβανό πληροφοριοδότη. Επίσης είχε ζητήσει πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντάλλαξε με τον Αλβανό πληροφοριοδότη του ηρωίνη που είχε κατασχεθεί από σπίτι συλληφθέντα, στην Παιανία Αττικής, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπόθεση για την οποία φέρεται να εμπλέκεται μέσω των απομαγνητοφωνήσεων.

Την καθυστέρηση πάντως των απομαγνητοφωνήσεων, που στην ουσία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας, θέτει ο Βολιώτης συνήγορος του πρώην αξιωματικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με τέτοιες ενέργειες «καταργείται η έννομη τάξη». Επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση, άνθρωποι να κατηγορούνται για τόσο σοβαρά αδικήματα -όπως η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- να προφυλακίζονται και να μην υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία.

«Δύο μήνες μετά την υπόθεση και τον ντόρο που προκλήθηκε, μόνο το 1/5 της δικογραφίας έχει συμπληρωθεί» τονίζει χαρακτηριστικά ο συνήγορος του πρώην διοικητή. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα θα ζητήσει παρέμβαση και του υπουργού Δικαιοσύνης. Απέστειλε σχετικό έγγραφο στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία Θεσσαλονίκης ζητώντας την επίσπευση της απομαγνητοφώνησης, επισημαίνοντας πως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποβαίνει σε βάρος του προφυλακισμένου αστυνομικού.

Για ένα στοιχείο που δικαιώνει τον προφυλακισμένο αστυνομικό, αυτό της πραγματογνωμοσύνης για την ηρωίνη, κάνει λόγο ο Βολιώτης δικηγόρος του σημειώνοντας ότι αποδεικνύει έναν αρχικό ισχυρισμό του συλληφθέντα πρώην αξιωματικού.

Την ποσότητα ηρωίνης, μέρος εκείνης που κατασχέθηκε στην επιχείρηση της Δίωξης Βόλου στην Παιανία Αττικής, είχε κατηγορηθεί -με βάση τμηματική απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνομιλίας- ότι αντάλλαξε ο πρώην προϊστάμενος της Δίωξης με άλλη παρόμοια, προκειμένου να δώσει τη «γνήσια» στον Αλβανό πληροφοριοδότη του. Η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης -μετά από αίτημα του αστυνομικού- είχε διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στην ποσότητα που παρουσιάστηκε ότι ανταλλάχθηκε.

Το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους δείχνει ότι η ποσότητα δεν αντικαταστάθηκε, δικαιώνοντας τους εξαρχής ισχυρισμούς του αστυνομικού, μέσω του συνήγορου υπεράσπισής του. Σύμφωνα με υποκλοπές συνομιλιών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, φέρεται να προκύπτει ότι ο πρώην διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου είχε παραδώσει ποσότητα περίπου μισού κιλού ηρωίνης, που είχε κατασχεθεί σε κατ’ οίκον έρευνα στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 στην Παιανία, σε έναν Αλβανό έμπορο ναρκωτικών ο οποίος ήταν πληροφοριοδότης του.

Ο αστυνομικός από το Βόλο φέρεται να εντόπισε μέσα στο σπίτι της Παιανίας οκτώ σακουλάκια με ηρωίνη συνολικού βάρους περίπου 3,4 κιλών. Σύμφωνα τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί κατά την ανακοίνωση της υπόθεσης, άρπαξε ένα από αυτά, βάρους περίπου 500 γραμμ., και το αντικατέστησε με άλλο που περιείχε αλεύρι. Την ποσότητα ναρκωτικών που υφάρπαξε και για την οποία χρησιμοποιούσε το συνθηματικό «ζάντα» φέρεται να την παρέδωσε σε έμπορους ναρκωτικών που τον περίμεναν στην Εθνική Οδό.

Ο κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε ότι προχώρησε σε αλλοίωση της κατασχεθείσης ποσότητας ναρκωτικών στο σπίτι της Παιανίας και ζήτησε να υπάρξει χημική ανάλυσή της. Όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης και νομικός εκπρόσωπος του κατηγορούμενου αξιωματικού κ. Ευθύμιος Καυκόπουλος, «όλα τα σακουλάκια είχαν καθαρότητα ως προς τη ναρκωτική ουσία από 70% έως 7%, που είναι τα όρια της λαθρο-εμπορευσιμότητάς της. Πουθενά δεν βρέθηκε αλεύρι, όπως γίνεται ερμηνεία από τους διάλογους που έχουν υποκλαπεί. Μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής και κακής εκτίμησης δεδομένων στην έρευνα που έχει γίνει».

Ο πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου είχε αρνηθεί την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι απέρριψε το αίτημα του Αλβανού πληροφοριοδότη. Όπως έλεγε από την πρώτη στιγμή, το σύνολο της ποσότητας που είχε κατασχεθεί, ζυγίστηκε παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, ενώ στη συνέχεια, μέσω της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έγινε υποβλητική αναφορά στο υπουργείο Δημόσια Τάξης.

Και ο δικηγόρος του τότε, τις ημέρες της σύλληψης και απολογίας, τόνιζε ότι η χημική ανάλυση θα διερευνήσει τη βασιμότητα των υπερασπιστικών ισχυρισμών του. «Από την ανάγνωση της απομαγνητοφώνησης αποδεικνύεται ότι δεν είναι πλήρης, αλλά έχει γίνει παρέμβαση με την αφαίρεση ενδιάμεσων αποσπασμάτων των συνομιλιών του κατηγορούμενου, με τις παρατηρήσεις «άνευ σημασίας». Αν παρετίθεντο όλες οι συνομιλίες, πιθανόν να οδηγούσαν συναξιολογούμενες σε διαφορετικό συμπέρασμα απ’ αυτό που παρουσιάστηκε», είχε επισημάνει ο κ. Καυκόπουλος.

Ο Βολιώτης συνήγορος του αστυνομικού αναφέρει πως και η καθυστέρηση της πλήρους απομαγνητοφώνησης των συνομιλιών εξακολουθεί να αποβαίνει σε βάρος του προφυλακισμένου αξιωματικού και να τον κρατά στη φυλακή χωρίς ουσιαστικά στοιχεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το