Photo Gallery, Τοπικά

Θα «πάρουν φωτιά» οι ψησταριές

 

Σήμερα Τσικνοπέμπτη, αν και η κατανάλωση θα είναι περιορισμένη, ο κόσμος θα γλεντήσει
Σήμερα Τσικνοπέμπτη, αν και η κατανάλωση θα είναι περιορισμένη, ο κόσμος θα γλεντήσει

«Φωτιά θα πάρουν» σήμερα οι ψησταριές, καθώς το έθιμο της Τσικνοπέμπτης θα γιορταστεί και φέτος, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Η κατανάλωση πάντως αναμένεται να είναι περιορισμένη, τόσο στο φαγητό, όσο και στο κρασί.

Ημέρα τσικνίσματος η σημερινή, με τις ψησταριές να «παίρνουν φωτιά», κατά το έθιμο, που χαρακτηρίζει το Τριώδιο. Οι καταστηματάρχες αισιοδοξούν ότι σήμερα τα καταστήματά τους θα γεμίσουν, κάτι που διαφαίνεται εδώ και ημέρες, καθώς όπως λένε, ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει.

Μπορεί το μνημόνιο να επιτάσσει λιτότητα, ωστόσο σήμερα θα ξεχαστεί κι αυτό, μπροστά στο κόκκινο κρασί και το κρέας που θα καταναλωθεί.

Πάντως οι προμήθειες των καταστημάτων είναι σαφώς περιορισμένες από παλαιότερα χρόνια.

Σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, παιδάκια, κοκορέτσι και οτιδήποτε μας υπόσχεται χοληστερίνη…

«Για σήμερα ετοιμάσαμε ψητά όλων των ειδών. Και ένα «μιξ γκριλ» ατομικό μεγάλο. Το οποίο όποιος καταφέρει να το φάει, θα του κεράσουμε το κρασί», σημειώνει ο κ. Ν. Ιακωβίδης, υπεύθυνος του εστιατορίου με ζωντανή μουσική «Αριάδνη».  Μέχρι χθες, προσθέτει ο κ. Ιακωβίδης, υπήρχαν διαθέσιμα τραπέζια, ωστόσο σήμερα αναμένεται το κατάστημα να γεμίσει. «Η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερη. Πέρυσι είχαμε γεμίσει νωρίτερα. Φέτος είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά αισιοδοξούμε», τονίζει.

Η κατανάλωση αναμένεται να είναι μέχρι και 50% χαμηλότερη της περυσινής.

Οι πιο νέοι στην ηλικία έχουν ήδη κανονίσει την αποψινή τους έξοδο, ψάχνοντας διάφορες ταβέρνες εδώ και μέρες.

Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της Αποκριάς.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλη την εβδομάδα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσο ποικίλοι όσο και οι τοπικές παραδόσεις. Το έθιμο τηρείται απαρέγκλιτα από τους νεοέλληνες, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η φετινή.

«Για σήμερα θα έχουμε σούβλες με αρνί, κοκορέτσι, πρόβειο, όπως τα Σάββατα. Όλα τα τραπέζια είναι κλεισμένα από την Τρίτη, με 12-15 άτομα η κάθε παρέα», δηλώνει ο καταστηματάρχης κ. Ι. Σαμαράς, στον Άγ. Γεώργιο Φερών.

«Σε σύγκριση με πέρυσι και οι τιμές μας είναι κατεβασμένες 10-20%. Μειώθηκαν και οι ποσότητες που προμηθευτήκαμε. Το μαγαζί θα είναι γεμάτο σήμερα, αλλά ο τζίρος χαμηλός», προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Δεν θα «πέφτει καρφίτσα»

Στα περισσότερα ψητοπωλεία δεν θα «πέφτει καρφίτσα» σήμερα.

Παρέες διοργανώνουν εξόδους για φαΐ, μουσική και χορό σήμερα, καθώς το τσίκνισμα συνδυάζεται πάντα με το γλέντι, όπως ο Έλληνας γνωρίζει να το χαίρεται.

Για μια ημέρα σήμερα θα ξεχαστούν τα προβλήματα και οι δίαιτες και θα βρεθεί στο τραπέζι το γουρουνόπουλο και τα παϊδάκια, που μετά μανίας θα γευθούν οι τσικνίζοντες. Τα μαχαιροπίρουνα θα «πάρουν φωτιά» για ψητό κρέας, αρνί ή κατσίκι, χοιρινό, λουκάνικα, μπιφτέκια, ψητό κοτόπουλο, μπριζόλες, σουβλάκια, κοκορέτσι.

«Για σήμερα έχουμε ετοιμάσει σούβλα με αρνί και κλαρίνο, παραδοσιακά», δηλώνει η κ. Έλενα Τασιοπούλου, υπεύθυνη του εστιατορίου «Κεραμεικόν γεύσεις». «Οι κρατήσεις είναι πολλές και σχεδόν έχουμε «κλείσει». Η κίνηση είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα και η κατανάλωση αναμένεται περιορισμένη. Λίγο θα φάει, λίγο θα πιει, αλλά ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει», επισημαίνει η κ. Τασιοπούλου.

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (της Τυρινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη, διότι συνηθίζεται να τσικνίζουν, δηλαδή να ψήνουν κρεατικά στα κάρβουνα (τσίκνισμα) και να τα καταναλώνουν.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Είναι η μέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη», και γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η 40ήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης παλαιότερα έσφαζαν τα γουρούνια τους οι κτηνοτρόφοι και ετοίμαζαν νόστιμους μεζέδες, όπως «πηχτή», «ομάτια», «τσιγαρίδες», λουκάνικα, κτλ.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Πολλοί τέλος είναι αυτοί που θα «τσικνίσουν» στα σπίτια τους, καθώς δεν θα βρουν τραπέζι σε κάποια ταβέρνα ή λόγω κρίσης θέλουν από τη μια να τηρήσουν το έθιμο και από την άλλη να κάνουν και οικονομία. Για την ικανοποίηση των γαστριμαργικών τους ορέξεων θα φροντίσουν τα ψητοπωλεία «ντελίβερι». Από νωρίς το πρωί σήμερα οι ψησταριές θα «πάρουν φωτιά»…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το