Photo Gallery, Πολιτική

Ραντεβού στο Βερολίνο, σήμερα

Η υλοποίηση των μέτρων στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου – Μέρκελ

«Όχι» σε κούρεμα και σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη τονίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος

ΑΘΗΝΑ 26.-

Η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδα και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την Τρίτη (σήμερα) στο Βερολίνο.

 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, «θα συζητηθεί κυρίως η οικονομική κατάσταση και περιμένουμε ενδιαφέρον τι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, το δρόμο που έχει διανυθεί και το δρόμο που μένει ακόμη να διανυθεί».

 

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι μία σημαντική ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό μιας χώρας, της οποίας το πρόβλημα χρέους απασχολεί αυτό το διάστημα ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) και θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου.

 

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ημερίδα στις 10 το πρωί. Η ομιλία του θα έχει τίτλο «Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης»

 

Στις 8 το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα έχει δείπνο εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ.

 

 

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε εμμέσως ότι έχει γνώση του σχεδίου της εταιρίας συμβούλων Roland Berger για την ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα από ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης υπό την εποπτεία της ΕΕ.

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικνομικών Μάρτιν Κότχαους επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά σχέδια που προέρχονται από το χώρο της επιστήμης, της οικονομίας και από άλλους, με πολλές προτάσεις, πώς θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον».

 

Σύμφωνα με το σχέδιο της Roland Berger, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων κλπ, υπολογίζονται σε 125 δισ. ευρώ, με τα οποία μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από το 145% σήμερα στο 90% του ΑΕΠ.

 

 

Νέες προσπάθειες καθησυχασμού των αγορών

Την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, πολύ περισσότερο στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 

Αυτή τη φορά, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η φράου Μέρκελ ξεκαθάρισε πως όλοι όσοι διακινούν σενάρια πτώχευσης, ακόμα κι αυτά που περιλαμβάνουν την εμπλοκή των μηχανισμών στήριξης και των τραπεζών, δεν αντιλαμβάνονται το εύρος των αρνητικών συνεπειών που θα είχε για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας μια χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και αυτή ακόμα η συζήτηση για «περικοπές στα βεβαιωμένα χρέη» της χώρας, ήτοι ένα «κούρεμα».

 

Ακόμα περισσότερο, συνέχισε η κ. Μέρκελ, η συζήτηση τέτοιων σεναρίων υπονομεύει την «ισορροπία» και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όσο και οι φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Για την ακρίβεια, η κ. Μέρκελ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους στην τοποθέτησή της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το να επιτραπεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας, θα καταστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη»…

 

Επί της ουσίας πάντως, η «στήριξη» αυτή που δίνει  προς την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προφανείς «εσωτερικής κατανάλωσης» σκοπούς, καθώς, ας μην ξεχνάμε πως σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ παράλληλα, αυτή η στήριξη που εμφανίζεται να παρέχει στη χώρα μας, την έχει θέσει στο στόχαστρο των εσωκομματικών της αντιπάλων και των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό…

 

Την ίδια στιγμή η κ.α Μέρκελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το ελληνικό ζήτημα σε εύθετο χρόνο, όταν δηλαδή θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων του EFSF και ενδεχομένως και ο ESM. Τότε, δήλωσε η κ. Μέρκελ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για συντεταγμένες και ελεγχόμενες διαδικασίες πτώχευσης μιας χώρας…

 

Παράλληλα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, χαρακτήρισε την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας ως την «έσχατη λύση» και πηγές της ΕΕ διατείνονταν πως η διεύρυνση του EFSF δεν θα επιτρέψει τελικώς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το