Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Φέρνει η προαναγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης

“Πατριωτισμός είναι να φτιάξουμε τη δημοκρατία όχι να την γκρεμίσουμε, να ανορθώσουμε την οικονομία για να μην στηριζόμαστε σε δάνειες δυνάμεις”

 

 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η παρέμβαση Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε δημοψήφισμα για την νέα δανειακή σύμβαση και ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές

 

Όσον αφορά την διενέργεια δημοψηφίσματος, είπε ότι “πρέπει να δοθεί μία εθνική απάντηση σε ένα εθνικό ερώτημα” και ότι “κάθε πολίτης θα πρέπει να σταθεί απέναντι στην ιστορική ευθύνη”, μιλώντας για ύψιστη πράξη Δημοκρατίας.

 

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται το λαό και την κρίση του και θα σεβαστεί την απόφασή του. “Αν ο λαός δεν θέλει τη νέα συμφωνία δεν θα υλοποιηθεί” σημείωσε και κάλεσε να υπάρξει νηφαλιότητα και ψυχραιμία αλλά και σεβασμός από τα ΜΜΕ στην τεκμηριωμένη ενημέρωση ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις.

 

Παράλληλα προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ώστε να προχωρήσει με νέα ισχύ στην εφαρμογή των μεγάλων αλλαγών, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για υπεκφυγή αλλά για στάση ευθύνης. Ενημέρωσε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την επόμενη ημέρα.

 

Απέκλεισε εκ νέου την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λέγοντας ότι “δεν μπορεί η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον αγώνα ενώ η θύελλα μαίνεται”, ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης “στα αυτονόητα”, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πάταξη της διαφθοράς, τις αλλαγές στο κράτος, στην Παιδεία, στην Υγεία κ.α.

 

Προειδοποίηση για “αιματηρό διχασμό”

 

Έστειλε μήνυμα κατά του διχασμού καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης “να μην παίζουν με τη φωτιά της λαϊκής οργής”. Ανέφερε ότι κάποιοι προωθούν τη βία επενδύοντας στο χάος, ενώ αναρωτήθηκε: “Αν κλείναμε τα σύνορα στην τρόικα, αν στήναμε λαϊκά δικαστήρια θα έφευγε το χρέος; Θα διορθώναμε την Παιδεία, θα φέρναμε επενδύσεις, θα σταματούσε η φοροδιαφυγή;”. “Θα πηγαίναμε τη χώρα σε έναν εθνικό διχασμό ίσως και αιματηρό” τόνισε.

 

“Θα φέρει προοπτική στη χώρα η καλλιέργεια μίσους; Να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον ‘προδότη’, να θεωρούμε ηρωισμό τη μούντζα και τη ματαίωση εθνικών παρελάσεων; Να συμπεριφερόμαστε με βία στους εκλεγμένους – επαναλαμβάνω: εκλεγμένους – εκπροσώπους του ελληνικού λαού, υπονομεύοντας τους θεσμούς;”. “Η βία, ο διχασμός, η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, το ψέμα, η συνωμοσιολογία, το ‘δεν πληρώνω’ βλάπτουν την πατρίδα” ανέφερε.

 

“Πατριωτισμός είναι η ανόρθωση της οικονομίας”

 

Σημείωσε ότι “δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας”, προσθέτοντας ότι “κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον, με θυσίες και με κόστος”. Ανέφερε ότι “πατριωτισμός είναι να φτιάξουμε τη δημοκρατία όχι να την γκρεμίσουμε. Να ανορθώσουμε την οικονομία για να μην στηριζόμαστε σε δάνειες δυνάμεις”.

 

Υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση από το 2004, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι σήμερα “εποπτεία χρειάζεται όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της ΕΕ αφού υπήρξαν κάποιες που έστελναν πλαστά στοιχεία”. Ανέφερε ότι οι δανειστές θέλουν να γνωρίζουν ότι τα χρήματα αξιοποιούνται σωστά. “Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε” τόνισε.

 

Σημείωσε ότι η παρουσία των εποπτών που ήταν αίτημα της κυβέρνηση, όπως είπε, θα προσφέρει καλές πρακτικές που θα προσαρμοστούν στις ανάγκες της χώρας. “Ποιος είναι ευχαριστημένος με τις δυσλειτουργίες του συστήματος; Αντί να ανακαλύπτουμε τον τροχό, να αναζητήσουμε τη σωστή τεχνική βοήθεια” ανέφερε.

 

Μήνυμα κατά των “κηρύκων της μιζέριας”

 

Έστειλε επίσης μήνυμα κατά των “κηρύκων της μιζέριας” μιλώντας για συμφέροντα που πολλές φορές κρύβονται και πίσω από φωνές που ακούγονται “αριστερές”. Πρόσθεσε ότι κάποιοι θέλουν την χρεοκοπία της χώρας ώστε με τα χρήματα που έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό να “αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα της δραχμής”.

 

Σημείωσε ότι κάποιοι θέλουν επίσης να αποτύχει η συμφωνία, πράγμα που θα σημάνει – όπως είπε – ότι το βάρος θα φύγει από τις τράπεζες όπως προβλέπουν οι αποφάσεις και θα πέσει στις πλάτες του λαού, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και ανέφερε ότι “οφείλουμε να αντέξουμε την πίεση κατά όσων θέλουν να λυγίσουμε”.

 

“Ιστορική απόφαση για Ευρώπη και Ελλάδα”

 

Πρόσθεσε ότι “η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ανοίγει μία νέα εποχή για την Ευρώπη και την Ελλάδα”, μιλώντας για μία “ιστορική απόφαση της Ευρώπης να σταθεί αλληλέγγυα στα κράτη – μέλη”.

 

Σημείωσε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε μία πολύ σημαντική ελάφρυνση των βαρών, που θα απομακρύνει την ανασφάλεια και θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον.

 

“Διασφαλίζει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και ενισχύει τη δυνατότητά μας να είμαστε αυτοδύναμοι”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι “δεκάδες δισ. ευρώ φεύγουν από τις πλάτες των Ελλήνων και αναλαμβάνονται από τις τράπεζες” αναφερόμενος στην μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έχει γίνει ποτέ.

 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ισχύ των Ταμείων και τόνισε ότι όπως σε κάθε νοικοκυριό, έτσι και στη χώρα τα οικονομικά θα τακτοποιηθούν ευκολότερα όταν τα χρέη είναι λιγότερα.

 

“Αν δεν κάναμε τώρα αυτή την προσπάθεια για τη δραστική μείωση του χρέους το 2020% θα είχε ξεπεράσει το 170%” τόνισε αντικρούοντας τα επιχειρήματα της ΝΔ, αναφέροντας ότι τότε η χώρα κινείτο στη λάθος κατεύθυνση συσσωρεύοντας χρέη, ενώ τώρα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Υποστήριξε ότι η συμφωνία έχει αναπτυξιακή χροιά γιατί μας δίνει χρόνο για τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, στην Επιχειρηματικότητα, στην σωστή λειτουργία του Κράτους, στη διαφάνεια.

 

Προανήγγειλε συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του πολιτικού νόμου και τόνισε ιδιαίτερα την εξυγίανση της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σημείωσε τέλος ότι τώρα είναι η ώρα να στρωθούμε στη δουλειά γιατί ο τόπος μας είναι ευλογημένος και μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

 

“Η ΚΟ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων”

 

Ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, για την επιμονή, το θάρρος και την αντοχή που έδειξε, ενισχύοντας την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Τόνισε ότι “τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συνδρομή των βουλευτών που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων” και “έδειξαν πατριωτικό καθήκον”.

Στην ΚΟ δεν προβλεπόταν να λάβουν το λόγο οι βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να επιδοθεί σε μαραθώνιο προκειμένου να ενημερώσει τον πολιτικό κόσμο του τόπου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου αποφασίστηκε “κούρεμα” 50% του ελληνικού χρέους.

 

Το κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, ειδικά μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ενώ πολλοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να κληθούν να ψηφίσουν και νέα μέτρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Απο το κακο στο χειροτερο……Η Ελλαδα και ολοι οι Ελληνες εχουν γηνει το ρεζιλι του κοσμου ολου..
    Γιατι την περασμενη εβδομαδα δεχτηκε το σχεδιο απο την Ευρωπη για το χρεος ?

Μοιραστείτε το